12 lip 2015

Chrupiące krakersy i pasta z gotowanych buraczków.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Chrupiące krakersy i pasta z gotowanych buraczków.
Przepyszne, chrupiące krakersy na deszczowe popołudnia, kiedy snujemy się z kąta w kąt, zjadłoby się coś smacznego, ale nie bardzo wiadomo co i ogólnie czujemy się jakoś  tak ponuro. Na takie dni najlepiej nadają sie chrupiące krakersy, a do tego przepyszna pasta z buraczków. Znajoma, której dorastające dzieci nie jedzą miesa, robi zawsze duży słoik tej pasty i stawia do lodówki. Zawsze jest cos smacznego do ciemnego chleba i przynajmniej wiadomo z czego pasta została zrobiona. Czasami dodaję odrobinę więcej soku z cytryny, czasem troszkę czosnku lub różnych zioł, ale nie jest to konieczne. Pasta jest przepyszna i jest to jeden z najsmaczniejszych przepisów, jakie znam. Chyba zacznę wprowadzać system gwiazdkowy na moim blogu np. sześć gwiazdek: pycha, trzy gwiazdki: dość dobre. Pasta z buraczków na pewno dostanie siedem gwiazdek :-) Tylko nie wiem co by to dało, bo nasze upodobania smakowe są przecież różne. Pastę z buraczków jednak gorąco Wam polecam.
Edyta

Krakersy:


Skladniki:

250 g mąki żytniej
200 g mąki pszennej
100 g masła
200 ml mleka
szczypta soli

Przygotowanie:
Wymieszać obie mąki w misce, dodać sól, zimne masło w kawałkach. Robię to palcami, ale możecie mikserem. Stopniowo dodać mleko. Okrągłą stroną noża tak długo mieszać, aż powstanie ciasto.
Rozwałkować jak najcieniej. Wykrajać kwadraty lub kółka. W przeciwnym razie wyjdą grube suchary. Piec w nagrzanym piekarniku 230 stopni, ok. 8-10 minut aż bedą chrupiące i złote.


Pasta z buraczków, prawie wegetariańska ;-)

Składniki:
2 ugotowane buraczki
100g serka rodzaju Philadelfia*
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Obrane buraczki zmiksować, dodać serek, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowe, smacznego :-)

* serek typu Philadelfia można zastąpić serkiem wiejskim lub kanapkowym.




Oryginalny przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Lykkelig: tutaj


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Domowe krakersy. Edyta Guhl.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Pasta z buraczków, prawie wegetariańska.
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Do chrupania...
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Pyszne smarowidło- polecam :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Zapraszam. Edyta Guhl :-)

MerkenMerken

2 komentarze:

  1. Jakie pyszne buraczki, nie jemy miesa, ten przepis jest dla nas idealny. Asia

    OdpowiedzUsuń