29 lip 2015

Karmelowe nadzienie - biszkopt z truskawkami

Najsmaczniejsze nadzienie karmelowe jakie kiedykolwiek jadlam. Bardzo pasuje do malutkich babeczek. Jak bedziecie chcialy, podam Wam na nie przepis.  Dzis proponuje slodki torcik lub jak mowi poeta- marzenie nocy letniej. Zestawienie karmelu z truskawkami i delikatnym biszkoptem jest idealne. Wybaczcie nie najlepsze zdjecia. Robione w poludnie, przy ostrym sloncu.
Musialam zdazyc przed pozarciem :-)


Biszkopt:

4 jaja
4 lyzki zimnej wody
200g cukru
120 g maki
80g skrobi ziemniaczanej
lyzeczka proszku do pieczenia
sol

Rozdzielic bialka od zoltek. Zoltka dac do miski, dodac wode i cukier. Ubic mikserem . Make zmieszac ze skrobia, proszkiem i sola. Stopniowo dodawac do zoltek. Bialka ubic na piane. Ostroznie dodac do masy jajeczno-macznej. Foremke wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie rozprowadzic po foremce, wygladzic. Piec w tem.200stopni okolo 15 minut.

Karmelowe nadzienie:
500 ml mleka
60g cukru
1/2 lyzki wody
1 lyzka masla
40g skrobi kukurydzianej

5 lyzek  zimnego mleka dobrze wymieszac ze skrobia ziemniaczana. Cukier i wode skaramelizowac.
To chyba jest najtrudniejszy krok w tym przepisie. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wode i czekamy. Nie mieszamy. Uwaga nie spalcie! Czekamy, az cukier przybierze zlocistej barwy. Wtedy dodajemy maslo i mieszamy. Wlewamy mleko i mieszamy, az karmel sie stopi a wszystko dokladnie wymiesza. Na koniec dodajemy skrobie, az  masa karmelowa stanie sie gesciejsza.

Biszkopt przekrajamy, smarujemy masa karmelowa. dekorujemy truskawkami i np. rureczkami .
Kwiatki, ktore widzicie sa raczej niejadalne, wykorzystalam je tylko do zdjecia.
Pozdrawiam serdecznie :-)

* * przepis pochodzi z gazety ,, Wohnen und Garten" wrzesien 2011

2 komentarze:

  1. Szkoda, ze już nie ma truskawek...Wyglada smacznie. Pozdrawiam , Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej Asiu,no wlasnie z truskwakami to ciasto smakuje najlepiej..Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń