19 lip 2015

Serowe kulki nadziane oliwkami.

Wakacje! Czy znacie kulki serowe nadziane oliwkami? Brzmi egzotycznie...Są prawdziwym hitem na każdej imprezie. Jeśli nie lubicie oliwek, można spróbować z grzybkami, ogórkiem, papryką lub kawałkiem sera.






Ciasto:
100g mąki
125g sera parmezan albo pecorino, utartego
6 łyżek oliwy
1 białko
0,5 łyżeczki rozmarynu lub tymianku
sól,papryka
Nadzienie:
20 zielonych oliwek bez pestek, mogą być nadziewane.

Wykonanie:

Składniki szybko wymieszać, zagnieść w rulon, zawinąć w folię i dać na przynajmniej 30 minut do lodówki. Oliwki odsączyć. Rulon pociąć na 20 kawałków, na każdy kawałek położyć oliwkę, uformować kulkę. Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 15-20 minut, na złoto.
Można posypać papryką. Smacznego :-)








Podawaj z chipsami, salsą.

2 komentarze:

  1. Jakie fajne kulki. Myslalam, ze to mielone kotlety. Pozdrawiam. Ela.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czesc Elu, mieso jadam raczej rzadko. To sa takie wegetarianskie kulki :-) pozdrawiam E.

    OdpowiedzUsuń