29 sie 2015

Przysmaki z Finlandii- Piirakka.

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na Piirakkę czyli pierogi z Karelii. Są przepyszne i bardzo pożywne. Naturalnie te domowe sa jeszcze smaczniejsze. Przepisów na nie jest pewnie tak wiele, jak przepisów na pierogi w Polsce. Dzisiaj podam Wam jeden z nich. Zapraszam:

Przepis:
Ciasto
120 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
ok 1/2 szklanki wody (lub więcej, tyle ile zabierze ciasto)
1 łyżeczka soli
 Farsz:
300 ml wody
270 g ryżu *
0,5 l mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżki masla
1 jajko

Pasta:
3 jaja
50 g masła

Wykonanie:
Zaczniemy najpierw z farszem. Wodę zagotować i wsypać ryż. Gotować, aż się wchlonie. Wtedy wlać mleko, gotować na slabym ogniu często mieszając, aby nic nie przypalić. Okolo 30 minut. Na koniec posolić, dodać maslo. Schłodzić.

*najlepszy bylby ryż do gotowania na mleku- Milchreis.

Ciasto:
Mąkę pszenną i żytnią przesiać do miski, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję jak na normalne pierogi). Przełożyć do cieplej, porcelanowej miski i zostawić na 30 minut. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 20 części, rozwałkować na placki. Nakryć ściereczką, zeby nie wysychły lub sie skleiły.

Ostudzony ryż kłaść na środek placków. Brzegi placków podciągnąć i zmarszczyć ( jak na zdjęciu)
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230 stopni około 15 minut. Ciasto i ryż mają się przyrumienić, ale nie być za ciemne.

Pasta:
jajka ugotować na miękko, drobniutko pokroić, zmieszać z masłem.

Pirakkę podawać na cieplo posmarowaną pastą jajeczną.
Smacznego :-)



*Pirakka na zdjeciach jest bez pasty jajecznej.

2 komentarze:

  1. Jestem bardzo ciekawa jak to smakuje. Z ryże pierogów nie jadłam jeszcze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne, na zimno i cieplo. I takie ladne :-)

    OdpowiedzUsuń