7 wrz 2015

Orzechowe trójkąciki czyli Nussecken.

Tradycyjne Nussecken są to trójkąty z kruchego ciasta z orzechową skorupką, dwa ostre brzegi zanurzone zostały w czekoladzie...Pyszności. Nussecken smakują rownież dobrze z migdałami, pistacjami lub płatkami kokosowymi. Pieczone są najczęściej w okresie adwentu, chociaż ostatnio coraz częściej spotykam je na różnych urodzinach, a w piekarniach można je dostać przez caly rok.




Składniki:
500 g mąki
200 g cukru
200 g masła
2 cukry wanilinowe
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
6 łyżek marmolady morelowej
tłuszcz do formy
Składniki szybko zagnieść, formę (30 na 40) wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować na formie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i posmarować marmoladą. Tak, nie pomylilam się. Surowe ciasto w foremce smarujemy marmoladą. Na to dajemy masę:

Masa:
250 g margaryny
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
5 łyżek wody
400 g mielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych siekanych na kawałki

Tłuszcz, cukier i wodę zagotować, dodać orzechy, wymieszać. Ostudzić. Rozprowadzić po cieście. Piec w temperaturze 180 stopni 20-30 minut. Nie przerażajcie sie, gdy w trakcie pieczenia cała masa zaczyna wrzeć. Tak ma być :-) Upieczone ciasto jest pięknie zarumienione i mocno pachnie. Jeszcze ciepłe pociąć na kwadraty, nastepnie na trójkąty. Zostawić na blaszce do ostygnięcia. Zimne trójkaty wedlug upodobania można ozdobić gorzką lub mleczną czekoladą. Smacznego :-)

* przepis dostalam od Marianne K. ( najsmaczniejsze Nussecken jakie znam :-))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz