11 lis 2015

Deser z mango i nasionkami chia.

mango, deser, super food, chia

Deser z mango i nasionkami chia. Edyta Guhl.


Nasionka szałwii hiszpańskiej, zwane nasionkami chia kupiłam pierwszy raz ponad rok temu, kiedy piekłam chlebek zmieniąjacy życie. Od tego czasu dodaję je do różnych posiłków, dekoracji, ostatnio zrobiłam z nich kokieteryjne oczka drożdżowego ludka-Weckmann. Dziwnym sposobem prawie wcale nie ubywają i dlatego rozglądam się za różnymi przepisami na ich wykorzystanie. Trochę zainspirowała mnie Marta Przepisyzpodrozy.plciekawie pisze o nasionkach chia Marzenka, czyli Kulinarna Maniusia. Zapraszam na smaczny i zdrowy deser z mango.



Deser z nasionkami chia i musem z mango : 



Składniki:

3 łyżki nasionek chia
1 mały jogurt naturalny
200 ml mleka ryżowego, sojowego, migdałowego lub kokosowego
1 dojrzale mango
sok z pół cytryny


Przygotowanie:

3 łyżki nasionek chia zalewamy 200 ml mleka, mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 20 minut do lodówki, można na całą noc. Nastepnie dodajemy jogurt naturalny. Można dosłodzić do smaku. Wykładamy do szklanych pucharków do około 2/ 3 wysokości. Mango obieramy, dodajemy sok z cytryny i miksujemy. Ostrożnie wykładamy na jogurt z nasionkami chia. Gotowe! Życzę smacznego :-)


deser, super food, chia, mango

2 komentarze:

  1. Bardzo dekoracyjny deser. Szałwia hiszpańska to zdrowy i wspaniały dodatek do deserów, pieczywa, sałatek... i nie tylko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moj ulubiony dodatek ostatnio, dodaje do wszystkiego :-)

    OdpowiedzUsuń