Cookies

28 lis 2015

Keks z bakaliami Christmas cake


Zapraszam na przepyszny angielski keks z bakaliami, który zapowiadałam już ostatnio. Keks udał się bardzo aromatyczny, efektowny, żółciutki z kolorowymi punkcikami. Specjalnie dodałam kandyzowane wisienki, ponieważ wygladają przepięknie po upieczeniu oraz morele, rodzynki, figi, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny. Pamietajcie, że po upieczeniu i wystygnięciu, ciasto należy zawinąć w pergamin i odstawić w ciemne miejsce do leżakowania. W ten sposób składniki przegryzą się i rozwinie się przepiękny aromat. Pierwszym razem ciasto upiekłam w podłużnej keksówce wysmarowanej masłem, nie bardzo chciało się wyjąć i musiałam stosować triki z mokrą ściereczką. Dlatego teraz zawsze wykładam foremkę papierem do pieczenia. Ciekawe, czy Wam tez zdarzyło sie, że nie mogłyście wyjać ciasta z formki i co wtedy robicie? Pozdrawiam i serdecznie zapraszam.

Keks z bakaliami Christmas Cake:


4 jajka
180 g cukru
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masla
1 łyżka mąki do oprószenia
3 łyżki rumu
150 g rodzynek
40 g suszonych daktyli
60 g suszonych moreli
60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
60 g kandyzowanej skórki z cytryny

Przygotowanie:

  1. Owoce pokroić w kostkę, zalać rumem i odstawić w ciemne miejsce najlepiej na całą noc.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, foremkę keksówkę( 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Jajka rozdzielić. Masło ubić na pianę, dodać cukier i ucierąjac, dodawać po jednym żółtku. Gdy połączy się z masłem, dodawać kolejne itd. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartego masła na przemian z białkami.
  5. Namoczone owoce oprószyć łyżką mąki i wymieszać, żeby je oblepiła. W ten sposób bakalie nie opadną na dół placka.
  6. Ciasto włożyć do foremki keksowej ( 30 cm) i piec w temperaturze 175 stopni około 75 minut.
  7. Po upieczeniu ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy. Po całkowitym ostygnięciu zawinąć w papier i odstawić w ciemne miejsce na przynajmniej kilka dni.
Ciasto z bakaliami, keks, cake, food, Edyta Guhl


Keks z bakaliami, ciasto, rodzynki, figi, morele, suszone owoce



Bardzo smaczny jest keks pokrojony w kostkę z filiżanką dobrej herbaty. Smacznego,
Wasza Edyta :-)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam keksy. Ostatnio poeksperymentowałam i upiekłam keks dyniowy. Ale nie zdążyłam zrobić zdjęć więc na razie przepisu nie umieszczę, ale może go powtórzę, bo był smaczny. Twój wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie keks na święta obowiązkowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki będzie jutro u niedzielę u nas :) W święta nie robiłam, to zrobię w karnawale :) Dzięki, bo na pewno będzie pyszny :D

    OdpowiedzUsuń