16 lis 2015

Kruche ciasteczka- liski i jeżyki.

food, cookie, animal baked

Zapraszam na przepyszne, kruche ciasteczka w formie lisków lub jeżyków. Jeszcze nie zaczęło sie u nas adwentowe pieczenie- Adventbäckerei, jeszcze trwa jesien i dlatego zapraszam na wesołe ciasteczka w jesiennym klimacie. Wybaczcie mi krótki tekst, jestem wstrząśnięta i przygnębiona wydarzeniami w Paryżu i trudno mi zebrać myśli. Zastanawiałam się nad publikacją tego postu i doszłam do wniosku, że właśnie na przekór wszystkiemu, trzeba spojrzeć na świat oczami dziecka...Pozdrawiam Was serdecznie.

Ciasteczka liski i jeżyki :


Składniki:
200 g mąki
50 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
125 g cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
125 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka lodowatej wody

Do dekoracji:
płatki i słupki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczowa, czarnuszka na oczka.

1. Mąkę, skrobię, sól, cukier puder i waniliowy mieszamy, robimy małe wgłębienie i wbijamy cale jajko. Dodajemy masło w małych kawałkach i wodę, szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w wałeczek i dajemy do lodówki na 2 godziny. Następnie kroimy wałeczek na małe plastry i lepimy figurki- liski. Osobno lepimy główkę, tułów i ogon. Dajemy płatki migdałów jako uszka i dekorujemy liski kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni około 10 minut.

2. Jeżyki wykonujemy z tego samego ciasta. Możemy wyciąć z papieru szablon łezkę i uformować tułów jeżyka. Kolce robimy ze słupków migdałów.



ciastka, liski, food, dla dzieci





Ciastka , jezyki, migdaly, dla dzieci

Jezyki, chociaz znajome dziecko twierdzi, ze to Koziolki Matolki :-)

ciastka, jezyki, food

Ta porcja przypomina raczej owieczki :-)


2 komentarze: