17 gru 2015

Bożonarodzeniowe inspiracje.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Skandynawski chlebek . Edyta Guhl.

Witajcie, zapraszam na krótką podróż fotograficzną w przeszłość. No, może nie aż taką daleką...Chciałabym Wam dzisiaj pokazać, co działo się u mnie przed rokiem na Święta Bożonarodzeniowe, kiedy jeszcze nie pisałam blogu i nie mogłam Wam opowiedzieć o tych smacznych rzeczach, które zrobiłam. Dzisiaj taka mała wycieczka w rok ubiegły. Może uda mi się kogoś zainspirować. Chcę podać Wam jeszcze przepisy na domowe ciasteczka, które nie doczekały się osobnych postów, a bez których nie ma porządnego, niemieckiego Adventu:-) Moje ulubione cynamonowe gwiazdki i rogaliki migdałowe- Kipferle. Zapraszam!

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Cynomonowe gwiazdki. Edyta Guhl.


1. Cynamonowe gwiazdki- Zimtsterne( chociaż ja lubię nazywać je orzechowymi bezikami):


100 g mielonych orzechów laskowych
2 duże jajka, z tego tylko białka
sól
0,5 łyżeczki soku z cytryny
125 g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
125 g mielonych migdałów

Białko, szczyptę soli, sok z cytryny ubić na pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. 3 łyżki piany odłożyć. Do reszty dosypać cukier waniliowy, cynamon, orzechy i migdały. Nakryć i odstawić na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubosć około 3/4 cm. Najlepiej użyć do tego woreczka do mrożonek, rozciętego na pół. Ciasto rozwałkujemy pomiędzy dwoma ściankami woreczka, foremką najlepiej zanurzoną w cukrze, wycinamy gwiazdki i kładziemy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Do odłożonej piany dodajemy parę kropli wody, mieszamy i smarujemy nasze gwiazdki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni, na najniższym poziomie, około 15-18 minut. Razem z papierem do pieczenia wyjać z piekarnika, ochłodzić. Można posypać cynamonem.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Rogaliki migdałowe. Edyta Guhl.

2. Rogaliki migdalowe- Kipferle:


210 g masła
70 g cukru
100 g mielonych migdałów
250 g mąki
szczypta soli
50 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego

Masło utrzeć z cukrem na pianę. Dodać przesianą mąkę, migdały i sól. Odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formować malutkie rogaliki i upiec w temperaturze 180 stopni 10-15 minut. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym, rogaliki po upieczeniu, jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze. Smacznego :-)


3. A tutaj zapowiedziane inspiracje:


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Mikołaj z ciasta francuskiego. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Truskawkowe Mikołajki. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Czekoladowe pierniczki. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Ciasteczka- gwiazdki. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Domowe pierniczki. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Choinka na śniadanie. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Ptasie mleczko. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Jabłko w cieście francuskim. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Choinka dla wegetarianina. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Choinka z jabłka. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Ciasto bez pieczenia. Edyta Guhl.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Dekoracje na świąteczny stół. Edyta Guhl




2 komentarze:

  1. I jeszcze po polsku, Edyto, podziwiam to, w dwóch językach!!! Muszę koniecznie zacząć znowu pisać po polsku.
    Wesołych Świąt!!
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje, chcialam to troche rozgraniczyc. Tobie rowniez zycze Wesolych Swiat i cudownej kreatywnosci :-)

    OdpowiedzUsuń