Cookies

8 gru 2015

Cytrynowy piegusek z makiem

Cytrynowy piegusek z makiem- Edyta Guhl


Otwieram kolejne okienko w adwentowym kalendarzu i dzisiaj zapraszam na cytrynowego pieguska. Zauważyłam, że w przeciwieństwie do ciężkich, kremowych tortów, klasyczne babki lub keksy znikają u nas w tempie błyskawicznym. Można zjeść je już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, doskonale sprawdzają się jako przekąska przy komputerze. Zapraszam na pysznego, cytrynowego keksa z suchym makiem.


Cytrynowy keks z makiem:


250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżeczki maku
4 jajka
200 g cukru
szczypta kurkumy


1. Makę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Dodać śmietanę i sok z cytryny. Jajka (w całości) ubić z cukrem i szczypta soli na jasną, puszystą masę. Zajmie nam to około 5 minut. Dodać kurkumę, która pięknie zabarwi nam ciasto. Dodać mąkę z proszkiem, zamieszać. Dosypać suchy mak. Masę stopniowo dodać do masła ze śmietaną. Delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 23 cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około godziny. Pieguska można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)


Smaczna przekąska na drugie śniadanie


Piegusek z makiem


Cytrynowy keks


Cytrynowy keks- Edyta Guhl




4 komentarze:

  1. :-) bardzo apetyczne, pożyczam przepis ;-)
    Z przyjemnością przejrzałam Twojego bloga , piękne zdjęcia i pobudzające apetyt potrawy
    A Ukrainę polecam z całym przekonaniem, posiada bardzo urokliwe i jeszcze "dzikie" miejsca
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje i ide do Ciebie troche sie porozgladac :-) Pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho. Bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń