28 gru 2015

Nadziewany chlebek.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Nadziewany chlebek. Edyta Guhl.


Witajcie serdecznie, Święta minęły i już szykujemy się do Sylwestra. Tradycyjna niemiecka kolacja 24 grudnia to sałatka kartoflana i parówki, a Sylwesterowe menü to zazwyczaj raclette albo foundue z sera. Smaczne, ale trochę już nudne, dlatego chciałabym zaproponować Wam dziś coś innego. Chlebek, który z powodzeniem możecie przygotować na każdą imprezę, nawet na grilla. Pokrojony w ozdobną kratkę, napełniony serem, zieloną papryką i cebulą wzbudza zachwyt na każdym przyjęciu. Jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia i bardzo smacznie pachnie. Po angielsku nazywany pull bread, po niemiecku Zupf- Brot, ale jak nazwać go po polsku? Nadziewany chlebek? Zapraszam serdecznie :-)

Przepis na nadziewany chlebek:


1 chleb, najlepiej okrągły
po pół zielonej i zółtej papryki
pół cebuli
żółty ser np. gouda
4 łyżki masła
garść swieżych zioł: pietruszki, tymianku

Chlebek z piekarni nacinamy w kratkę, ostrożnie, aby nie przeciąć go do samego dołu. Kupiłam chleb z orzechami włoskimi, bardzo smaczny.Papryki myjemy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i drobno kroimy. Ser kroimy w plastry, zioła drobno sieczemy. Szczeliny chlebka napełniamy serem, papryka, ziołami i cebulą. Masło rozpuszczamy w garnuszku i smarujemy pędzelkiem cały chlebek. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Cały bochenek szczelnie owijamy folią aluminiową i pieczemy 15 minut. Następnie rozwijamy z folii i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści a chlebek pięknie przyrumieni. Smacznego!

A ja już dziś życzę Wam udanej zabawy, dużo tańca i śmiechu, szczęścia, zdrowia, miłości i wszystkiego Naj! Buziaki.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Wiejski chlebek doskonale sie nadaje. Edyta Guhl



http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Okrągły chlebek nacinamy w kratkę i wypełniamy serem, papryką i ziołami.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Chlebek polewamy masłem i zapiekamy. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Przepyszne dania na Sylwestra i nie tylko. Edyta Guhl.

A jeśli szukacie innych przepisów na imprezę, gorąco polecam serowe kulki nadziewane oliwkami.


Wasza Edyta :-)

5 komentarzy:

  1. Ciao :)
    Ale prosty, wykwintny i wygląda na bardzo smakowity. No i mamy półprodukt w postaci chlebka już upieczonego. Widziałam gdzieś przepis na chlebek ziołowy, nacinany tak jak u Ciebie, ale nadzieniem są różne zioła typu rozmaryn/ bazylia/ pietruszka zielona, czarnuszka, tymianek, plus karmelizowana cebula lub czosnek. No ale trzeba było go wyrabiać i piec, więc postanowiłam "pomyślę o tym jutro"... i no to jutro jeszcze przede mną :) Dzięki za ten przepis - wypróbuję sobie go i ziółkami i z Twoim nadzieniem. Buon Anno Nuovo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciao :-) To jest dobre w tym chlebku, ze skladniki dobieramy à la Gusto, albo wedlug zawartosci lodowki. Ciesze sie, ze Ci sie spodobal. Serdeczne pozdrowienia i wesolego swietowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Edytko wspaniały pomysł, muszę zrobić taki swojej rodzince, dziękuję i pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, ten chlebek jest naprawde smaczny, goraco polecam. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń