18 sty 2016

Chlebek z oliwkami, serem i pomidorami.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Środziemnomorski chlebek z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziołami.
Zapraszam na odrobinę słońca w środku zimy, czyli środziemnomorski chlebek z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziołami. Jest to chyba najszybszy chlebek jaki znam. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani czekania, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy składniki zamieszać, włożyć do foremki, upiec i gotowe. Nie jest to klasyczny, ciężki chleb na kanapki do pracy, raczej przypomina mięciutkie, słone ciasto z dodatkiem dowolnych ziół i sera parmezan. W lodówce zawsze mam ser gouda, emmentaler lub Butterkäse- serek maślany i dodaję do wszystkich przepisów zamiast parmezanu. Tym razem też tak zrobiłam i wynik był bardzo dobry. Mój chlebek jest wegetariański, zastąpiłam 200 g szynki dodatkowymi oliwkami, rodzynkami, serem i pomidorkami. Wyszedł bardzo smaczny, więc jeśli nie jecie mięsa, możecie śmiało zrezygnować z szynki w przepisie i zastąpić ją innymi składnikami. Jeszcze jedna zaleta- chlebek zawsze się udaje. Gorąco polecam :-)


Chlebek z oliwkami, serem i pomidorami:


200 g mąki
paczuszka suszonych drożdży
50 ml oliwy
50 ml białego wina
4 jajka
200 g szynki ( lub suszonych pomidorow)
100 g sera parmezan
200 g oliwek
zioła

Przygotowanie:


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Podłużną foremkę wysmarować tłuszczem. Szynkę pokroić w kostke, ser utrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać białe wino, olej, jaja, caly czas mieszając mikserem. Dodać szynkę, oliwki, zioła i ser, krótko zamieszać. Włożyć do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut, do suchego patyczka. Gotowy chlebek jest przyrumieniony i pięknie pachnie.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Najszybszy chlebek jaki znam.Edyta Guhl.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Chlebek z oliwkami, serem i pomidorami. Edyta Guhl.

Źrodło przepisu:tutaj



6 komentarzy:

  1. O! Nawet nie trudny a ja ostatnio ucze sie chlebków :) wino musi być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje. Jakim cudem przegapilam Wasze komentarze? Winko niekoniecznie, ja zastapilam rosolkiem, ale z winkiem jest smaczniejsze. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. O właśnie czegoś takiego szukałam na jutro :-) śniegu sporo, mróz , może nie pojadę po zakupy tylko sobie sama upiekę :-)
    Dziękuję, pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Iwonko, jak to sie stalo, ze przegapilam Twoj komentarz? Mam nadzieje, ze upieklas i smakowalo :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń