Cookies

10 mar 2016

Warzywne kotleciki z kalafiorem.

Warzywne kotleciki z kalafiorem. Edyta Guhl.
Witajcie kochani, dzisiaj zapraszam na kotleciki z kalafiora, nie są smażone na tłuszczu, tylko pieczone w piekarniku, dzięki czemu nie są nasączone tłuszczem i ciężkostrawne, czego bardzo nie lubię. Pamiętam, że jadłam kiedyś podobne kotleciki u znajomej w okolicach Landau. Zjawiłam się u niej późnym wieczorem dość niespodziewanie i miałam zanocować. Ucieszyła się z wizyty, albo przynajmniej udawała i zaprowadziła mnie do zamrażarki- szafy, żebym wybrała sobie coś na kolację. Otworzyła szuflady, które wypełnione były takimi okrągłymi warzywnymi kotletami. Pieknie podpisane np. proso-brokuły, quinoa- kalafior, fasola- marchew. Zawsze gdy robię warzywne kotleciki przypomina mi się ta wypełniona zamrażarka, prawdziwy raj dla wegetarianina. Nie jestem w stanie zamrozić moich kolecików z kalafiora, ponieważ są bardzo smaczne i szybko znikają. Nie wiem jak ta znajoma wypelniła swoją zamrażarkę. Prawdopodobnie jej kotleciki były kupowane. Zapraszam Was serdecznie na domowe kotleciki warzywne.

Warzywne kotleciki z kalafiorem:

Składniki:


300 g kalafiora ( można wziąc mrożonkę)
2 jajka
4 duże różyczki brokułów
3 łyżki pietruszki
2 łyżki utartego sera: parmezan, gouda
5 łyżek tartej buki
sól, pieprz, gałka muszkatałowa, pieprz ziołowy
1 łyżka oleju z oliwek


Przygotowanie:

1. Kalafiora myjemy, czyścimy i gotujemy około 5 minut w posolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nie gotujmy zbyt długo, żeby się nie rozgotował za mocno. Kalafiora dobrze odsączamy i rozgniatamy widelcem. Twardsze kawałki tniemy nożem na małą kosteczkę. Podobnie przygotowujemy brokuły. Mieszamy razem w miseczce.
2. Pietruszkę drobno kroimy, dodajemy do ugniecionych brokułów i kalafiora. Dodajemy jajka, utarty ser, tartą bułkę, mieszamy razem i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatałową.
3. Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a później bierzemy na rękę trochę więcej niż stołowa łyżka masy i formujemy owalne kotleciki. Zwykłą, prostokatną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na to kotleciki. Każdy kotlecik smarujemy olejem z oliwek, najlepiej zrobić to pędzelkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni około 20 minut. Po 10 minutach kotleciki obracamy.
4. Upieczone kotleciki bardzo dobrze smakują z surówką z ogórka lub marchewki. Serdecznie zapraszam :-)

Smaczne kotleciki. Edyta Guhl.

Pieczone kotleciki z kalafiorem.
Przepisy na kotleciki z kalafiorem.

Smaczny obiad. Edyta Guhl.


Prawie wegetariańskie kotleciki( z jajkiem).

Dobry obiad- Edyta Guhl.



P.S. Jeśli przypadkiem czyta mnie Joanna55: Asiu wróc do blogowania, bardzo nam smutno bez Ciebie, Twoich przepisów i dobrej energii...
Edyta



6 komentarzy:

  1. Warzywne kotleciki - to coś co Toskańskie Tygrysy lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki z kalafiora sa pyszne i takie szybkie do zrobienia- goraco polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ważne, że robi się je szybko, często mam ochotę na coś dobrego, ale jak pomyślę o więcej niż godzinie spędzonej w kuchni, przechodzi mi ochota na robienie czegokolwiek i zapycham się "pierwszym wolnym" :) Dlatego doceniam dobre potrawy, które robi się szybko, saluti

      Usuń
  3. Dodałabym do nich jeszcze jakiś sos i byłoby idealnie :) Wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń