11 kwi 2016

Ciasto Pleśniak.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Ciasto Pleśniak. Edyta Guhl
Serdecznie zapraszam na tradycyjny pleśniak, który bardzo modny byl w czasach mojego dzieciństwa. Ciasto znane jest również pod nazwą zapleśniak, skubaniec, kruszeniec lub nawet kruche z owocami. Pleśniaka można upiec z dzemem, albo ze świeżymi owocami jak utarte jabłka, czy pokrojone w kawałki truskawki. Najlepiej jednak smakuje z kwaskowym dżemem własnej roboty najlepiej z czarnej porzeczki. Zabawną nazwę zawdzięcza pleśniak warstwie ubitych białek, która po upieczeniu skojarzyła się komuś z pleśnią :-) Serdecznie zapraszam!

Ciasto Pleśniak:

Składniki:

200 g masła
5 żółtek
3 szklanki mąki= 510 g
1 proszek do pieczenia
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
słoik dżemu np.z czarnej porzeczki

Piana:
5 białek
150 g cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

1. Na początek rozbijamy jajka. Do ciasta potrzebujemy pięć żółtek, białka odstawiamy na bok, pozniej ubijemy z nich pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dosypujemy 2 łyżki cukru. Robimy małe wglębienie. Masło kroimy w kawałki, dodajemy do mąki i wszystko siekamy nożem. A potem szybko zagniatamy rekami. Ciasto dzielimy na 3 części, dwie jasne a do trzeciej dodajemy kakao. Formujemy 3 kule, zawijamy w folię i dajemy do lódowki na przynajmniej pół godziny.

2. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
3. Jasne ciasto rozwałkujemy i wykładamy dno formy. Łyżką rozsmarowujemy dżem lub rozkładamy świeże owoce. Ciemne ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na grubej tarce. Białka z sola ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy 150 g cukru. Ubitą pianę równomiernie rozkładamy na ciemnym cieście . Na koniec ucieramy jasne ciasto i posypujemy po pianie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40- 50 minut. Smacznego :-)
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Pleśniak, ciasto mojego dzieciństwa.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Smaczna kruszonka na pleśniaku. Edyta Guhl.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Pleśniak jest jak magdalenki Prousta...

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Przepisy na ciasta z kruszonką. Edyta Guhl.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
To juz ostatni kawałek...obiecuję :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Fotograf przy pracy. Edyta Guhl.


*Na specjalne życzenie jednego z wiernych czytelników zdjęcie przy fotografowaniu.
Pozdrawiam,
Edyta


2 komentarze:

  1. Ale się stęskniłam za słodkim, beztroskim dzieciństwem! I za pleśniakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi to sie czasami wydaje, ze to co kiedys bylo, to nie jest moje zycie, tyle czasu uplynelo....

      Usuń