20 kwi 2016

Selerowe frytki.

Selerowe frytki. Edyta Guhl.
Przywiozłam z Polski dwa piękne okazy selera korzeniowego i zastanawiałam się, co z niego zrobić. Seler korzeniowy jest u nas dość trudny do kupienia, w przeciwieństwie do selera łodygowego, który podaję dość często na surowo jako przekaskę z jogurtowym dipem albo piekę z niego muffiny. Dlatego zaszalałam i kupiłam dwa duże selery. Mam taki ulubiony przepis na seler zapiekany z pomidorami, ale podam go Wam później, gdy przyjdzie sezon na pomidory. Smaczna jest też sałatka Waldorfa, albo selerowa zupa z grzaneczkami. Wybór padł jednak na frytki. Pyszne, chrupiące selerowe frytki z piekarnika, może nie są takie ładne jak kupowane frytki ziemniaczane, ale ten pyszny, intensywny smak...Posypałam je jeszcze ziołową mieszanką z tureckiego sklepu: majeranek, kminek rzymski, ostra papryka, curry, czosnek i oczywiście odrobiną soli. Można podać je z ulubioną sałatą, dipem jogurtowym lub pomidorowym, który zagotowuję w słoiki i wystarczy tylko przynieść i otworzyć. Serdecznie zapraszam :-)

Selerowe frytki:


Składniki:


1 duży seler korzeniowy
2 łyżki oleju z oliwek
ulubiona przyprawa
sól, czosnek, papryka

Przygotowanie:

1. Selera korzeniowego obrać ostrym nożem, pokroić w plastry i pociąć na kawałki jak na zwykle frytki. Selerowe frytki wsypać do miski i dobrze przyprawić ulubioną przyprawą, solą, papryką i czosnkiem granulowanym. Polać olejem z oliwek, ale nie przesadzajmy z jego ilością, bo frytki nie będą chrupiące, dobrze wymieszać.
2. Z jednego dużego selera wyszła mi dość duża porcja frytek, które upiekłam na dwóch prostokątnych foremkach.
3. Dwie zwykłe foremki wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nich frytki. Najlepiej, żeby nie leżały na sobie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 30 minut. Dobrze jest obrócić frytki co 10 minut. Pieczemy na złoty kolor.
4. Podajemy z dipem jogurtowym lub pomidorowym.


Dip jogurtowy:

Składniki:

200 g naturalny jogurt
2 ząbki czosnku
szczypta soli, kuminu( kminku rzymskiego), cynamonu, papryki i curry

Czosnek rozgniatamy, dodajemy do jogurtu naturalnego, przyprawiamy i dajemy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Dip pomidorowy:

3 pomidory
2 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego majeranku( wychodowanego w doniczce na oknie :-))
szczypta soli morskiej, cukru, pieprzu i papryki

1. Najpierw obrać pomidory ze skórki. nacinamy pomidorki i kładziemy do miski, polewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 sekund. Skórka sama schodzi z pomidorów.
2. Pomidorki kroimy w kawałki, podduszamy na patelni. Czosnek rozgniatamy nożem razem z solą morską i dodajemy do pomidorków, przyprawiamy i podduszamy około 15 minut, aż sos zgęstnieje, pod koniec dodajemy majeranek. Gorący sos wlewamy do słoików i dobrze zakręcamy. Podajemy z frytkami selerowymi i nie tylko :-)
Smacznego!

Chrupiące selerowe frytki z piekarnika.

Smaczne przepisy na warzywa z piekarnika.
Smaczny pomidorowy dip z czosnkiem.






2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem smaku tych frytek, ale właściwości na pewno mają cudowne :) http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/czy-fast-food-moze-byc-zdrowy - czy fastfood może być zrowy... selerowe frytki pokazują, że tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :-)
    Maja taki lekko ziolowy smak, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń