12 cze 2016

Francuska tarta z jabłkami.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Francuska tarta z jabłkami. Edyta Guhl.
 Popołudniowa kawa podawana jest w tradycyjnych rodzinach w Eifel punktualnie o godzinie 16-stej i towarzyszą jej kanapki, dżem truskawkowy, ser i rzadziej wędliny. Kanapki jedzone są nożem i widelcem. W niedzielę dostaniemy kawałek domowego ciasta, czy nawet lody. Dzisiaj proponuję Wam pyszną francuską tartę z migdałowym nadzieniem i jabłkami. Zanim zdążyłam sfotografować, prawie zniknęła... 

Francuska tarta z jabłkami:


Składniki:

175 g mąki
50 g cukru
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
120 g masła
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody

Masa migdałowa:

120 g miękkiego masła
100g cukru+ 1 łyzka do podsypania
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka Calvadosa
2 łyżki mąki
100 g mielonych migdałów

nadzienie jabłkowe:
3 kwaśne jabłka
5 łyżek konfitury z pigwy

Wykonanie:

1. 120 g masła ucieramy z żółtkiem i cukrem na pianę. Mąkę wymieszać z solą i razem z wodą dodać do masła. Zagnieść na gładkie ciasto, zawinać w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Masa migdałowa: 120 g miękkiego masla i 100 g cukru ucieramy na puch. Jajko roztrzepać z żółtkiem i stopniowo dodawać do masła, ciągle ucierając. Dodać łyżeczkę Calvadosa. Mąkę wymieszać z migdałami i dodać do kremu. Utrzeć.
3. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować zimne ciasto dość cienko. Foremkę posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wyrównać. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki, żeby ciasto stwardniało.
4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Masę migdałową rozłożyć na schłodzonym ciescie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na plastry. Wyłożyć na masę migdałową. Ciasto piec 15 do 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie posypać 1 łyżką cukru i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec dalsze 15-20 minut.
Konfiturę z pigwy podgrzać, aż będzie płynna. Tartę wyjąć z pieca i posmarować płynną konfiturą. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami.  Edyta Guhl.

Do popołudniowej kawy.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Znika w oczach :-)
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Zeszloroczne jabluszka w sadzie.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Najlepsze na tarte :-)


2 komentarze: