27 wrz 2016

Ciasto ze śmietaną i malinami,, Zatrzymać lato"( Schmandkuchen)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Ciasto ze śmietaną i malinami. Edyta Guhl.
Zimne, zamglone poranki, zapach palonego bukowego drewna, coraz więcej liści pod drzewem. Jesień wkracza szybkimi krokami do Eifel, chociaż tak bardzo chciałoby się zatrzymać lato. Podaję popołudniową kawę w ogródku, żeby złapać ostatnie promienie slońca. Piekę ciasto z malinami, pyszne, pachnące, na koniec lata. Nikt nie zwraca uwagi na to, że maliny są z zamrażalnika. Jest prawie jak na wakacjach.

Ciasto ze śmietaną i malinami  Zatrzymać lato :


Składniki:


Ciasto:
200 g zimnego masła
200 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru lub cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

250 g gęstej kwaśnej śmietany 24%( Schmand)
150 g cukru pudru
2 jaja
200 g mrożonych malin

masło do formy

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Masło kroimy w drobną kosteczkę, obie mąki i proszek przesiewamy do miski, dodajemy masło, sól, cukier i żółtka. Zagniatamy wszystko, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Ciasto rozwałkowujemy na powierzchni posypanej mąką. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ciasto przenosimy na tortownicę i formujemy brzeżek, będzie potrzebny, ponieważ nadzienie jest dość płynne.
3. Nadzienie: śmietanę mieszamy lekko z cukrem pudrem, dodajemy jajka, delikatnie mieszamy. Dodajemy maliny i wszystko ostrożnie wylewamy na ciasto w tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Smacznego :-)

* I teraz przyznam się do pewnego eksperymentu, bo pewnie znacie dewizę, że jak jest dobrze, to chce się jeszcze lepiej. Gotowe ciasto ma przepiekną, gładką, żółtą masę na powierzchni, a tutaj na zdjęciach widać pierzaste chmurki. Skad się wzięły? Otoż postanowiłam ulepszyć przepis, ubiłam 2 białka( bo 2 pozostałe do czegoś użyłam) i rozprowadziłam po wierzchu ciasta. I wszyscy zgodnie stwierdzili, że tradycyjny przepis jest...dużo lepszy. Dobra rada: białka zostawmy na bezy. Serdecznie pozdrawiam.
Edyta

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Ciasto z malinami. 

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Ciasto,, Zatrzymać lato“.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Smaczne ciasto z malinami.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Zamiast malin: truskawki, czeresnie...

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Kruche ciasto z malinami.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Na pożegnanie lata.
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Schmand- gęsta śmietana.

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :) W Coop Bucine niedaleko mnie są mrożone owoce lasu, jak myślisz nadadzą się? Zamiast samych malin. Bo tu nie ma, a nie będę jeździć do Florencji za malinami, a le przyznaję, że chciałabym mieć tyle czasu, aby móc tam pojechać z powodu braku jakiegoś wyrafinowanego produktu :)
    Salutuję, ciaoooo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ze sie nadadza, albo mozesz zrobic bez owocow. To nadzienie z gestej, kwasnej smietany, takiej co to lyzka w niej staje, wymieszanej z cukrem i jajkami jest bardzo smaczne. Mozna dodac truskawki( wiem, wiem nie sezon), wiorka czekoladowe, wanilie. Jest bardzo smaczne. Pozdrawiam slonecznie- jesiennie :-)

      Usuń
    2. owoce muszą być! uwielbiam ciasta owocowe, mniaaaam! Tu w Toskanii nie wiedzą co to kwaśna śmietana - jest tylko słodka - muszę się ratować mascarpone zmieszanym z jogurtem albo Philadelphią, ale coś wymyślę, ciao :)

      Usuń