4 lis 2016

Berliner Brot, czyli Berliński Chlebek


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Berliński Chlebek( Berliner Brot)


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Tradycyjne niemieckie wypieki.


Berliner Brot, czyli Berliński Chlebek to rodzaj piernika pieczonego w okresie Bożego Narodzenia. Piernik jest przepyszny, mięciutki i bardzo aromatyczny. W ubiegłym roku podawałam typowe przepisy na Adwentowe wypieki jak Spekulatius, Zimtsterne- cynamonowe gwiazdki, Kipferle- migdalowe rogaliki, oraz Nussecken- orzechowe trójkąciki. Dzisiaj przepis na przepyszny piernik polany czekoladą lub lukrem, z dodatkiem orzechów laskowych oraz aromatycznych przypraw: cynamonu i goździków. Piernik jest bardzo prosty do zrobienia, może się jednak zdarzyć, że po upieczeniu jest twardy i trudny do pokrojenia, dlatego po rozwałkowaniu ciasta i umieszczeniu go na blaszce można przy pomocy noża i linijki narysować na surowym cieście pomocnicze linie, które po upieczeniu pozwolą nam pokroić ciasto na równe kawałki. Można też polać ciasto słodką śmietanką, tak aby pokryła całe ciasto i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu ciasto będzie mięciutkie i pokryte złotą skorupką. Serdecznie zapraszam :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Przepisy świąteczne.


Berliner Brot, czyli Berliński Chlebek:


Składniki:

200 g masła
250 g brazowego cukru
2 jaja
1 łyżka cynamonu( dałam trochę mniej, bo łyżka cynamonu to bardzo dużo...)
1 szczypta mielonych goździków
100 g utartej czekolady
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki
200 g całe orzechy laskowe

200 g kuwertury
ewent. lukier

* dodatkowo ok.100 g słodkiej śmietanki do polania po wierzchu

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Masło utrzeć na pianę, stopniowo dodawać jaja i cukier dalej ucierając. Dodać cynamon, goździki i utartą czekoladę, mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i dodać całe orzechy laskowe( odłożyłam około 35 orzechów do dekoracji)
* Teraz możecie całość polać śmietanką, ciasto bedzie miękkie, ale nie jest to konieczne. Pierniki mogą być twarde :-)
3. Ciasto rozmarować na blaszce i piec około 15- 20 minut.
4. Pokroić na 35 kawałkow. Kuwerturę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować każdy kawałek piekarnika, udekorować orzechem laskowym. Smacznego :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Pierniki bez miodu.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Domowe...najsmaczniejsze.
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Pierniki z lukrem...

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
...lub czekoladą.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Piernik z orzechami.
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Podróże po Europie. Belgia, bo Berlin jest za daleko...




MerkenMerken

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wyglądają:) Serdecznie zapraszam na kolejne link party - tym razem świąteczne, więc w sam raz na ten post :)) Już działa na stronie. Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje, oczywiscie zajrze :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń