27 lut 2017

Kulki Kofta z białej kapusty


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de , Przepisy. Edyta Guhl.
Kulki Kofta z białej kapusty.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
na zakończenie karnawału...
Karnawał powoli mija, na blogach jest mnóstwo przepisów na pączki, oponki, faworki, lany chrust i nie chciałam się już powtarzać. Mój dzisiejszy przepis pasuje na zakończenie karnawału, ponieważ danie jest smażone na oleju i będzie solidną bazą długi okres postny. Przygotowałam pyszne kulki Koftas. Gdy słyszymy słowo kofta, przeważnie myślimy o mięsnych kulkach z Afganistanu. Moje Koftas to przepis z kuchni indyjskiej. Koftas są bezmięsne  i przyrządzone z białej kapusty. Znalazłam ciekawy filmik, który dokładnie pokaże Wam jak Koftas przyrządzić. Sympatyczna Hinduska szczegółowo wszystko wyjaśnia. Pozostaje mi jeszcze tylko podać przepis i pokazać na zdjęciach moje kapuściane kuleczki.
Koftas podajemy z ryżem, chlebkiem naan lub czapatti. Oczywiście można zrobić jeszcze pyszny pomidorowy sos indyjski. Dla zainteresowanych przepis poniżej.
Zapraszam wiec na pożegnanie Karnawału po indyjsku. Namaste :-)
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Przepisy indyjskie.

Kulki Kofta z białej kapusty:

Składniki:

200 g białej kapusty( około pół glówki)
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czerwonej ostrej papryki*
½ łyżeczki mielonej kolendry
2-3 świeżej kolendry drobno posiekanej
4- 5 łyżek mąki z ciecierzycy
olej do smażenia

* oczywiście przyprawy dodajemy według upodobania, żeby nie było zbyt pikantnie

Przygotowanie:
1. Kapustę utrzeć na tarce o średnich otworkach. Dodać sól, paprykę, kolendrę w proszku i świeżą, posiekaną. Dodać 4-5 łyżek maki z ciecierzycy i wszystko wymieszać.
2. Ręce nasmarować olejem i lepić kuleczki.
3. Olej rozgrzać w patelni. Najpierw robię próbę, czy olej jest już gotowy do smażenia: wrzucam mały kawalek ciasta i gdy się zarumieni, możemy smażyć nasze Koftas.
4. Wkładamy porcje kuleczek i smażymy, aż z jednej strony się zarumienią. Obracamy i smażymy je z drugiej strony.
Pieknie przyrumienione Koftas wyjmujemy na talerz nakryty papierowym reczniczkiem, żeby ociekły ze zbędnego tłuszczu.
Kuleczki są już gotowe. Można jeszcze przyrządzić smaczny sos.

W indyjskim, pomidorowym sosie znajdziemy ciekawą przyprawe o nazwie Asafetyda (Asafoetida Asafetida). Asafetyda to żywica z drzewa o tej nazwie. Przyprawa ma intensywny, charakterystyczny zapach i w Polsce jest nazywana czarcim łajnem lub smrodzieńcem. Mimo tej odrażającej nazwy gorąco ją Wam polecam. Zastepuje czosnek, dodaje potrawom cudownego aromatu, w Indiach dodaje się ją do ciężkostrawnych dań, ponieważ ułatwia trawienie. Najlepsza jest firmy Vandevi, taka w żółtym pudełku( nie jest to żadna reklama, każdy kto wypróbował różne Asafetydy to powie). Kosztuje tylko parę złotych i warto ją mieć.Ostatnio uzywam jej do wszystkiego i jej zapach kojarzy mi się z cebula, ale raczej przyjemnie. I sypię więcej niż szczyptę, żeby cos poczuc, ale nie chcę nikogo zrazic, więc może najpierw wypróbujcie jak smakuje, a potem sypcie do woli :-)
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Kofta- kulki z kapusty


Indyjski sos pomidorowy:

4- 5 pomidorków (200- 250 g)
kawałek imbiru o długości 2, 50 cm
1 zielona ostra papryczka
2- 3 łyżki oleju
0, 5 łyżeczki nasion kuminu
Asafoetida w proszku- 1 szczypta
¼ łyżeczki kurkumy* nie przesadzajmy z kurkumą, żeby nie było za gorzko
papryka w proszku- szczypta
Garam masala- szczypta
sól w/g uznania

Przygotowanie:
1. Pomidory myjemy kroimy w grube kawałki. Imbir obieramy i drobno siekamy, ostrą papryczkę kroimy w grube kawałki i wszystko miksujemy na papkę.
2. Olej podgrzewamy na patelni. Dodajemy przyprawy: nasiona kumina, kurkumę i Asafetydę. Podsmażamy mieszając, żeby nic nie przypalić. Dodajemy papkę z pomidorów, smażymy mieszajac i krótko zagotowujemy. Dodajemy paprykę i Garam masala oraz doprawiamy solą do smaku. usmażone kulki Kofta wkładamy do sosu i podajemy.
Namaste :-)
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Danie z kuchni indyjskiej

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Warzywne kulki z kuchni indyjskiej

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
 pyszne nawet bez chleba...

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Bezmięsne kofta na oleju
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Kofta jak z Bollywood :-)
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Namaste :-)
* Przepis po niemiecku znajdziecie na moim drugim blogu
http://mein-dolcevita.de
** Asafetyda ma intensywny zapach, wiec nie przesadzajmy z dozowaniem. I pamietajmy, ze nie wolno jej przypalic, dlatego dodajemy ja dopiero pozniej do sosu. Smacznego :-)


8 komentarzy:

  1. Kurcze, ciągle brakuje mi czasu, żeby zrobić coś tak pysznego, ale aż miło popatrzeć. Może w końcu się zmotywuję i też coś upichcę, choć wątpię, żeby wyglądało tak smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, to chyba najprostszy przepis na swiecie. Utrzec kapuste, dodac troche maki, przyprawic i usmazyc. Tylko, ze pewnie niezle kaloryczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Świetne, byłam przekonana, że to kuleczki mięsne, a tutaj niespodzianka! Wyglądają niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, nie Kochana, sama kapustka :-) Dziekuje i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z tymi indyjskimi przyprawami! Przypomniały mi się toskańskie krokiety z kapusty, do której dodaje się mąkę z ciecierzycy, jajko, parmezan, pietruszkę, czosnek, sól, pieprz. Dla mnie są przepyszne, ale komentarze moich znajomych mówią, że mało doprawione. Następnym razem doprawię kolendrą i wysypię tam połowę wszystkich przypraw jakie mam! Wtedy nie będzie że "nie doprawione". Salutuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Byłem na Twoim profilu w google+ i napatrzyłem się tak na te kulki, że chyba zrobię coś podobnego :) Mam tylko pytanie z jakiej kapusty, bo są różne ? ...mam akurat kapustę, małą główkę i ona waży ~2 kg ... piszesz, że pół główki ...200 g , to chyba nie to co ja mam :) Pytam, bo kto pyta nie błądzi :) Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Darku, wlasnie Ci odpowiedzialam mailowo i tak sie zastanawiam, czy doszlo. Kapustka zwykla, zielona, nieduza. Moze byc kawalek, bo 2 kilo to bedzie za duzo. Zobacz koniecznie ten filmik na youtube, kobietka bardzo dokladnie pokazuje jak zrobic, a ile sie przy tym nagada :-)
      Pozdrawiam cieplutko Wszystkich Podlaskow, a mala Age dzisiaj szczegolnie :-)

      Usuń
    2. ....myślałem, że masz jakas zagraniczną kapustę :) o.k. teraz mniej więcej wiem o co chodzi... :) na Panią byłem popatrzeć :) składników jest mnóstwo, a ja jestem niecierpliwy i robię z tego co mam akurat w domu :) więc pewnie zabiorę się za "kulki" po swojemu i zobaczę co wyjdzie / jak zwykle :) Serdecznie Pozdrawiam i dziękuję za pozdrowienia...
      -- Darek
      p.s. ze słonecznej od rana Gdyni :)
      ...zakupiłem Bratki kwiatki czas ogródka nadchodzi :)
      w końcu WIOSNA:)

      Usuń