19 lut 2017

Serniczki z jabłkami

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Serniczki z sokiem Hortex. Edyta Guhl.
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Smaczne serniczki z jabłkami.
Apetycznym serniczkom z jabłkami nikt się nie oprze, są lekkie, orzeźwiające, trochę takie jak sernik na zimno. Bardzo ciekawa jest, jak to mówi moja koleżanka, ta polewa na wierzchu z soku owocowego i kawałeczków jabłka. Och, gdybyście mogli na chwilę wetknąć nos do mojego domu, albo gdyby przynajmniej była taka opcja w blogerze, wysyłająca zapach...Naciskasz guziczek obok przepisu i czujesz zapach cynamonu, jabłek, wanilii, pieczonego biszkoptu. I już wiesz, jak to smakuje...Jestem pewna, że za parę lat, ktoś coś takiego wymyśli i jeśli moje pyszne serniczki nie przekonają Was wyglądem, to zrobi to ten kuszący zapach :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de



Serniczki z jabłkami:

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
75 g cukru
50 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
0, 5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku Jabłko- Gruszka Hortex
do nasączenia biszkoptu

Warstwa serowa:
4 płatki żelatyny
150 ml soku Jablko- Gruszka Hortexu
250 g chudego twarogu jak na sernik: najlepiej przekręcić ser przez maszynkę( może być ser z wiaderka)
50 g cukru
250 ml słodkiej śmietany( na bitą śmietanę)
1 łyżka cukru waniliowego

,, Polewa na wierzchu“:

120 ml soku Jabłko- Gruszka Hortex
1-2 jabłek
sok z pół cytryny

* 6 metalowych pierścieni o średnicy 5 cm

Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia ( 20 na 20 cm) wyłożyć papierem. Biszkopt ma być taki duży, żeby później można było wyciąć z niego 6 kółek. Moja forma jest dużo większa, więc wykładam papierem tylko potrzebny mi kawałek.
2. Biszkopt: jajka wbijam do miski, dosypuję cukier i ucieram mikserem około 5 minut, aż masa będzie biała i kremowa. Mąkę, mąkę ziemniaczana i cynamon przesiewam do jajek i delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Ciasto przekładam na formę do pieczenia, równomiernie rozsmarowuję i piekę około 10 minut na złoto.
3. Po upieczeniu ciasto wyjmuję na kratkę, zdejmuję papier i odstawiam do ostygnięcia. Następnie metalowymi pierścieniami wycinam 6 kółek o średnicy 5 cm. I stawiam na talerz, który później będzie pasował na półkę w lodówce ;-) Biszkopt lekko kropię sokiem jabłkowo-gruszkowym.

4. 4 płatki żelatyny namaczam w zimnej wodzie na 5 minut. Potem je wykręcam. 150 ml soku jabłkowo- gruszkowego podgrzewam i rozpuszczam w nim żelatynę. Chwilę ostudzam i dodaje biały ser i cukier. Śmietanę ubijam z cukrem waniliowym i dodaję do sera. Wszystko delikatnie mieszam. Teraz najlepiej jest użyć rekawa cukierniczego i masę przełożyć na biszkopt w foremce, równomiernie rozkładając na 6 torcików. Wstawić do lodówki do stężenia na około godzinę.
5. Jabłka myję i cienko obieram skórkę na 5 mm. Skórkę z jabłek kroję w małą kosteczkę i polewam sokiem z cytryny. Pozostałe jabłko również kroję w kosteczkę i polewam sokiem z cytryny. Zaraz wytłumaczę, dlaczego trzymam je osobno. 2 płatki żelatyny namaczam w zimnej wodzie, wykręcam. 120 ml soku jabłkowo-gruszkowego podgrzewam, rozpuszczam w nim żelatynę. Torciki wyjmuje z lodówki i jeśli mus zastygł, rozkładam na nim jabłka. Najpierw te białe i żeby torciki były kolorowe, na wierzch kładę te czerwone ze skórki. Polewam ostudzonym sokiem z żelatyną i natychmiast wstawiam do lodówki, żeby zastygły( np. na noc).
6. Gdy torciki zastygną, wyjmuję je z foremek. Długim cienkim nożem przejeżdżam wewnątrz ścianki foremki, żeby dobrze odstały i wyjmuję serniczki podnosząc foremkę do góry. Podaję udekorowane listkiem mięty lub melisy.
Smacznego :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Serniczki przyrządzam w metalowych pierścieniach.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
W kuchni pachnie cynamonem, biszkoptem,jabłkami.... 

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Domowe serniczki z jabłkami. Pycha :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Kuszący serniczek.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Pieczemy z sokami Hortex. Edyta Guhl.
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Zrobiłam tez kwadratowe serniczki, ale te okrągłe bardziej się podobały :-)





Przepis bierze udzial w Konkursie Hortex.
Edyta :-)

Mój dzień z Hortex

4 komentarze:

  1. Faktycznie, okrągłe są śliczne... Chociaż jak znam swoje zdolności upraszczania kuchennego życia, ja pewnie zrobiłabym wszystko na jednej formie, okrągłej czy prostokątnej, bez różnicy. Ale właśnie się przekonuję, że koło, kula i okrąg to najdoskonalsze kształty :)
    Zaintrygował mnie ten sok jabłkowo-gruszkowy. Nie dam głowy, ale chyba takiego jeszcze nie piłam, a gruszki uwielbiam. Duża, jasna, soczysta gruszka ociekająca sokiem... Kiedyś poczęstowano mnie jabłecznikiem jabłkowo-gruszkowym. Teraz moja kolej na zaskoczenie koleżanek :) dzięki za przepis i salutuję, ciaoooooo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Wiollu, a kroffek jak nie ma, tak nie ma :-)))
      Te kwadratowe to wygladaja troche jak szarlotka, ale tez sa dobre. Okragle to prawdziwe torciki :-)

      Usuń
  2. witam serniczi kuszące tak jak przepis więc go już spisuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń