Cookies

28 sie 2017

Ogórki w ketczupie


Sezon na przetwory w pełni, a na blogu dolcevita-in-my-kitchen jest tylko jeden jedyny przepis na chutney z zielonych pomidorów i to sprzed dwóch lat. Ponieważ lato jest dość dziwne w tym roku, powoli wiadomo jak to będzie z pomidorami i gdyby się okazało, że już nie zdążą dojrzeć, polecam wam tam przepis z całego serca. Jem właśnie kanapkę z białym serkiem i na to chutney z zielonych pomidorów, z ostatniego słoiczka i zachwycam się tym idealnym zestawieniem. Pikantne, słodkawe pomidory i delikatny, śmietankowy serek( philadelfia), pycha. Jeżeli musiałabym wybrać najlepszy przepis na blogu, to ten znalazłby się w pierwszej piątce. Co ja mówię piątce, w pierwszej trójce. Tak więc pomysł na wykorzystanie zielonych pomidorów już mamy, gdybyście mieli jeszcze klęskę urodzaju na ogórki, to dzisiejszy przepis jest jak znalazł. Dostałam go od mamy, ona od sąsiadki, a sąsiadka okazuje się, że z internetu: TUTAJ.  Być może, że przepis już znacie, ale pozwolę sobie go przypomnieć. Tymi ogóreczkami wszyscy bardzo się zachwycają.



Ogórki w ketczupie:

Składniki:
2 kilo ogórków
1 duża cebula
łyżka soli

Zaprawa:
0, 5 szklanki octu
1 pikantny ketczup( 750 g)
1 przecier pomidorowy ( mały słoiczek)
0, 5 szklanki oleju
1 łyżeczka gorczycy
kilka ząbków czosnku
1 szklanka cukru

Przygotowanie:
1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w słupki( na cztery części). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mieszamy razem, dodajemy łyżkę soli i odstawiamy na bok na około 2 godziny. Następnie zlewamy powstały sok.
2. Składniki na zaprawę mieszamy razem. Dodajemy do ogórków i odstawiamy na 30 minut.
Następnie wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut. Smacznego!
Edyta




przepis-na-ogorki-w-ketczupie

A po przetworach zapraszam na spacer po lesie:
h




Takiego jelenia,, ustrzelilam" w finskim lesie :)

10 komentarzy:

  1. Super przepis jeszcze takich nie jadlam pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, bo to taka troche powtorka :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. W sosie z pomidorami robiłam, dobry pomysł, żeby wykorzystać ketchup :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, mi tez spodobal sie ten przepis :-) Pozdrawiam bladym switem :-)

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję za dołączenie przepisu do akcji "Róbmy przetwory!".
    A do lasu... Cóż, może uda się choć raz we wrześniu ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, cos mi nie wyszlo z dolaczeniem, banerek nie zafunkcjonowal, a juz nie mialam czasu szukac w starszych akcjach. Moze nastepnym razem...Pozdrawiam :-)

      Usuń
    2. Szkoda, ale nie mogę rozbić precedensu :(((((

      Usuń
  4. Las wygląda przepięknie. I jeszcze te grzyby. Ogórki na pewno są bardzo smaczne. Szkoda, że w tym roku ogórki z własnego ogródka się już skończyły. Może w przyszłym roku skorzystam z Twojego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje serdecznie. Zrobilo sie zimniej, ale grzybki sa. Nawet rydze sie pojawily :-)
      Ogoreczki u nas tez sie skonczyly, zanim wyprobowalam Twoj przepis, ale go sobie zapamietalam i musze kiedys wyprobowac. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. O takich ogórków jeszcze nie jadłam! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń