Cookies

6 sty 2018

Polenta z duszonymi pieczarkami



Pierwszy przepis w nowym roku na blogu Dolcevita- in- my­ kitchen pochodzi z kuchni włoskiej. Polenta z duszonymi pieczarkami to danie, które bardzo kojarzy mi się z Włochami. Można podać ją jako danie główne, zamiennik ryżu lub ziemniaków, oraz w wersji słodkiej na deser np. z brązowym cukrem i migdałami. Podobno jest to obojętne, czy użyje się mąki kukurydzianej, czy też kaszy. Ja najczęściej kupuję opakowania z napisem polenta. Zawartość jest gruboziarnista, więc jest to raczej kasza. Gotowanie jest dość długie i wymaga częstego mieszania, żeby nie zrobiły się grudki. Jednak wysiłek opłaca się. Polenta jest bardzo smaczna, a podana z duszonymi pieczarkami i dowolną surówką jest pysznym obiadem. Gorąco polecam!



Polenta z duszonymi pieczarkami:


Składniki:

250 g kaszy kukurydzianej( lub maki)
1 litr wody
200 ml mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
30 g masła
50 g startego parmezanu

300 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
125 ml wywaru warzywnego ,, rosołku“
100 ml białego wina
skrobia kukurydziana( albo mąka kartoflana) do zagęszczenia sosu


Wykonanie:
W szerokim garnku zagotować wodę, mleko i sól. Stopniowo wsypywać kaszkę ciągle mieszając. Można użyć trzepaczki, albo drewnianej łyżki. Zmniejszyć ogień i gotować kaszę przez 20- 30 minut ciągle mieszając. Uważajmy, żeby jej nie przypalić. Następnie dodać gałkę muszkatałową, pieprz oraz masło. Ciągle mieszając dodać parmezan i wszystko ładnie rozpuścić. Teraz kaszę rozsmarować na papierze do pieczenia, albo foremce i zostawić do zastygnięcia np. na noc.
2. Pieczarki oczyścić, zdjąć skórkę i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć, aż nabiorą koloru. Dodać pieczarki i posmażyć około 3 minut. Zalać wywarem warzywnym i pogotować około 2 minut na silnym ogniu. Dodać wino i chwilę pogotować, aż sos zmniejszy objętość. Zagęścić skrobią i doprawić do smaku.

3. Polentę pociąć w kwadraty lub romby i podsmażyć na oleju na złoto. Ostrożnie obracać, ponieważ chrupiąca skórka dość szybko odpada. Podawać na talerzu z duszonymi pieczarkami i surówką. Smacznego !







Bardzo smaczna jest polenta z brązowym cukrem i migdałami.
Pozdrawiam serdecznie :-)
Edyta 


6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. I piękny kolor - niczym małe słoneczka, a mi ostatnio brakuje słońca. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, oj sloneczka to tez mi ostatnio brakuje i humoru tez :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Ciao :)
    Polenta akurat mi jakoś nie bardzo wychodzi. Podobało mi się, gdy któraś z córek "Bambiny" ją przywoziła do odgrzania albo odpieczenia, ale sama jakoś nie wpadłam na to, żeby ją własnoręcznie robić. Po prostu nie nauczyłam się jej jeść. Ale u Ciebie wygląda tak ładnie, że normalnie narobiłaś mi smaka!
    Szczęśliwego Nowego Roku i samego Dolce Vita dla Ciebie i Twojego bloga <3
    Salutuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje serdecznie i witam w Nowym Roku. Polenta jak dla mnie jest dosc lagodna w smaku, dlatego potrzebuje, albo maselka do podsmazenia, albo duszonych pieczarek, wtedy nabiera wyrazu :-)
      Oj dobrze Ci u tej Bambiny, wszystkiego posmakujesz :-)( Swiete slowa, pewnie nie tylko potraw ;-))
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń