Cookies

12.01.2018

Torcik Oreo bez pieczenia

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Torcik Oreo bez pieczenia smakuje najlepiej z mocnym espresso i dobrą książką. Mocno słodki, delikatnie kawowy, z fajnym przejściem od masy czekoladowej do lekkiej, kremowej. Jeżeli macie dużo ciasteczek oreo, możecie przygotować z nich spód naszegotorcika. Bierzemy wtedy tylko czarną część ciastka, a biały krem można dodać później do białej masy i dobrze wymieszać. Uważajmy z cukrem, żeby nie przesłodzić. Ja użyłam zwykłych herbatników razowych z aldika. Torcik można urozmaicić i dodać do białej masy zieloną galaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody. Masa ma wtedy fajną konsystencję i wygląda jak prosto z cukierni. zapraszam :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de


Torcik Oreo bez pieczenia:

Składniki:


Formka o wymiarach 20 cm

Spód:

120 g ciastek
70 g masła
Masa:
100 ml mocnej kawy
150 g ciemnej czekolady
150 g brązowego cukru
6 płatków żelatyny
300 ml słodkiej śmietany
500 g kremowego serka
2- 4 łyżki cukru pudru( do smaku)
100 g ciastek oreo i 7 na wierzch do dekoracji


Wykonanie:

1. Spód: ciasteczka drobno pokruszyć. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Torownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy, docisnąć i schłodzić w zamrażarce.
2. Przygotować masę: płatki żelatyny namoczyć i zostawić do napęcznienia. Zaparzyć kawę, przelać do garnuszka, dodać brązowy cukier, czekoladę i podgrzać, aż składniki się roztopią. Napęczniałą żelatynę dobrze odcisnąć i dodać do masy. Mieszając rozpuścić, ale już nie gotować.
3. Smietanę i cukier puder ubić w misce na sztywno. Ciagle ubijając dodawać po łyżce kremowy serek. Ubić na sztywno.
4. Masę podzielić na dwie części i jedną dodać powoli do przestudzonej masy czekoladowej. Wymieszać i rozłożyć równomiernie na spodzie ciasteczkowym. Ciasteczka oreo pokruszyć na grubsze kawałki i rozłożyć na masie. Wstawić do lodówki i ochłodzić.
5. Ciasto udekorować ciasteczkami oreo. Białą masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wierzch według uznania np. małymi gwiazdkami. Wyciskam masę pomiędzy ciasteczkami stojącymi na masie czekoladowej na sztorc. Wstawić do lodówki i wyjąć dopiero przed podaniem na stół. Smacznego.
Wasza Edyta :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de



http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Inspiracja: Oreo- Mokka- Torcik

Kommentare: