Cookies

4 wrz 2018

Pyszne ciasto z jabłkami i cynamonem


Po dłuższej nieobecności przychodzę do Was z pysznym ciastem z jabłkami i cynamonem. Przepis pojawił się już kiedyś na blogu, ponieważ jest naszym ulubionym i często piekę z niego ciasto, zmieniając tylko owoce. Najlepiej smakuje nam chyba ze śliwkami, ale dzisiejszy wybór: papierówki, również przypadł nam do gustu. Jesli nie macie papierówek, wypróbujcie inny gatunek z jabłkami. Najlepsze są stare, dawniejsze odmiany, których nazw już nikt nawet nie zna.
Ciasto jest mięciutkie, mocno pachnące cynamonem. Cała łyżeczka cynamonu w przepisie to dość dużo, możecie wziąć go mniej, lub jeśli nie lubicie, całkowicie zrezygnować. Osobiscie przepadam za połączeniem,, jabłka i cynamon“ . A jeszcze ten zapach....Pycha! Ciasto piekę w dużej prostokątnej foremce, można też użyć dwóch małych. Polecam je Wam gorąco, ponieważ zawsze się udaje( należy do mojego stałego repertuaru) i bardzo pasuje na pierwsze jesienne popołudnia do dobrej książki i herbatki. Lub jak wolicie na rozpoczęcie roku szkolnego. Zapraszam :-)



Pyszne ciasto z jabłkami i cynamonem:


Składniki:


1 kg jabłek
250 g masła
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 duże jajka
500 g maki
1 paczuszka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy( lub domowy waniliowy)
200 g kwaśnej śmietany( najlepiej o jak najwyższej zawartosci tłuszczu)
1 łyżeczka cynamonu
trochę soku z cytryny do pokropienia jabłek żeby nie ciemniały
tłuszcz do formy
* można dodać odrobinę rumu


Wykonanie:
1. Jabłka umyć, oczyścić, pokroić na kawałki i pokropić sokiem z cytryny żeby nie ciemniały.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Jajka dodawać pojedynczo i dobrze ubić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ubitych jajek ciągle mieszajac. Na koniec dodać gęstą śmietanę i cynamon, zamieszać. Ewentualnie dodać odrobinę rumu.
3. Foremkę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Kawałki jabłek poukładać na powierzchni ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni dobrą godzine lub trochę dłużej( zależy od piecyka). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!

Edyta



4 komentarze:

  1. Jabłka i cynamon to idealne połączenie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie tez :-) Dziekuje serdecznie i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Edytko takie ciasta są najlepsze pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń