Cookies

30 wrz 2021

Jabłecznik z kruszonką z płatkami owsianymi

przepis-na-jablecznik-z-kruszonka-z-platkami-owsianymi

A mnie jest szkoda lata...chciałoby się zaśpiewać pełną piersią! Szkoda ciepłych, słonecznych dni. I jabłek opadających z drzew, zanim dobrze dojrzeją. Jedyny ratunek na jesienny smutek to pyszne ciasto z jabłkami. Na przykład jabłecznik z kruszonką z płatkami owsianymi. Proste, ucierane ciasto. Z dużą ilością pachnących jabłek i zdrową kruszonką. I śmiało można powiedzieć, że jemy pieczone jabłka. No, z małym dodatkiem ciasta. I odrobiną cukru, więc jeśli mało słodkie, posypcie ciasto po upieczeniu cukrem pudrem. Albo dodajcie do jabłek dużą garść rodzynek.

Jabłecznik z kruszonką pieczemy na prostokątnej foremce. I kolejny raz zachwycam się jej wyższością nad tortownicą. Z takiej blaszki nic się wysypie, ani nie wyleje. A jeśli dobrze wyłożymy papierem, prawie nie trzeba jej myć po pieczeniu. Wystarczy tylko lekko przepłukać i osuszyć. 

Pewnie powiecie, że mam obsesję, ale nie cierpię myć foremki po cieście. Tym bardziej takiej zapieczonej. A ostatnio nigdzie nie mogę dostać dobrej tortownicy o średnicy np. 24 cm. Tylko 26, 28 a nawet 32 cm. A kwadratowe foremki są wszędzie, jak grzyby po deszczu. 

I zapakować takie kawałeczki ciasta jest łatwiej. A co dopiero pokroić.

Wracając do przepisu. Jabłka na ciasto kroimy w plasterki. Można je pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemnialy. Albo natychmiast wrzucać do miski z wodą. Przed wyłożeniem na ciasto dobrze osuszyć. W składnikach podaję 5- 6 jabłek. Wiadomo, jabłka bywają różne, więc można wziąć więcej.

Upieczony jabłecznik podawać z lodami, bitą śmietaną, sosem waniliowym, karmelem, polane czekoladą, posypane cukrem pudrem...albo bez zbędnych dodatków :)

smaczne-ciasto-z-kruszonka


Jabłecznik z kruszonką z płatkami owsianymi:

Składniki:

150 g miękkiego masła lub margaryny
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
szczypta soli
300 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
160 ml mleka
5- 6 dużych jabłek
Kruszonka:
150 g mąki
80 g miękkiego masła
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

1. Jabłka obrać. Pokroić w plastry i wrzucić do miski z wodą, żeby nie ciemniały.
2. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pianę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu. Posolić.
3. Dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec wlać mleko. Krótko wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników.
4. Foremkę 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć na foremce i wyrównać. Jabłka osuszyć i ułożyć na cieście.
5. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wsypać do miseczki i szybko zagnieść. Posypać po jabłkach.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Wyjąć z pieca, lekko ostudzić i pokroić na kawałki. Podawać z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.

ciasto-z-kruszonka-z-platkami-owsianymi

szybki-jablecznik-na-blache

ciasto-z-owocami-i-kruszonka

ucierane-ciasto-z-jablkami

W następnym poście z jabłecznikiem pokażę kolorowe dekoracje jesienne. Od ogrodu po kuchenne okno. Moja mama patrząc przez okno: Myślałam, że już skończyłaś dekoracje?

- Wprost przeciwnie! Dopiero się rozkręcam :)

Zapraszam!

Edyta

19 komentarzy:

  1. Pychota. Właśnie takimi przepisami można sobie umilać jesienne dni. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że wygląda smakowicie to jeszcze zdrowszy od tradycyjnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto, żeby umilić sobie każdą pogodę, a kruszonka z płatkami owsianymi to świetny pomysł na urozmaicenie ciasta z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, też patrzę na naszą jabłonkę, na której każdego dnia coraz mniej liści i jakoś tak smutno się robi... A przepis oczywiście w sam raz dla mnie :) Tradycyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jak swieci slonce, to da sie wytrzymac, gorzej gdy ciemno i ponuro. I wszystko sie psuje :)

      Usuń
  5. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasto i jaka smakowita cynamonowo - owsiana kruszonka! <3
    Niebo dla oka i podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie ♡
    Super przepis, idealne ciasto na jesienny wieczór przy filmie lub książce :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem za i na pewno będę w ten sposób zmniejszać wyrzuty sumienia podczas jedzenia szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Duzo jablek, platki owsiane i odrobina ciasta. Samo zdrowie ;)))

      Usuń
  9. Takiej kruszonki jeszcze nie robiłam, świetny pomysł :-) A jabłecznik pierwsza klasa :-)

    OdpowiedzUsuń