Cookies

28 wrz 2015

Ciasto ze śliwkami z mąki orkiszowej


Kolejne ciasto ze śliwkami na które Was zapraszam. Przepyszne, pachnące i uwaga: polecam dla uczulonych na gluten, ponieważ jest pieczone na mące orkiszowej. Podany przepis zawiera porcje dla 4 osób, chciałam to troszkę powiększyć, dodałam wiecej mąki i jedno jajko i ciasto wyszło zupelnie inne. Śliwki poszły na dno, a ciasto przypominało smakiem biszkopt. Pozostańcie więc proszę wierne podanemu przepisowi. Ciasto jest bardzo smaczne, wracam do niego już od wielu lat i gdy tylko pojawią się śliwki, wszyscy proszą, upiecz to ciasto z mąki orkiszowej :-)
Gorąco polecam!

Ciasto ze śliwkami z mąki orkiszowej:


4 jajka
80 g brązowego cukru
100 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku
szczypta cynamonu, kardamonu, soli
100 g drobno pociętych orzechów laskowych
650 g śliwek wydrylowanych, pociętych na ćwiartki

Jaja utrzeć z cukrem na pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cynamonem, kardamonem, solą i orzechami, dodać do utartych jaj. Gotowe! Ciasto przełożyć do foremki o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem.
Smacznego :-)















26 wrz 2015

Ciasto ze śliwkami



Kochani, dzisiaj zapraszam na bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, które udaje się nawet początkującym w kuchni. Jest przepyszne, lekkie i bardzo dekoracyjne. Ciasto do popołudniowej kawy i na pogaduchy :-)

Ciasto ze śliwkami:

Składniki:

1 kg śliwek
180 g miękkiego masła
160 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
3 jajka
300 mąki
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 ml mleka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, wydrylować i przekroić na pół. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na pianę. Dodawać po jednym jajku i dobrze ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać migdały i dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Ciasto wlać na formę, wyłożyć śliwki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka.




23 wrz 2015

Ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej :-)


Przepyszne kruche ciasto z bezą i kwaskowymi jeżynami. Doskonały deser na lato i wczesną jesień.
Ś

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html
Ś

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html
Świeżych jeżyn już prawie nie ma, ale można użyć mrożonych, lub poczekać do lata ;-)

Ciasto z jeżynami:


200 g mąki
100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru

Podane składniki  szybko zagnieść. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, foremkę o średnicy 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na foremkę. Podpiec 20 minut.

Beza:

3 białka
70 g cukru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
750 g jeżyn

Białka ubić z cukrem na pianę, dodać skrobię, wymieszać, delikatnie dodać jeżyny. Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 30-35 minut ( termoobieg 130 stopni). Smacznego :-)



Inne ciasto z beza
Edyta

22 wrz 2015

Dynia pieczona



Witajcie, jestem w cudownym humorze. Wróciłam z jesiennego targu i udało mi się zdobyć przepiękne dynie hokkaido. Zupa już była, ciasto również, więc dzisiaj coś innego-dynia hokkaido pieczona z ziołami i serem. A jesli macie chec na deser, zapraszam na batoniki

Dynia pieczona:

2 dynie hokkaido
2 ząbki czosnku
parę gałązek pietruszki
tymianek, dowolne swieże zioła
30 g sera ( parmezan, gouda)
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ( termoobieg na 170). Umytą dynie przekrajamy na pół i kroimy na kawałki o grubości okolo 1 cm. Usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Polewamy oliwą. Zioła i czosnek drobno kroimy, mieszamy z solą, pieprzem. Dodajemy pokrojony ser. Kawałki dyni obtaczamy w ziołach i kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy okolo 30 minut.Gorąco polecam :-)





18 wrz 2015

Placki- Pancakes z truskawkami

Pancakes z truskawkami. Edyta Guhl.
Moje normalne śniadanie jest raczej minimalistyczne- kubek czarnej kawy wypity najchętniej przed komputerem. Nie bez powodu nazywam sama siebie kawowym yunkie. Potrafię zrezygnować z mięsa, ryb, alkoholu, czasami nawet ciasta, ale nie z kawy. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem uzależniona od kofeiny. I nawet fakt, ze dostaję od niej silnej migreny, nie pozwala mi się pozbyć tego nałogu. I po każdym takim ataku postanawiam solennie- koniec! Żadnej kawy. Od dziś zaczynam zdrowe życie, żadnych używek. Tak więc dziś zacznę od zdrowego śniadania- pancakes, czyli placki z owocami :-)

Pancakes z truskawkami:

Składniki:

3 jajka
170 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia


Wykonanie:


Mąkę przesiać, jaja rozdzielić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka, mąkę, sól, mleko i cukier wymieszać, ostrożnie dodać pianę z białek. Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju, a nastepnie wlewać łyżką ciasto. Tutaj możemy dać ujście fantazji i smażyć placki o dowolnym kształcie. Klasyczne są okrągłe i mają około 7 cm średnicy. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z cukrem  pudrem i owocami. W sezonie najlepsze są truskawki.
Życzę smacznego :-)

15 wrz 2015

Focaccia z oliwkami

Ten drożdżowy placek przygotowałam tradycyjnie z pszennej mąki, choć przymierzam się ostatnio do mąki orkiszowej. Zapach świeżo pieczonego chleba długo czuć było w całym domu. Czasami lubię takie proste posiłki. Chleb, do tego czarne oliwki, kilka plasterków żółtego sera, kieliszek czerwonego wina, świeczki i długie rozmowy do północy...Życzę smacznego :-)

Składniki:
500g mąki ( typ 550)
ok.20 g drożdży
250 letniej wody
łyżka rozmarynu
4 łyżki oliwy z oliwek
duża garść czarnych oliwek
sól gruboziarnista

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, wlać letnią wodę. Drożdże lekko zasypać mąką i przykryć lnianą ściereczką. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Parę gałązek rozmarynu drobno posiekać. Uważajcie z ilością, rozmaryn jest bardzo aromatyczny. Zbyt duża jego ilość może nadać plackowi smak ziołowego szamponu. Wiem coś o tym ;-)
Oliwki  drobno posiekać. Połowę wrzucić do ciasta, resztę użyjemy później do udekorowania na wierzchu. Dodać szczyptę soli, 2 łyżki oliwy. Zagnieść na gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa owalne placki o grubości 1 cm. Zostawić pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Palcami zrobić małe wgłębienia w placku, polać dwoma łyżkami oleju, posypać solą, resztą oliwek i rozmarynem. Piec około 30 minut .




13 wrz 2015

Czekoladowe kulki.Tiramisu inaczej :-)

Dzisiaj zapraszam na czekoladowe kulki na poprawę humoru. Nie wiem jak u was, ale u mnie za oknem jest buro i ponuro, kot leniwie przeciaga się na swoim fotelu i nie daje namówić do wyjścia...Lato wyraźnie się kończy i jakoś tak smutno się zrobiło, wygrzebałam z szuflady przepis na kulki tiramisu. W przekonaniu, że tym Was zaskoczę i zachwycę, nalepiłam talerz czekoladowych kulek. Z ciekawości zajrzałam do netu, a tu niespodzianka. Przepis już jest, nawet od 10 lat. Żadna rewelacja...I tak się zastanawiam...zostawić, skasować? Hmm.. zostawię. Może komuś poprawią humor :-)

Kulki tiramisu:

Banalnie proste, nie wymagajace pieczenia.

250 g podłużnych biszkoptów
250 g serka mascarpone
2 łyżki kawy instant
2 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki amaretto
6 łyżek kakao

Biszkopty rozdrobnić. Kawę zalać 8  łyżkami goracej wody, dodać amaretto. Wymieszać z biszkoptami i odstawić do przegryzienia i wystygnięcia na ok.15 minut. Dodać cukier, cukier wanilinowy, mascarpone. Ważne jest, żeby wszystkie składniki były zimne.
Formować  szybko zgrabne kuleczki około 3 cm i  obtaczać w kakao. Smacznego! Przechowywać w lodówce.