Cookies

6 paź 2015

Cebulak, czyli Zwiebelkuchen



Zwiebelkuchen jest to drożdżowy placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na południu Niemiec i we Francji. Jest dość kaloryczny i to wlaśnie kminek ma sprawić, żeby był lepiej trawiony. W Nadrenii-Palatynacie podaje się go z młodym winem Federweißer. Można go również podać do piwa, barszczu lub zupy grzybowej. Szczególna propozycja na kolację. Spróbujcie sami!

Ciasto cebulowe:

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
50 g masla
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczki cukru
150 ml mleka letniego

Farsz:
500 g cebuli
50 g masła
1 łyżka mąki
2 jajka
100 ml słodkiej śmietanki 30
sól, kminek, pieprz
75g boczku* można pominąc

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki, zamieszać. Posypać po wierzchu odrobiną mąki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi pojemność dodać mąkę, sól i dobrze zagnieść. Teraz dodać miekkie masło, zagnieść ponownie i odstawić do wyrośnięcia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat i wyłożyć foremkę dociskając ciasto ręką.
Farsz: boczek pokroic w kostke. Cebulke obrać, pokroić, podsmażyć na masełku. Uważać, żeby cebula nie zrobiła się brązowa. Dodać mąkę i masę ostudzić. Dodać jajka, śmietanę, boczek i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Wyłożyć na ciasto w foremce. Posypać kminkiem. Piec w temperaturze 200 stopni 35-45 minut.


4 paź 2015

Placek ze śliwkami i kruszonką



Każdy ma jakieś swoje ulubione przepisy zapisane na luźnych karteczkach, zdobyte od koleżanek, zaznaczone w ksiażkach kucharskich. Ja również. Od dość dawna zamierzałam poprzepisywać je wszystkie porządnie do ładnego zeszytu, aby mieć natychmiast pod ręką, gdy tylko zajdzie potrzeba. Ten blog okazał się najlepszym rozwiązaniem. Nie muszę już szukać po szufladach, dzwonić do Mamy i prosić o przepis, A że staram się robić to w miarę systematycznie ( sezonowo :-)), dlatego podaję już trzeci przepis na ciasto ze śliwkami. Zapraszam!

Przepyszny jesienny placek ze śliwkami i cynamonową kruszonką :

150 g mąki
1 budyń śmietankowy ( w proszku)
120 g masła
60 g cukru
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
500 g śliwek

Kruszonka:

100 mąki
75 g masła
50 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

Śliwki drylujemy, kroimy na połówki. Piekarnik nagrzewamy, foremkę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wykładamy na przygotowaną foremkę. Następnie wykładamy połówki śliwek, rozcięciem do góry jedna obok drugiej. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, masło, cukier, cukier wanilinowy i cynamon zagniatamy miedzy palcami na kruszonkę i posypujemy po śliwkach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 35-40 minut.
Smacznego :-)


28 wrz 2015

Ciasto ze śliwkami z mąki orkiszowej


Kolejne ciasto ze śliwkami na które Was zapraszam. Przepyszne, pachnące i uwaga: polecam dla uczulonych na gluten, ponieważ jest pieczone na mące orkiszowej. Podany przepis zawiera porcje dla 4 osób, chciałam to troszkę powiększyć, dodałam wiecej mąki i jedno jajko i ciasto wyszło zupelnie inne. Śliwki poszły na dno, a ciasto przypominało smakiem biszkopt. Pozostańcie więc proszę wierne podanemu przepisowi. Ciasto jest bardzo smaczne, wracam do niego już od wielu lat i gdy tylko pojawią się śliwki, wszyscy proszą, upiecz to ciasto z mąki orkiszowej :-)
Gorąco polecam!

Ciasto ze śliwkami z mąki orkiszowej:


4 jajka
80 g brązowego cukru
100 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku
szczypta cynamonu, kardamonu, soli
100 g drobno pociętych orzechów laskowych
650 g śliwek wydrylowanych, pociętych na ćwiartki

Jaja utrzeć z cukrem na pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cynamonem, kardamonem, solą i orzechami, dodać do utartych jaj. Gotowe! Ciasto przełożyć do foremki o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem.
Smacznego :-)















26 wrz 2015

Ciasto ze śliwkami



Kochani, dzisiaj zapraszam na bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, które udaje się nawet początkującym w kuchni. Jest przepyszne, lekkie i bardzo dekoracyjne. Ciasto do popołudniowej kawy i na pogaduchy :-)

Ciasto ze śliwkami:

Składniki:

1 kg śliwek
180 g miękkiego masła
160 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
3 jajka
300 mąki
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 ml mleka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, wydrylować i przekroić na pół. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na pianę. Dodawać po jednym jajku i dobrze ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać migdały i dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Ciasto wlać na formę, wyłożyć śliwki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka.




23 wrz 2015

Ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej :-)


Przepyszne kruche ciasto z bezą i kwaskowymi jeżynami. Doskonały deser na lato i wczesną jesień.
Ś

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html
Ś

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html
Świeżych jeżyn już prawie nie ma, ale można użyć mrożonych, lub poczekać do lata ;-)

Ciasto z jeżynami:


200 g mąki
100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru

Podane składniki  szybko zagnieść. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, foremkę o średnicy 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na foremkę. Podpiec 20 minut.

Beza:

3 białka
70 g cukru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
750 g jeżyn

Białka ubić z cukrem na pianę, dodać skrobię, wymieszać, delikatnie dodać jeżyny. Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 30-35 minut ( termoobieg 130 stopni). Smacznego :-)



Inne ciasto z beza
Edyta

22 wrz 2015

Dynia pieczona



Witajcie, jestem w cudownym humorze. Wróciłam z jesiennego targu i udało mi się zdobyć przepiękne dynie hokkaido. Zupa już była, ciasto również, więc dzisiaj coś innego-dynia hokkaido pieczona z ziołami i serem. A jesli macie chec na deser, zapraszam na batoniki

Dynia pieczona:

2 dynie hokkaido
2 ząbki czosnku
parę gałązek pietruszki
tymianek, dowolne swieże zioła
30 g sera ( parmezan, gouda)
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ( termoobieg na 170). Umytą dynie przekrajamy na pół i kroimy na kawałki o grubości okolo 1 cm. Usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Polewamy oliwą. Zioła i czosnek drobno kroimy, mieszamy z solą, pieprzem. Dodajemy pokrojony ser. Kawałki dyni obtaczamy w ziołach i kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy okolo 30 minut.Gorąco polecam :-)





18 wrz 2015

Placki- Pancakes z truskawkami

Pancakes z truskawkami. Edyta Guhl.
Moje normalne śniadanie jest raczej minimalistyczne- kubek czarnej kawy wypity najchętniej przed komputerem. Nie bez powodu nazywam sama siebie kawowym yunkie. Potrafię zrezygnować z mięsa, ryb, alkoholu, czasami nawet ciasta, ale nie z kawy. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem uzależniona od kofeiny. I nawet fakt, ze dostaję od niej silnej migreny, nie pozwala mi się pozbyć tego nałogu. I po każdym takim ataku postanawiam solennie- koniec! Żadnej kawy. Od dziś zaczynam zdrowe życie, żadnych używek. Tak więc dziś zacznę od zdrowego śniadania- pancakes, czyli placki z owocami :-)

Pancakes z truskawkami:

Składniki:

3 jajka
170 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia


Wykonanie:


Mąkę przesiać, jaja rozdzielić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka, mąkę, sól, mleko i cukier wymieszać, ostrożnie dodać pianę z białek. Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju, a nastepnie wlewać łyżką ciasto. Tutaj możemy dać ujście fantazji i smażyć placki o dowolnym kształcie. Klasyczne są okrągłe i mają około 7 cm średnicy. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z cukrem  pudrem i owocami. W sezonie najlepsze są truskawki.
Życzę smacznego :-)