Cookies

18 lut 2017

Zapiekanka z warzywami bardzo szybka

Zapiekanka z warzywami Hortex. Edyta Guhl.
Danie bezmięsne.

Zimne deszczowe popołudnie nastraja do ugotowania czegoś dobrego, rozgrzewającego ciało i ducha. Bardzo lubię ciepłe posiłki, lekkie, z kolorowymi warzywami, po których czujemy się syci, ale nie przejedzeni. Dzisiejszą zapiekankę z twarogu przyrządzam bardzo często. Używam do niej warzyw, jakie akurat mam w domu. Najczęściej kombinuję pół na pół: świeże z mrożonymi, lub gdy się śpieszę, albo nie chce mi się obierać marchewki, biorę tylko mrożone. Kupuję przeważnie kilka różnych paczek mrożonych warzyw i gdy robię tę zapiekankę lub coś innego, to biorę sobie po garsteczce z każdego opakowania, według upodobania. Jak paczka się skończy to zastepuję ją czymś innym i tak testuję sobie po kolei wszystkie mrożonki. Klasycznie kupuję marchewkę, brokuły, szpinak lub zielony groszek. I już mam warzywa do zapiekanki z twarogiem. Można wziąć też świeżą kapustę pekińską, pomidory, selera lub grzyby. Moja mama dodaje np. gotowane ziemniaki. A dzisiaj zrobiłam zapiekankę z ,, Warzywami na patelnię“ Hortexu. W paczce była dołączona saszetka z ziolami, bardzo aromatyczna, więc już sama nie doprawiałam, no może troszeczkę. Bez kminu rzymskiego się nie obejdzie. Zapraszam :-)

Przepisy z warzywami Hortex.


Zapiekanka z warzywami bardzo szybka:

Składniki:

250 g warzyw Hortex np. Warzywa na patelnię
1-2 łyżki oleju
250 g twarogu
1 jajko
1 mała cebulka
ewentualnie przyprawy do smaku.
odrobina tłuszczu do formy

Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa z mrożonki Hortex, chwilę posmaż, a potem podlej paroma łyżkami wody, żeby warzywa się dusiły. Około 8 minut, ale lepiej, żeby warzywa nie były zbyt rozgotowane, bedziemy je przecież jeszcze zapiekać w piekarniku. Pod koniec dopraw ziołami z saszetki lub Twoimi ulubionymi.
3. Jajko rozbij w misce, dodaj twaróg i wymieszaj. Cebulkę obierz i drobno posiekaj, dodaj do twarogu. Jeśli jest jeszcze trochę wody, warzywa z patelni odcedź i dodaj do twarogu. Dopraw do smaku według upodobania.
4. Formę żaroodporną posmaruj tłuszczem, włóż warzywa z twarogiem. Piecz w piekarniku 20-30 minut. Gotowe, smacznego :-)

Bardzo szybka zapiekanka: warzywa, ser, jajko i gotowe.

Prosto z pieca. Bardzo mięciutka zapiekanka.
Smaczna i kolorowa zapiekanka.


Przepisy z mrożonkami warzywnymi



Przepis bierze udzial w Konkursie Hortex.


Inspiracja przepisu: Chefkoch.de
Edyta 

13 lut 2017

Pieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem ♥ ♥ ♥


Pieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem. Edyta Guhl.

 Walentynki bez cukru :-)
Przepyszne danie warzywne to moja szczególna propozycja na Walentynki. Delikatne plastry selera połączone z kwaskowym pomidorem, aromatyczny ryż i zapieczony żółty ser są genialnym zestawieniem. Przepis tak prosty i jaki smaczny. Nawet się nie spodziewałam się, że zapieczony seler z pomidorem może być taki dobry. Bardzo ładnie wygladają, jeśli podamy je układając po dwa plastry na siebie i tworząc wieżyczkę. Jest to zdecydowanie najlepsze danie warzywne jakie ostatnio jadłam, mój zwycięzca 2017 roku. Bardzo gorąco Wam ten przepis polecam. Czerwony pomidorek pasuje na Walentynki, a że danie jest zdrowe i warzywne, to chyba jeszcze lepiej. Zabrzmi to patetycznie, ale kochać to oznacza dbać o bliskie osoby, odżywiając je zdrowo i dostarczając witamin. Dlatego odrzucam dzisiaj niezdrowy cukier, tłuszcz, ciasta i ciasteczka. Z korzyścią dla zdrowia i figury. Zapraszam serdecznie :-)


Pieczone warzywa. 

Pieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem:

na 4 osoby

Składniki:

1kg selera korzeniowego
2 pomidory
100 g sera* można użyć wegańskiego
250 g ryżu pełnoziarnistego( u mnie Basmati)
750 ml wody
1-2 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 rosołek roślinny
pęczek szczypiorku
ulubione zioła, sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie:

1. Najpierw przygotuje risotto: czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Podsmażyć na gorącym oleju. Dodać opłukany ryż i trochę poddusić. Dodać 750 ml wody i kostkę rosołku( lub jeśli mamy wywar warzywny własnej roboty lub np. wodę z ugotowanego selera) i gotować na małym ogniu około 30 minut.
2. Szczypiorek pokroić w drobne krążki, dodać do ryżu około 10 minut przed końcem gotowania. Ugotowany ryż doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Ser utrzeć i połowę dodać do ryżu.
3. Seler obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. W garnku zagotować wodę z solą. Plastry selera wrzucić do garnka z gotującą się woda i pogotować około 15 minut, ale uważać, żeby się za bardzo nie rozgotowały. Wodę po selerze można jeszcze bedzie do czegoś użyć, więc jej nie wylewajmy. ( Może do zupki?). Selera osuszyć i położyć na formę do pieczenia. Formę można posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na plastry selera rozkładamy rissotto z ryżu. Pomidorki kroimy w plastry, kładziemy na risotto i posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 225 ° C około 10 minut, aż wszystko ładnie się zapiecze.
Miałam jeszcze różyczki brokułów, które dodatkowo upiekłam obok selera i można je położyć na pomidora. Smacznego!

Seler z pomidorem. Pycha :-)

Danie na walentynki. Edyta Guhl.

 Plastry warzyw ukladamy na siebie tworzac wiezyczki.


Przygotowanie: około godziny
Kalorie: 450 na 1 porcje
Zródło przepisu: Lecker.de

* naturalnie można użyc zwyklego ryżu, choć z rissotto smakują jeszcze lepiej :-)

Życzę Wszystkim cudownych Walentynek i dużo miłości ;-)
Edyta

12 lut 2017

Pomarańczowe pralinki z białą czekoladą


Pomarańczowe pralinki z białą czekoladą.
Pralinki domowej roboty :-)



Przepyszne, kremowe pralinki z pomarańczowym nadzieniem i białą czekoladą uzależniają od pierwszego kęsa. Smakiem odrobinę przypominają własnoręcznie robiony karmel, wyczuwa się też smak pomarańczy i słodycz czekolady. Koniecznie muszę się z Wami podzielić tym przepisem, chociaż ciagle jeszcze jestem niezadowolona z ich wyglądu. Pralinki w moim wykonaniu są mówiąc krótko: nienachalne z urody. Oczywiście muszę nad tym popracować, pewnie przydałyby się specjalne foremki, ale nie mogłam się już doczekać i postanowiłam zrobić zdjęcia. Bardzo wierzę w Wasze manualne umiejętności. Przepis jest dość łatwy, zapraszam :-)

Domowe pralinki.


Pomarańczowe pralinki z białą czekoladą:


Składniki:

75 ml słodkiej śmietanki
500 g białej czekolady
25 g masła
4 łyżeczki likieru pomarańczowego np. Cointreau( u mnie świeży sok pomarańczowy)
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej( nie miałam)
ewentualnie farba spożywcza: pomarańczowa lub mieszam żółtą i czerwoną

Wykonanie:

1. Śmietanę podgrzewam, ale nie gotuję. Dodaję 250 gramów białej czekolady i masła. Ciągle mieszając podgrzewam, aż się rozpuszczą, ale uważam, żeby nie doszło do wrzenia masy. Skórkę pomarańczową kroję drobniutko i dodaję do masy( tym razem nie miałam, wiec są bez). Dolewam likier pomarańczowy( lub sok). Masę barwię farbą spożywczą, dodaję po kropelce i mieszam, aż uzyskam pożądany kolor. Przekładam do miski, chłodzę i wstawiam do lodówki, żeby stężało.Najlepiej na całą noc.
2. Następnego dnia przy pomocy małej łyżeczki odmierzam małe porcje masy i formuję kulki. Resztę białej czekolady roztapiam w kąpieli wodnej. I teraz najtrudniejsze zadanie. Kulki nadziewam na dłuższe wykałaczki lub widelec i zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie. Wkładam do papierowych papilotek i zostawiam do wyschnięcia. Pralinki przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego,
Edyta
Wymagane są umiejętnosci manualne...

Z masy formuję kulki...

...i zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie.



 Nienachalne z urody...

 a jakie smaczne :-)

Papierowe papilotki do pralinek.


9 lut 2017

Ciasto z herbatników z owocami i pomarańczową galaretką, bez pieczenia

Ciasto z herbatników, z owocami i pomarańczową galaretką.
 Pyszne ciasto bez pieczenia. Edyta Guhl.
Pyszne ciasto z herbatników z galaretką pomarańczową i domowym kremem budyniowym nie należy do ciast pracochłonnych. Pomysł na ciasto znalazłam w Mikserze na Kulinarnym na bloguPrzepisy Kulinarne ze zdjęciami, krem jest z przepisu na ciasto rafaello, a pod galaretką jest warstwa pokrojonych bananów i pomarańczy. Bardzo lubię takie przepisy na ciasta, a ponieważ mój piekarnik ostatnio bardzo kaprysi, więc niech sobie trochę odpocznie. W mojej długiej historii wynajmowania mieszkań miałam już dwa popsute piekarniki i nie bardzo chciałabym, żeby to się znowu zdarzyło, szczególnie gdy piszę na blogu.
W ferworze przeprowadzki nie sprawdziłam funkcjonalności piekarnika, ponieważ kuchnia była zadbana i wszystko, aż lśniło. Niestety, już kilka dni po ,,wprowadzce“ z obu stron piekarnika smętnie wisiały gumowe tasiemki: uszczelki. M nie chciał nie umiał tego naprawić i trzeba było bardzo uważać, żeby tych tasiemek nie przyciąć drzwiami zmywarki, która pechowo stała tuż obok.
W drugim mieszkaniu meble kuchenne wraz ze sprzętami odkupiłam dość tanio od poprzedniego wynajmującego. Szybko się okazało, że tanio nie zawsze znaczy dobrze. Drzwi od lodówki nie domykały się, znajomy problem: gumowe uszczelki. Z czterech palników kuchenki działały tylko dwa, a piekarnik z powodzeniem mógłby robić za stojącą lampę, świecił, ale nie grzał.
Do dziś alergicznie reaguję na kaprysy piekarnika. Gdy gaśnie lampka wpadam w panikę, że już nigdy się nie zaświeci, że to ostatni raz. Ostatnio ciasto upiekło się dość nierówno, więc nie jest dobrze. Trzeba chuchać na gorące... czy raczej na zimne? Jakoś tak to było, więc dzisiaj ciasto na zimno. Zapraszam :-)

Ciasto z pomarańczową galaretką.


Ciasto z herbatników z owocami i pomarańczową galaretką, bez pieczenia:


Składniki:


48 maślanych herbatnikow: 3 warstwy po 16 herbatników
2 banany
trochę soku z cytryny do pokropienia bananów, żeby nie ciemniały
1 pomarańcza
2 galaretki: zobacz tutaj

Krem:

750 ml mleka
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 maki pszennej
200 g masła miękkiego

Wykonanie:

1. Zacznę od kremu. Przygotowuje go jak budyń:
500 ml mleka, 200 g cukru i cukier wanilinowy zagotować.
2. Do pozostałych 250 ml mleka dodać 3 żółtka i zamieszać. Dosypać obie mąki i zamieszać.
3. Gotujące się mleko zdjąć z palnika. Powoli wlewać żółtka zmieszane z mąkami i stale mieszając krótko zagotować( około minuty). Postepować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić.
3. Masło utrzeć. Dodawać ostudzony budyń po łyżce i dobrze utrzeć, zanim dodamy następną łyżkę.
4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, żeby nic się nie przykleiło i forma pozostała czysta. Ciastka układamy na papierze, smarujemy pierwszą warstwę kremu, przykrywamy kolejną warstwą ciastek, smarujemy drugą warstwę kremu, znowu ciasta i krem. Banany kroimy w plastry, kropimy sokiem z cytryny i układamy na kremie. Pomarańcze kroimy na małe kawałki i układamy pomiędzy bananami. Galaretki gotujemy według przepisu, ja użyłam mniej wody, ponieważ lubię kiedy galaretka jest taka twarda. Gdy galaretka zaczyna tężeć, wykładam ją łyżką na owoce.
Ciasto stawiamy do zimnego, najlepiej całą noc, a następnego dnia kroimy na małe kawałki i podajemy. Smacznego :-)

Ciasto na herbatnikach. Edyta Guhl.
Ciasto najlepiej jest kroić, gdy jest dobrze schłodzone.

Ciasto może zrobić nawet dziecko :-)






To tyle, smacznego i do następnego razu,
Edyta :-)

4 lut 2017

Placki z kukurydzą i salsa

Placki z kukurydzą, Edyta Guhl.

Sobotni poranek jest najprzyjemniejszy w całym tygodniu. Uwielbiam długie wylegiwanie się w łóżku z kubkiem kawy i gazetami, oraz późne śniadanie, które tego dnia przyrządzam na ciepło. Najczęściej są to naleśniki i placki w różnej postaci. Podawałam już na blogu przepis na pancakes, były też placki z kapustą, a dzisiaj pora na placuszki z kukurydzą. Latem biorę świeże kolby kukurydzy, teraz dobrze odsączoną kukurydzę z puszki. Placki bardzo dobrze smakują z jogurtowym sosem, twarożkiem z ziołami lub kolorową salsą. Nie znam faceta, który przepadałby za kukurydzą, więc w wersji ,, męskiej" miksujemy ziarna kukurydzy, zostawiając tylko parę łyżek dla dekoracji. I wiecie jakie są komentarze? ,, Bardzo dobre są te placki. Nawet ta kukurydza mi nie przeszkadza." :-)


przepis-na-kukurydziane-placki

Placki z kukurydzą:


1 puszka kukurydzy( 150 g)
2 jajka
150 g mąki
150 ml mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ulubione zioła: pietruszka
sól, pieprz
olej do smażenia

Salsa:

2 pomidory
0,5 ogórka
mała cebulka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju
szczypta cukru, sól, pieprz, chili

Wykonanie:

Placki:
1. Jajka rozdzielić, żółtka wymieszać z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia, drobno pokrojonymi ziołami np. pietruszką. Dodać sól, chili i pieprz, odstawić na pół godziny.
2. Kukurydzę z puszki dobrze odsączyć, dodać do masy jajecznej. Białka ubić na pianę i dodać do żółtek i kukurydzy. Delikatnie wymieszać.
3. Olej rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać małe placuszki i smażyć na rumiano.

Salsa:
1. Pomidory i ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę drobno posiekać. Wymieszać, pokropić sokiem z cytryny i olejem, dodać sól, pieprz, chili i cukier do smaku. Podawać z plackami z kukurydzy.

Smacznego,
Edyta :-)

Placki z kukurydzą i kolorowa salsa

Placki smakują wszystkim :-)


Pomysł na obiad. Edyta Guhl.

31 sty 2017

Imieninowa sałatka mojej Mamy. Mam smaka na buraka :-)

Smaczne sałatki z buraka. Edyta Guhl.

,, Mam smaka na buraka“ to akcja kulinarna, którą na stronie Durszlaka ogłosiła przesympatyczna Angela z blogu Smakołyki Angeli. Jeśli macie ciekawe przepisy na dania z buraka, jeszcze można zgłosić się do Angeli, akcja kończy się 15 lutego. Warto jest również przejrzeć już zgłoszone przepisy, na pewno każdy znajdzie coś smacznego dla siebie. Moją propozycją do akcji jest sałatka imieninowa mojej Mamy. Przepis pochodzi z kuchni kresowej i być może, że już jedliście kiedyś podobną sałatkę, wiec tym bardziej warto ją przypomnieć. Sałatka jest przepyszna i bardzo sycąca, dekoracyjne grzybki zrobione są z buraka i jajka, ale sam przepis jest wegański. Zapraszam:
Pyszna sałatka bezmięsna.


Imieninowa sałatka mojej Mamy:

Składniki:


3 buraki
3 ziemniaki
kapusta kwaszona* ( ilość niżej w przepisie)
mała cebula
sól, pieprz, olej
ewentualnie: ocet

Grzybki
1 ugotowany buraczek
2 jajka
koperek

Wykonanie:

1. *Sałatka składa się z 3 głównych składników użytych w równych ilościach. Sa to buraki, ziemniaki i kwaszona kapusta.
2. Buraczki gotujemy w łupinach, studzimy i obieramy. Osobno gotujemy ziemniaki w łupinach i również obieramy. Buraczki i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Bierzemy tyle kwaszonej kapusty, ile było buraków lub ziemniaków i wszystko razem mieszamy.
3. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do sałatki. Polewamy olejem i doprawiamy do smaku.
4. Dekoracyjne grzybki robimy podobnie jak powszechnie znane muchomorki z pomidorów.
Z buraczka wykrajamy fantazyjny kapelusz, a jajka są korzeniem grzyba. Stawiamy na sałatkę i dekorujemy gałązkami koperku.
Sałatka powinna się przegryźć, jest wtedy smaczniejsza.
Gotowe, smacznego :-)
Dekorujemy potrawy

Piękne grzybki z jajka i buraka. Edyta Guhl.

Jego Wysokość Burak!
Zimową porą na dworze...


** Sposobem na uniknięcie brudnych rąk od soku z buraka jest posmarowanie dłoni niewielką ilością oleju
*** do sałatki można dodać czerwoną fasolę.
Wasza Edyta :-)

29 sty 2017

Makowiec Śląski z płatkami migdałowymi


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Makowiec z płatkami migdałów.
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Makowiec śląski

Makowiec należy do ciast dość pracochłonnych. Już samo przygotowanie masy makowej zajmie nam dobrą godzinę, a przecież trzeba jeszcze zrobić ciasto. Gdy zdecydujemy się na ciasto drożdżowe, trzeba je dobrze wyrobić i jeszcze poczekać, żeby wyrosło. Słysząc: upiecz makowiec, natychmiast myślę o długich godzinach w kuchni i stercie naczyń do zmywania. Dzisiejszy przepis jest dla osób, które nie mają za dużo czasu, a mają chęć własnie na makowca. Ciasto gotowe jest w tempie ekspresowym, ponieważ do jego przygotowania można użyć gotowej masy z puszki. Nazywamy je domu makowcem śląskim, pewnie dlatego, że przepis mam od koleżanki z Katowic. Jest przepyszne, zawsze sie udaje i wszyscy bardzo je chwalą. Do dekoracji dodajemy migdałowe płatki, które bardzo fajnie smakują z makiem i ciekawie wyglądają. Zapraszam na ciasto:
Makowiec na kruchym cieście. Edyta Guhl


Makowiec Śląski z płatkami migdałowymi:

Składniki:


340 g mąki
150 g masło
1 łyżeczka cukru wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
3 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

700 g maku( z puszki)
3 jaja
3 łyżki cukru pudru

* 3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni.
2, Makę , cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło kroję nożem na kruche ciasto. Dodaję jajko i wszystko szybko zagniatam.
3. Ciasto wkładam pomiedzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowuję, a nastepnie przy pomocy folii przenoszę na okrągłą foremkę do tart( oczywiście folię usuwam).Formuję brzeżek i podpiekam ciasto 10 minut w piekarniku.
4. Przygotowuję nadzienie makowe:
jajka rozdzielam, białka ubijam na pianę, żółtka i cukier puder dodaję do masy makowej, mieszam, teraz ostrożnie dodaję pianę z białek. Masę makową rozprowadzam na podpieczonym spodzie i posypuję płatkami migdałowymi wzłuż brzegu. Wstawiam do piekarnika na dalsze 20-25 minut.
Życzę smacznego!

* ciasto można też upiec w małych foremkach, postępujemy podobnie
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Makowiec na kruchym cieście

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Pyszny makowiec

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Domowe wypieki: makowiec


* Oryginalny przepis: Kotlet.TV