A
jak to wygląda u Was z tradycjami wielkanocnymi. Czy sami pieczecie
babki, czy wybieracie wariant szybszy, czyli ciasta kupowane? A może
ktoś pomaga Wam przy pieczeniu? Takie malutkie babeczki bardzo
fajnie można upiec razem z dziećmi. Bedą miały przy tym dużo
zabawy, a sam przepis jest bardzo łatwy. Pamiętajmy, żeby za
bardzo nie napełniać foremki ciastem, bo przecież babeczki jeszcze
urosną. Surowe ciasto rozkładamy równomiernie i lekko wyrównujemy.
Gotowe babeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Babeczki do koszyczka:
Składniki:
1
pomarańcza
70
g oleju slonecznikowego
150
g cukru
100
g maki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
pół
łyżeczki cukru waniliowego
3
jajka
szczypta
soli
50
g mielonych migdałów
tłuszcz
i odrobinę mąki do foremki np.takiej
Wykonanie:
1.
Silikonową foremkę natłuścić masłem i wgłębienia posypać
mąką. Nadmiar mąki po prostu strzepnąć.
2.
Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wybrać
pestki. Zmiksować na mus. Dodać wszystkie pozostałe składniki
oprócz migdałów, czyli olej, cukier, mąkę, proszek do pieczenia,
cukier waniliowy, jajka i sól i wszystko razem zmiksować. Ważne
jest, żeby nie było grubych kawałków. Masę będziemy wyciskać z
rękawa cukierniczego i grubsze kawałki mogą zatkać otworek.
3.
Do masy wsypać zmielone migdały i lekko zamieszać. Przełożyć do
rękawa cukierniczego i wyciskać masę do foremki, napełniać
trochę więcej niż pół foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Babeczki piec na złoto przez ok.15 minut. Podobnie postępować z
drugą porcją.
Smacznego
:-)
Edyta