Cookies

27 wrz 2020

Bułeczki z serem na proszku do pieczenia

buleczki-z-serem-na-proszku-do-pieczenia

 Idealny przepis na późne, niedzielne śniadanie. Był już na blogu najdłuższy przepis( czarne orzechy). Dziś pora na przepis najszybszy. Przepyszne bułeczki z serem na proszku do pieczenia, czyli Kaesebroetchen. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Z chrupiąca serową skorupką, mięciutkie i pachnące. Można przekroić je na pół i posmarować masełkiem. U nas znikają jeszcze przed przekrojeniem.

Dla szczególnych amatorow sera polecam pokroić ser na małe kawałeczki i dodatkowo nadziać bułeczki. Albo jeśli podczas tarcia sera zostaną jakieś grubsze kawałki, można je zapakować do bułeczki. Można też zrobić serowe bułeczki na drożdżach, ale wtedy trzeba się trochę pobawić w wyrabienie i poczekać aż wyrosną. Dzisiejsze bułeczki są na proszku i ich wykonanie jest błyskawiczne. Wsypujemy wszystkie składniki do miski, mieszamy, zagniatamy na miękkie, wilgotne ciasto. Następnie formujemy kulki. Posypujemy tartym serem, aż wyglądają jak małe jeżyki i pieczemy. Po upieczeniu bułeczki zrobią się trochę plackowate, więc trzeba je ukladać na foremce z pewnym odstepem. I gotowe. Zobaczcie sami :)


niemieckie-bulki-z-serem


Bułeczki z serem na proszku do pieczenia:

porcja na 8-10 bułeczek

Składniki:

0, 5 paczuszki proszku do pieczenia( 8 g)

1 jajko

2 łyżki oliwy

250 g mąki

0, 5 lyzeczki cukru

200 g jogurtu naturalnego

szczypta soli

100 g tartego sera


Wykonanie:

Wszystkie składniki( oprócz tartego sera) wymieszać i zagnieść na jednorodną, kleistą masę. Następnie formować małe kulki, można troche podsypać mąką. I dobrze posypać tartym serem. Lekko docisnąć ręką, tak żeby ser dobrze się przykleił. Kłaść w odstępie na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 12 minut na złoto.

skladniki-na-serowe-bulki

przepis-na-bulki-z-serem

bulki-na-proszku-z-serem

szybkie-bulki-na-proszku

przepis-na-bulki-bez-drozdzy

Przepis znalazłam na instagramie u kochanej #nicfit95( po niemiecku). 

Nie wiem jak to jest z podawaniem linków do insta. Jeśli ktoś wie, proszę napiszcie. Czy można na blogu podać link do czyjegoś Instagrama? 

Miłego dnia

Edyta


Domowa Piekarnia

23 wrz 2020

Klasyczne ciasto z cukinią


Klasyczne ciasto z cukinią z niemieckiego przepisu. Zestawienie cukinii i słodkiego ciasta nie zdziwi już nikogo. A takie ciasto jest bardzo lubiane i popularne. Nic dziwnego, jest soczyste, nie za słodkie, z orzechowa nutką. Ale jeśli nie lubicie orzechów, można zastąpić je mielonymi migdałami. 

I co najważniejsze- ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Szczególnie, gdy wcześniej przygotujemy wszystkie składniki i i zetrzemy cukinię na tarce. Młodej cukinii nie obieramy, tylko wykorzystujemy ze skórką. Oczywiście trzeba obciąć koncówki i ewentualnie wyciąć brzydkie przebarwienia. W bardzo dojrzałej cukini trzeba wyciąć środek z pestkami.

W klasycznym przepisie upieczone i ostudzone ciasto smarujemy marmoladą, a następnie polewamy kuwerturą. Dla urozmaicenia zrezygnowałam z kuwertury, a ciasto posypałam wesołymi kropelkami czekoladowymi. Pokrojone na kawałki przypomina kostki domino. I w takiej wersji szczególnie posmakuje dzieciakom.

A jeśli nie mamy czekolady, można posypać ciasto zwykłym cukrem pudrem i też bedzie dobrze.

Ewentualnie posmarować:

lukrem z cytryną

nutellą

kremowym serkiem z cukrem

mleczną lub gorzką czekoladą

posypac siekanymi orzechami

nasączyć rumem...?

Rumem? Oj rozmarzyłam się jak zwykle :) Ciekawe jaka wersja spodoba Ci się najbardziej? Zapraszam!


Klasyczne ciasto z cukinią:

Składniki:

5 jajek

250 g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

250 ml oleju

400 g cukinii

200 g mielonych orzechów

1 łyżeczka cynamonu

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2- 3 łyżki kakao

3- 4 łyżki dropsów czekoladowych( kropelki)


Wykonanie:

1. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dalej ucierając strużką wlewać olej. 

2. Cukinię zetrzeć na grubszej tarce, nie trzeba odsączać. Młodą cukinię można zetrzeć razem ze skórką. Razem ze zmielonymi orzechami i cynamonem dodać do jajek i krótko wymieszać. 

3 Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać kakao i dodać do masy jajeczno- cukiniowej. Wymieszać do połaczenia się składników( dość zwarta konsystencja).

4. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na papier i wyrównać łopatką. Posypać po wierzchu czekoladowymi dropsami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 °C okolo 45 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką.


A swoją drogą to takie połączenie rumu z cukinią brzmi całkiem, całkiem nieźle. Do tego duża porcja czekolady...Taka wersja ciasta z cukinii dla dorosłych, hm...

Miłego dnia

Edyta



11 wrz 2020

Kruche ciasto z jogurtową pianką

 

kruche-ciasto-z-jogurtowa-pianka

Rzadko zdarza się, żebym piekła jakieś ciasto raz po raz. Dzisiejsze kruche ciasto z jogurtową pianką jest właśnie takim ciastem. Wspaniałe, lekko kwaskowe, z delikatną pianką rozpływającą się w ustach. Dodałam do niego jabłka w plasterkach i mrożoną czarną porzeczkę. Ale bez obaw, nikt nie wyczuwa specyficznego smaku porzeczki. Może to kwestia tego, że owoce są mrożone. I nawet zdecydowani wrogowie porzeczki zajadali się ciastem aż miło. Mało tego, dopytywali się: a jakich to kwaskowych owoców dodałaś? Bardzo pasują do tego ciasta! I chętnie sięgali po następny kawałek. Oczywiście można upiec ciasto z innymi owocami. Próbowałam z brzoskiniami, które w tym roku są soczyste, ale mało słodkie. Wyszło smacznie, ale z porzeczką smakuje o niebo lepiej!

W przepisie są 3 duże jogurty greckie na 2 budynie. Ja dałam jeden duży grecki i jeden duży zwykły na 2 budynie, bo akurat nie miałam trzech jogurtów. Zobaczcie co jest pod ręką i sami zadecydujcie. Surowe ciasto trzymałam w lodówce przez godzinę, bo tak łatwiej jest je rozwałkować. Chociaż w przepisie, ktory dostałam od koleżanki tego nie ma. Wykłada blachę ciastem i natychmiast wstawia do piekarnika. Ja lubię przygotować kruche ciasto wcześniej. Mam wtedy czas, żeby pokroić owoce( jabłka, brzoskwinie) i trochę ogarnąć kuchnię. 

A na koniec pozostaje zrobić dobrą herbatkę i ukroić kawałek pysznego ciacha...No tak wydało się. Nie umiem czekać. Zawsze próbuję ciasto jeszcze gorące. Łasuchy tak mają ;) Zapraszam!

przepis-na-ciasto-z-jogurtowa-pianka

Kruche ciasto z jogurtową pianką:

Składniki:

2,5 szkl mąki 

4 żółtka

3/4 szkl cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego


2 łyżeczki proszku do pieczenia


200 g masła 

2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %


Pianka jogurtowa
:

2 budynie po 40 g


2 jogurty po 380 g ( jeden grecki, drugi zwykły)

4 białka

3/4 szkl cukru

100 g jagód( czarna porzeczka)*

2-3 g jabłka w plasterkach


Wykonanie:

1. Blachę o wymiarach 34 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać masło i posiekać szybko nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić ciasto na dwie części: jedną wiekszą na spód i drugą mniejszą na kruszonkę. Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny. Mniejszą część można zamrozić.

3. Na blaszkę wyłożyć większą część ciasta( 60 %). Najlepiej jest rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami folii spożywczej. Ciasto podpiec około 10 min w temperaturze 180ºC.

4. Jagody* i jabłka pokrojone w plasterki wyłożyć na podpieczony spód. Jogurty i sypkie budynie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Na koniec wsypać cukier i delikatnie wymieszać z masą jogurtowo-budyniową. Wyłożyć na owoce. Z drugiej części ciasta zrobić kruszonkę i wysypać na owoce. Piec w 180ºC około 40 - 45 min. 


* Owoce mrożone wymieszać z łyżką mąki kartoflanej.

jogurtowo-budyniowa-pianka-kruche-ciasto

finlandia-dom-nad-jeziorem

Jeżeli w ferworze pieczenia ktoś pomyli sól z cukrem( nowy pojemnik na przyprawy) to informuję, że z wyżej podanych składników wyjdą 2 blachy paluchów. Oczywiście, jeśli w czas odkryjecie pomyłkę ;)

Kruche, żółciutkie, w końcu na 4 jajkach. Ale bardzo, bardzo słone. Można ratować się dodając mąki i kminku, ale 3/4 szklanki soli i tak robi swoje :)))

Miłego weekendu!

Edyta


1 wrz 2020

Mustikkapiirakka- fińska tarta z jagodami

mustikkapiirakka-finska-tarta-z-jagodami

 
finlandia-podroze

Zapraszam na wirtualną podróż po Europie! Dzisiaj pyszna Mustikkapiirakka- fińska tarta z jagodami. Można użyć borówki, malin, truskawek, albo jak u mnie czarnej porzeczki. Jeżeli owoce są mrożone, to mieszamy je bezpośrednio przed pieczeniem z 2 łyżkami mąki kartoflanej. Delikatnie, żeby nie wycisnąć soku. Następnie rozkładamy na surowym cieście podsypanym mielonymi orzechami. I zalewamy nadzieniem z kwaśnej śmietany lub skyrem. U mnie jest to kwaśna śmietana. W oryginalnym fińskim przepisie znajdziemy typowo skandynawski produkt Viili, albo Kermaviili( kerma: śmietana). Viili to mleczny produkt z Finlandii, którego odpowiednika nie ma u nas. Przypomina trochę jogurt lub kefir, ale ma inną konsystencję. Dla mnie jest jak jogurt wymieszany z kisielem. Szczególnie smaczne jest ucierane ciasto z gruszkami polane viilim. Koniecznie trzeba spróbować. Podobnie jak Leipäjuusto, kwiczący serek, o którym już kiedyś pisałam na blogu: tutaj. I parę osób pytało się, co można kupić w Finlandii. Ja zawsze przywożę sobie terva shampoo, czyli ciemny aromatyczny szampon ze smoły o bardzo intensywnym zapachu. Kosmetyk dla amatorów, ponieważ włosy pachną później dość ciekawie, nie jest to jednak zapach nieprzyjemny, A włosy są silniejsze i sprężyste. 

Bardzo smaczna jest też fińska musztarda, kawa lub ciemny, razowy chleb. I przepyszny, słodziutki likier z moroszki Lapponia lakka. Jedyny alkohol, który mogę pić szklankami. Na szczęście nie jest tak często dostępny :)

Przepiękne są również fińskie kryształy. Zrażona polskimi kryształami z okresu PRL-u, zakochałam się w fińskim szkle. Przypomina wyroby z lodu, śnieg, mróz i głęboką, skandynawską zimę. I jest tak cudownie czyste i przejrzyste. A mrożone szkło iittala Ultima Thule jest narodową dumą Finlandii.

Szczególnie ładnie wygląda jako dekoracja okien i parapetów.

I już tylko krótko wspomnę o Miminkach i Mikołaju z Laponii, fińskiej marce odzieżowej Marimekko i kolorowych makach, pysznej czekoladzie i słodyczach firmy Fazer. I jak masz chęć na kawałek tarty z Finlandii i spacer nad jeziorem?

przepisy-na tarty-z-owocami

Mustikkapiirakka- fińska tarta z jagodami:

Składniki:

Ciasto:

100 g masła

80 g cukru

1 jajko

1 szczypta soli

140 g mąki pszennej

80 g mąki żytniej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

mąka do podsypania

łyżka mielonych orzechów

ewentualnie 1 łyżeczka płatków owsianych dla dekoracji

Nadzienie:

200 g jagód: borowka, maliny( u mnie mrożona czarna porzeczka)

*2 łyżki mąki kartoflanej( jeśli jagody są mrożone)

220 g kwaśnej śmietany 18%( albo skyr)

1 jajko

50 g cukru, jeśli owoce są kwaśne trochę więcej

1 łyżeczka cukru waniliowego



Wykonanie:

1. Foremkę na tarte 26 cm lekko nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło i cukier wymieszać. Dodać jajko i szczyptę soli i znowu wymieszać. Wsypać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść na gładkie ciasto.

3. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Placek powinien być większy niż foremka, żeby później móc zagiąć brzeg. Przełożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Posypać mielonymi orzechami lub tartą bułką.

4. Nadzienie: Jagody rozłożyć na cieście. Owoce mrożone wymieszać z 2 łyżkami mąki kartoflanej. Kwaśną śmietanę, jajko, cukier i cukier waniliowy wymieszać w miseczce. Wylać na jagody. Wystający brzeżek z ciasta zagiąć i posypać dekoracyjnie mielonymi orzechami lub płatkami owsianymi po brzeżku.

5. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni 35 minut. Smacznego!

finskie-przepisy-na-ciasta

tarta-z-finlandii-przepis

podroze-po-finlandii

skandynawskie-gry


krajobraz-nad-jeziorem-finlandia

kwiaty-w-finlandii




lodka-w-finlandii

nad-jeziorem-finlandia



najlepsze-finskie-tarty


Mam nadzieję, że zainteresowałam Cię Finlandią. Nie namawiam teraz do dalekich podróży. Wystarczy upiec smaczne ciasto z fińskiego przepisu, włączyć ciekawy filmik podróżniczy i jesteśmy w drodze :)

Pozdrawiam

Edyta





21 sie 2020

Wytrawne ciasto z cukinią

wytrawne-ciasto-z-cukinia

 Najlepsze przepisy to takie, które nie wymagają długiego siedzenia w kuchni. Wymieszać kilka składników, wstawić do piekarnika. Gotowe! I taki jest przepis na wytrawne ciasto z cukinią. Ogórki w tym roku nie obrodziły, pomidorki są bardziej pomarańczowe niż czerwone. Tylko cukinia dumnie panoszy się po całym ogrodzie, zabierając miejsce innym warzywom. Po cukiniowych plackach, panierowanej cukinii lub greckiej sałatce( wszystkie przepisy na blogu, plus tarta i spacer po najmniejszym miasteczku w Belgii) czas na słone ciasto. Wilgotne, pachnące serem i drożdżami, najsmaczniejsze na ciepło, prosto z piekarnika. Można podawać na podwieczorek lub kolację. Ze świeżymi pomidorkami, ogórkami lub dowolną sałatką. Ciasto z cukinią jest szybkie i łatwe do zrobienia. Jako miarkę bierzemy 125 g kubeczek po jogurcie, a ciasto pieczemy w 24 cm foremce. Jeśli lubicie wilgotne ciasta z dodatkiem jogurtu, to będzie to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

przepis-na-ciasto-z-cukinia


Wytrawne ciasto z cukinią:


jako miarka 125 g kubeczek po jogurcie

foremka 24 cm

Składniki:

1 kubek jogurtu naturalnego 125 g

1 kubek tartego sera np. parmezanu

3 kubki mąki

1 paczuszka suchych drożdży

1 kubek mleka

1 kubek oliwy

4 jajka

sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatałowej

dodatkowo:

250 g cukinii

250 g żółtego sera np. wędzonego

100 g orzechów, migdałów, orzeszków piniowych

2-3 łyżki tartego sera do posypania po wierzchu

tłuszcz do formy 


Wykonanie:

1. Kubeczek jogurtu naturalnego wymieszać z tartym serem. Jajka rozdzielić. Białka ubijemy później na pianę. Żółtka dodać do jogurtu i wymieszać trzepaczką. 

2. Wsypać mąkę i paczuszkę suchych drożdży. Wlać oliwę i mleko, dobrze wymieszać. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatałową.

3. Cukinię pokroić na drobną kostkę. Młodą cukinię kroimy razem ze skórką, starą lepiej jest obrać. Wędzony ser również pokroić na kostkę. Dodać do masy. Orzechy, migdaly drobno posiekać i wszystko dobrze wymieszać. 

4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.

5. Foremkę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do foremki. Wyrównać łopatką i posypać tartym serem. Piec na złoto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Smacznego!

ciasto-z-cukinia-na-slono

cukiniowe-ciasto-cukinia-przepis

Miłego weekendu,

Edyta


17 sie 2020

Pomarańczowe ciasto z olejem

 

pomaranczowe-ciasto-z-olejem


Wspaniałe  ciasto mocno pachnące pomarańczami. Idealne do upieczenia w tygodniu do popołudniowej kawki lub herbaty. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Dodatkowo można ciasto nakłuć wykałaczką i nasączyć sokiem z pomarańczy. Wiadomo najsmaczniejszy jest sok świeżo wyciśnięty. Przepis można podrzucić dzieciom, jeśli mają ochotę na eksperymenty w kuchni. Jedyny mankament- ciasto znika przy jednym posiedzeniu. 


Pomarańczowe ciasto z olejem:

Składniki:

4 jajka 

180 g cukru

1 paczuszka cukru waniliowego

200 ml oleju

200 ml soku z pomarańczy, najlepszy świeżo wyciśnięty

skórka z 2 pomarańczy

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

1. Foremkę o średnicy 24- 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać olej, sok z pomarańczy i pomarańczową skórkę. Szybko wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i wymieszać, tylko do połączenia się składników. 

3. Przełożyć do przygotowanej foremki i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 45 minut. 

Po upieczeniu ciasto schłodzić przez około 15 minut i wyjąć z formy. 

szybkie-ciasto-pomaranczowe

szybkie-przepisy-na-ciasta


Miłego tygodnia i smacznych wypieków

Edyta

10 sie 2020

Brokułowe placuszki z piekarnika

brokulowe-placuszki-z-piekarnika
 Po dłuższej przerwie zapraszam na brokułowe placuszki z piekarnika. Smaczne, zdrowe i pożywne. Placuszki świetnie nadają się na obiad lub na ciepłą kolację. Jeśli upieczemy je w piekarniku, nie trzeba będzie tyle tłuszczu, co przy smażeniu, a plackibędą bardziej dietetyczne. Do placków wykorzystałam mrożone brokuły. Można je wrzucić do maszyny kuchennej i rozdrobnić. Ja lubię je trochę pogotować, a właściwie zblanszować w osolonej wodzie, a następnie rozgnieść widelcem, a grubsze kawałki pokroić nożykiem. Brokuły powinny być miękkie, ale nie za bardzo rozgotowane, bo stracą wszystkie cenne składniki. Placuszki są bardzo łatwe do zrobienia i nie trzeba brudzić dużo sprzętu kuchennego, żeby je zrobić. A z czym najlepiej smakują placki z brokułów? Oczywiście według upodobania. Można podać je z bukietem surówek, gotowanymi warzywami, ryżem, dowolnym dipem np. jogurtowym lub grzybowym sosem na ciepło. 

placki-z-piekarnika


Brokułowe placuszki z piekarnika:

Składniki:

350 g brokuła mrożonego 

1-2 ząbki czosnku

1 szalotka lub 0, 5 cebuli

3 łyżki bułki tartej* ewentualnie mąki lub mielonych orzechów

3- 4 łyżki tartego sera np. parmezan

2 jajka

1 łyżka oleju

sól, pieprz, przyprawy


Wykonanie:

1. Brokuły wrzucić do garnka z wrzącą, soloną wodą. Nakryć pokrywką i pogotować okolo 4 minut. Nastepnie wyjąć z garnka, odsaczyć i trochę ostudzić. Rozdrobnić za pomoca widelca, nożem pociąć łodyżki i twardsze części. Możemy też je rozdrobnić przy pomocy maszyny kuchennej.

2. Czosnek i cebulę drobno posiekać i dodać do brokułów. Wsypać bułkę tartą, tarty ser i dodać 2 jajka. Wlać łyżkę oleju, wsypać sól, pieprz i dowolne przyprawy. Masę dobrze przyprawić i wymieszać.

3. Prostokatną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy brokułowej formować placuszki. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 15 minut, następnie placuszki obrócić i piec kolejne 15 minut na złoto. Podawać z sałatkami np. ogorkową, marchewkową, bukietem warzyw, z sosem jogurtowym, czosnkowym.


Przepraszam za przerwę na blogu. Nie była spowodowana lenistwem. Gdy człowieka dopadnie choroba, to nie ma chęci ani siły na nic. Nawet na jedzenie. Mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej. Życzę Wam Kochani dużo zdrówka i apetytu. Dbajcie o siebie, nie chorujcie, a wszystko będzie dobrze. 

Edyta

przepis-na-warzywne-placki

placki-z-brokulow

przepisy-z-brokulow