Warzywne gołąbki z kapusty włoskiej z sosem. Edyta Guhl. |
Klasyczne,
niemieckie gołąbki, czyli Kohlrouladen, robione są z białej
kapusty i mięsnego nadzienia. Nie znajdziecie w nich ryżu.
Kształtem również różnią się od polskich, sa mniejsze i
bardziej owalne. Serwowane są z na obiad gotowanymi ziemniakami. Czy
są smaczniejsze? No cóż, każda pliszka swój ogonek chwali,
chociaż Niemcom bardzo smakowała nasza wersja z ryżem, jako
oszczedniejszą. Ja wybieram polskie gołąbki ze wzgledu na walory
smakowe. Nie podam Wam przepisu na klasyczne Kohlrouladen, bo jest
dość nudny. Mięso mielone zawinięte w liście białej kapusty.
Znalazłam coś innego, przepyszne, wegetariańskie gołąbki z
włoskiej kapusty, z nadzieniem z ziemniaków i kaszy, z przepysznym
sosem z papryką. Przypadkowo widziałam program w telewizji i
bardzo zachciało mi się takich wegańskich gołąbków. Dobre składniki,
warzywa, kasza i to wszystko zawinięte w liście kapusty, samo
zródło zdrowia. Ciekawy jest też sposób przyrządzenia. Gołąbki
nie są duszone w garnku, lecz pieczone w piekarniku. Gorąco polecam
:-)
Warzywne gołąbki z kapusty włoskiej z sosem:
Składniki:
Gołąbki:
Główka
kapusty włoskiej
po 50 g
marchewki, pora,czerwonej i żółtej papryki, cebuli pokrojonych w drobną kostkę
1 łyżka
oliwy
150 g
ugotowanej kaszy perłowej
100 g
ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
1 łyżka
posiekanej pietruszki
1 łyżka
posiekanego szczypiorku
po
szczypcie mielonego kminku, kardamonu, chili, curry, imbiru i kurkumy
lub dowolnych przypraw, ostatnio do wszystkiego dodaję pieprz
ziolowy
1.
Zdjąć zewnetrzne liście z kapusty włoskiej. Wykroić głąb.
Kapustę opłukać pod bieżącą wodą, a garnku zagotować wodę i
lekko osolić. Do wrzątku włożyć przygotowaną kapustę, można
wlać odrobinę oleju w miejsce po głąbie, pogotować około 10
minut. Liście mają tylko zmięknąć, nie mogą się rozgotować.
Kapustę wyjąć, rozdzielić liscie, osuszyć papierowym
ręczniczkiem, każdy liść lekko przyklepać, a wystające nerwy
wyciąć.
2.
Ugotowaną kaszę i utłuczone ziemniaki podsmażyć krotko na dość
wysokim ogniu na łyżce oleju. Dodać pozostałe warzywa, wymieszać,
dodać pietruszkę i szczypiorek. Doprawić przyprawami.
3.
Liście kapusty składam po dwa, a na ich środek kładę nadzienie. Zawijam boki do środka, a następnie zwijam na rulon(składamy je
bardzo ścisło, tak jak kopertę). Dno rondla wykładamy liśćmi,
które nam zostały (były za małe abo tymi pierwszymi, które
zdjęliśmy). Na nich układamy bardzo ciasno gołąbki, jeden koło
drugiego aby nam się nie porozwijały. Zalewamy wywarem z warzyw tak
by przynajmniej w połowie gołąbki były zanurzone. Przykrywamy
liśćmi kapusty i przykrywką. Wstawiamy do piekarnika na 1,5
godziny ( temperatura 160 stopni). Zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy gołąbki jeszcze około 20
minut, do czasu, kiedy liście zaczną się lekko przypiekać.
Sos z papryką:
80 g
cebuli pokrojonej w kostkę
2 łyżki
oleju
2 łyżki
mąki
125 ml
mleka sojowego
125 ml
rosołku
80 g
utartego sera
1 łyżka
szczypiorku
2 łyżki
czerwonej papryki
Cebulę
podsmażyć na oleju, posypać lekko mąką, zamieszać, dodać zimne
mleko sojowe. Wymieszać, dodać rosołek, zagotować i chwilę
pogotować. Dodać utarty ser, szczypiorek, i paprykę. Doprawić
solą i pieprzem. Gotowy sos nalać na talerz, a na nim umieścić
gołąbka. Smacznego :-)
Liście kapusty składam po dwa. |
Napełniam farszem z kaszą i warzywami. |
Smaczne gołąbki |
Warzywne gołąbki z kapusty włoskiej. Edyta Guhl. |
Gołąbki
z sosem. Edyta Guhl.
|
Smaczne
gołąbki
|
Jeśli
macie jakieś pytania dotyczące gołąbków albo języka
niemieckiego, piszcie. Chętnie odpowiem Wasze pytania :-)
Edyta
Edyta
Wczoraj miałam tradycyjne, ale chętnie spróbuję i takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńTradycyjne, polskie sa najlepsze, ale takie wegetarianskie tez sa dobre :-)
OdpowiedzUsuńwygladają smacznie ..warto spróbowac :)
OdpowiedzUsuńCudowne gołąbki! Niebo dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :-)
OdpowiedzUsuńZapisuję do zrobienia na niedzielę (coraz częściej jakoś nie mam ochoty na mięso). Zapowiada się super obiad :)
OdpowiedzUsuń