Francuska tarta z jabłkami. Edyta Guhl. |
Francuska tarta z jabłkami:
Składniki:
175 g mąki
50 g cukru
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
120 g masła
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
Masa migdałowa:
120 g miękkiego masła
100g cukru+ 1 łyzka do
podsypania
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka Calvadosa
2 łyżki mąki
100 g mielonych migdałów
nadzienie jabłkowe:
3 kwaśne jabłka
5 łyżek konfitury z
pigwy
Wykonanie:
1. 120 g masła ucieramy z
żółtkiem i cukrem na pianę. Mąkę wymieszać z solą i razem z
wodą dodać do masła. Zagnieść na gładkie ciasto, zawinać w
folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Masa migdałowa: 120 g
miękkiego masla i 100 g cukru ucieramy na puch. Jajko roztrzepać z
żółtkiem i stopniowo dodawać do masła, ciągle ucierając. Dodać
łyżeczkę Calvadosa. Mąkę wymieszać z migdałami i dodać do
kremu. Utrzeć.
3. Stolnicę posypać mąką
i rozwałkować zimne ciasto dość cienko. Foremkę posmarować masłem i
wyłożyć ciastem. Wyrównać. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki,
żeby ciasto stwardniało.
4. Piekarnik nagrzać do
temperatury 200 stopni.
Masę migdałową rozłożyć
na schłodzonym ciescie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na
plastry. Wyłożyć na masę migdałową. Ciasto piec 15 do 20 minut
w temperaturze 200 stopni, następnie posypać 1 łyżką cukru i
zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec dalsze 15-20 minut.
Konfiturę z pigwy
podgrzać, aż będzie płynna. Tartę wyjąć z pieca i posmarować
płynną konfiturą. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
:-)
Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami. Edyta Guhl. |
Do popołudniowej kawy. |
Znika w oczach :-) |
Zeszloroczne jabluszka w sadzie. |
Najlepsze na tarte :-) |
zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam :-)
UsuńJabłeczna tarta to super deser!
OdpowiedzUsuń