Koperty z jabłkami to mój
kolejny przepis z ciasta z olejem i białym serem. Na nadzienie
najlepiej nadają się jabłuszka szara reneneta, ale kto w kwietniu
ma szarą renetę? Na szczęście mam jeszcze skrzynkę zimowych
jabłek, które trzeba będzie wykorzystać. Jeśli jabłka są
twarde, trzeba je pokroić w kawałki i trochę pogotować. Ostudzić,
dodać cynamon, cukier i rodzynki i użyć jako nadzienia. Osobiście
lubię gdy w owoce w cieście chrupią, więc tylko je kroję, kropie
sokiem z cytryny, do tego cynamon i cukier. I gotowe. Zapieczone w
cieście są pycha. Nie za miękkie, nie za twarde, takie jak trzeba.
Wnikliwy czytelnik zauważy, ze w przepisie podane jest tylko 1
jajko. Białka uzywamy do sklejenia kopert, żółtka do posmarowania
po wierzchu. Samo ciasto przygotowujemy bez jajek.
Koperty świetnie nadają
się na śniadanie, na piknik, do popołudniowej kawy lub na prowiant
w podróż. Jak wszystkie wypieki z ciasta serowo- olejowego,
najlepiej smakują tego samego dnia. Są mięciutkie i delikatne.
Następnego dnia mogą być trochę twarde, ale z reguly szybko
znikają.
Zapraszam i polecam :-)
Koperty z jabłkami:
Składniki:
600 g mąki
pół paczuszki proszku do
pieczenia( około 8 g)
300 g białego sera z
wiaderka typu: Mój ulubiony
200 g cukru
90 ml oleju
110 ml mleka
Nadzienie:
700 g jabłek
łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru
wanilinowego
3- 4 łyżki cukru
* 1 jajko do posmarowania
ewent. 2 łyzki cukru
pudru do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
1. Jabłka umyć, obrać i
pokroić w małą kostkę. Pokropić sokiem z cytryny. Jeśli chcesz,
możesz je trochę poddusić z małą ilością wody. Ostudzić i
dopiero dalej przerabiać tzn. dodawać do ciasta. Ja używam jabłek
surowych.
Do jabłek wsypujemy
cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy.
2. Piekarnik nagrzewamy do
temperatury 200 stopni. Prostokatną foremkę wykładamy papierem do
pieczenia.
3. Do miski wlewamy mleko,
olej, dodajemy biały serek i cukier. Mieszamy. Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do sera z olejem i
mlekiem. Ciasto zagniatamy.
4. Ciasto rozwałkowujemy
na duży kwadrat i dzielimy na 12 kwadracików. Jajko rozbijamy.
Białkiem smarujemy brzegi każdego
kwadracika. Na środek jednej połowki każdego kwadracika kładziemy
około łyżki jabłek. Druga połowę nacinamy nożem w poprzek,
ostrożnie żeby nie przeciąć brzegów. Składamy razem, a brzegi
dociskamy, trochę tak jak przy pierogach. Oczywiście strona
ponacinana znajduje się na wierzchu :-)
5. Koperty kładziemy na
foremce wyłożonej papierem. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i
pieczemy w temperaturze 180- 200 stopni około 20 minut.
Po upieczeniu można
posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz