Świąteczne
desery
|
Dzisiejszy
dekadencki galaretka z owocami to perfekcyjne zakończenie świątecznej
kolacji. Mocno owocowy jest dobrą okazją na opróżnienie
zamrażarki i spiżarni, czy raczej półki w piwnicy, bo kto dzisiaj
jeszcze ma spiżarnię ? Spiżarnie, jadalnie, gabinet, tego typu
pomieszczenia wyszły dawno z mody. Za to coraz częściej słyszę o
pokoju do prasowania. Gdy się zastanowię, to taki pokoik byłby
całkiem praktyczny. Sterty prania znikają z pola widzenia, pani
domu ma kąt dla siebie i gdyby jeszcze wyposażyć go w sprzęt
grający i stolik do kawy, to byłoby całkiem przytulny. Na razie,
przynajmniej u mnie, nie wiem jak u Was, taki pokoik pozostanie w
sferze marzeń, a prasowanie musi iść na bieżąco. A wracając do
spiżarni, a raczej zapasów na zimę...Całe lato gromadzimy owoce,
przerabiamy je na soki, kompoty, słoiki. Później nikt tego nie
chce jeść i stoi do przyszłego lata. Dlatego dzisiaj dobry pomysł
na upchnięcie wykorzystanie domowych soków i mrożonych owoców.
Duża porcja witamin. U mnie jest to agrest i czarna porzeczka.
Bardzo ładnie dały się zamrozić z cukrem w foliowym woreczku i
dobrze wyglądają. Nie są pogniecione i nie puściły soku. Dobrze
nadadzą się do deseru i dekoracji. Zapraszam!
Dekadencki deser z owocami:
w
wersji wegetariańskiej wziąć agar agar
Składniki:
750
ml soku owocowego
owoce,
mogą też być z kompotu( dobra szklanka)
18
płatków żelatyny
l
łyżka rumu* do smaku
można
dodać cukier do smaku i sok z cytryny
1
zielona galaterka na gwiazdki do dekoracji
Wykonanie:
1.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, wstawiamy
do lodówki do zastygnięcia, a następnie foremkami do ciastek
wycinamy gwiazdki do dekoracji.
2.
Na deser można wziać mrożone owoce lub świeże: kawałki jabłek,
gruszek, bananów, truskawki, wiśnie. Mrożone owoce wcześniej
rozmrozić, a sok odcedzić.
3.
Pojedyńcze płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie około 5
minut. Gdy napęcznieją dobrze odcisnąć i rozpuścić w garnuszku.
Pamiętajmy żeby żelatyny nie gotować.
Odrobinę
soku wlać do żelatyny i zamieszać, następnie wlać cały sok i
rum. Żeby nie zrobiły się grudki, ważne jest wyrównanie się
temperatur. Dlatego do ciepłej żelatyny dodajemy zimny sok, nigdy
na odwrot.
4.
Foremkę ( 20 cm)wykładamy folią spożywczą lub bieżemy foremkę
silikonową, wtedy folia jest niepotrzebna. Wykładamy owocami i
zalewamy sokiem z żelatyną. Można postukać foremką o blat stolu,
żeby wszystko się wyrównało i wyszły pęcherzyki powietrza.
Deser wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
5.
Przy pomocy długiego, cienkiego noża oddzielamy przyklejoną folię
od foremki. Nakrywamy deser talerzem i szybkim ruchem obracamy.
Ostrożnie ściągamy folię. Deser dekorujemy owocami i gwiazdkami z
galaretki. Gotowe. Smacznego! Wesołych Świąt! Albo radosnego
Trzeciego Adwentu!
Z galaretki wycinamy dekoracyjne gwiazdki. |
Wesołych Świąt! Albo radosnego Trzeciego Adwentu!
Edyta
Dekadencki deser....już go lubię!
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam :-)))
Usuń