Szwedzki
tort kanapkowy pięknie wygląda na każdym przyjęciu, a nawet
na stole wielkanocnym. Smörgåstårta to danie popularne w całej
Skandynawii. Wyglądem przypomina tort z kremem, a smakuje jak
sandwich, czyli kanapka. Pyszna, wypasiona kanapka zrobiona z chleba
pszennego lub żytniego. Z wieloma warstwami past na bazie jajek,
majonezu lub sera. Do tortu kanapkowego często dodaje się różne
ryby typu tuńczyk lub łosoś, oliwki, szynkę, czy kawior. Nasz
dzisiejszy torcik kanapkowy jest bezmięsny, z dużą ilością
kremowego serka i zdrowych buraków. Dla zaostrzenia smaku dekorujemy
go korniszonami, cebulką ze słoika, rzodkiewką. Można też dodać kapary i świeży koperek. Taki chlebek najlepiej jest przygotować
tego dnia, kiedy będzie jedzony. Wtedy smakuje i wygląda najlepiej.
Oczywiście możecie zrobić wasze ulubione pasty i udekorować
torcik według własnej fantazji.
Szwedzki tort kanapkowy:
Składniki:
1
chlebek razowy
Warstwa buraczana:
200
g serek typu filadelfia
2
małe buraczki+1 do dekoracji
2-3
łyżki soku z cytryny
sól,
pieprz
Warstwa paprykowa:
100
g kwaśnej śmietany
200
g serka typu filadelfia
1
papryka najlepiej ze słoika
60
g startego sera cheddar lub gouda
Do dekoracji:
200
g serka philadelfia
50
g jogurtu naturalnego
ogórki
kiszone, cebulki, kapary, rzodkiewka
dodatkowo
koperek lub pietruszka
Wykonanie:
1.
Buraczki umyć, ugotowac i dwa zetrzeć na drobnej tarce. Trzeci
odłożyć na później do dekoracji. Dodać 1 serek Philadelfii wlać
sok z cytryny. Doprawić do smaku sola i pieprzem i dobrze wymieszać.
2.
Kwaśną śmietanę i serek typu Philadelfia przełożyć do miski i
wymieszać. Dodać pokrojoną paprykę ze słoika i rozgnieść
widelcem. Dodać tarty ser i wszystko dobrze wymieszać.
3.
Prostokątny chlebek przekroić trzy razy wzdłuż. Dolną i najwyższą
warstwę grubo posmarować pastą buraczaną. Środek posmarować
pastą paprykową, chlebek złożyć. Wstawić na pół godziny do
lodówki, żeby chlebek się schłodził.
4.
W tym czasie można przygotować dekoracje. Rzodkiewki pociąć w
plasterki. Buraczka pociąć na trójkąty lub wyciąć foremką do
ciastek np. kwiatki lub serduszka. Korniszony pociąć na
wachlarzyki.
5.
Schłodzony chlebek wyjąć z lodówki i posmarować serkiem
zmieszanym z jogurtem. Efekt ,,ombre“ powstaje naturalnie. Smarując
ścianki chleba serkiem rozprowadzamy nożem warstwę buraczaną.
Taki efekt pięknie wygląda i jest ciekawym urozmaiceniem. Gotowy
torcik dekorujemy według uznania plasterkami rzodkiewki,
korniszonami, kaparami, kawałkami buraczka. Bardzo pasuje tutaj
koperek lub pietruszka.
Smaklig
måltid czyli smacznego :-)
Wasza Edyta
Ależ to pomysłowe- fajnie wyglądałoby na stole wielkanocnym:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Bardzo smaczne jest tez to smarowidlo z buraczkami. Polecam! Dziekuje i pozdrawiam :-)
UsuńChętnie zjadła bym kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;-)
Usuń