Wytrawne ciasto z cukinią:
jako miarka 125 g kubeczek po jogurcie
foremka 24 cm
Składniki:
1 kubek jogurtu naturalnego 125 g
1 kubek tartego sera np. parmezanu
3 kubki mąki
1 paczuszka suchych drożdży
1 kubek mleka
1 kubek oliwy
4 jajka
sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatałowej
dodatkowo:
250 g cukinii
250 g żółtego sera np. wędzonego
100 g orzechów, migdałów, orzeszków piniowych
2-3 łyżki tartego sera do posypania po wierzchu
tłuszcz do formy
Wykonanie:
1. Kubeczek jogurtu naturalnego wymieszać z tartym serem. Jajka rozdzielić. Białka ubijemy później na pianę. Żółtka dodać do jogurtu i wymieszać trzepaczką.
2. Wsypać mąkę i paczuszkę suchych drożdży. Wlać oliwę i mleko, dobrze wymieszać. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatałową.
3. Cukinię pokroić na drobną kostkę. Młodą cukinię kroimy razem ze skórką, starą lepiej jest obrać. Wędzony ser również pokroić na kostkę. Dodać do masy. Orzechy, migdaly drobno posiekać i wszystko dobrze wymieszać.
4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
5. Foremkę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do foremki. Wyrównać łopatką i posypać tartym serem. Piec na złoto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Smacznego!
Miłego weekendu,
Edyta
Robiłam ciasto czekoladowe z cukinia, muffiny na wytrawnie, w takiej wersji nie znam, a bardzo chętnie bym zjadła w Twojej wersji :-)
OdpowiedzUsuńNajbardziej posmakowala mi ta chrupiaca skorka posypana serem, sama cukinia jest slabo wyczuwalna, chociaz upieklam razem ze skorka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wytrawne ciasta. Pysznie.
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo i pozdrawiam :)
Usuńsuper pomysł
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam :)
Usuń