Kalafior
po hindusku, pieczony w całości w piekarniku, delikatny i
aromatyczny należy do moich ulubionych przepisow z kalafiora. A
trochę się ich już
nazbierało: pizza, placki, kotleciki albo kalafior
z ziemniakami.
Nic
dziwnego, to warzywo ma same zalety. Jest niskokaloryczne, ma dużo
witaminy C, A, B, E i soli mineralnych. I jest szczególnie polecane
w dietach osób z problemami żołądka lub jelit. W przeciwieństwie
do innych warzyw kapustnych, kalafior jest lekkostrawny. W 90
procentach składa się z wody i nie ma prawie tłuszczu i cukru.
Same zalety, więc warto jest zaplanować to warzywo w naszych
posiłkach.
Jeśli
lubicie kuchnie indyjską, to dzisiejszy przepis przypadnie Wam do
gustu. Kalafior marynowany w sosie jogurtowym z dodatkiem soku z
cytryny lub limonki ma lekko kwaskowy, orzeźwiający smak. Do tego
ryż basmati, albo gotowane ziemniaczki i obiad gotowy. Po takim
posiłku czujemy się dobrze i lekko. Polecam :-)Kalafior po hindusku, pieczony w całości w piekarniku:
Składniki:
1
kalafior, średniej wielkości
200
g greckiego jogurtu( można wziąć zwykły, naturalny)
1-2
zabki-czosnku
1
łyżka świeżego soku z cytryny lub limonki
sól,
pieprz
Przyprawy:
dosłownie szczypta: chili, kurkumy, cynamonu, kminu rzymskiego,
kardamonu i curry( curry trochę więcej niż szczypta)
Wykonanie:
1.
Kalafiora oczyścić, odciąć liście zewnętrzne, głąba. Umyć i
dobrze osuszyć. Postawić na formę żaroodporną głąbem na dole.
2.
Czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, sokiem z
cytryny i przyprawami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kalafiora
dobrze wysmarować sosem jogurtowym i odstawić na dwie godziny do
marynowania. Można czymś nakryć: przykrywą od formy, albo
plastikową miską.
3.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni,
następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 20 minut aż
do pięknego, złotego koloru. Można sprawdzić wykałaczką, czy
kalafior jest miękki. Upieczony kalafior podajemy z ryżem basmati,
albo z ziemniakami. Namaste!
Miłej
niedzieli i całego tygodnia,
Edyta
![Ceneo.pl](http://app.ceneostatic.pl/common/image/logo/ap-logo-transparent-small.png)
Jak przyjdzie pora na kalafiory to z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Polecam i pozdrawiam :-)
UsuńEdytko uwielbiam jogurty i kalafiory więc jak najbardziej obiadek dla mnie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa tez bardzo lubie kalafiory, pod kazda postacia, pozdrawiam :-*
OdpowiedzUsuńEkstra sprawa, robię całej rodzinie dziś, obiecane!
OdpowiedzUsuń