29 sty 2019

Butterkuchen, czyli ciasto maślane


Jednym z moich postanowień noworocznych była publikacja na blogu przepisów na tradycyjne ciasta niemieckie. Zwykłe klasyczne ciasta, znane i lubiane tak jak u nas babka, czy mazurek. Pierwszy był przepis na Wieniec z Frankurtu, a dzisiaj polecam Butterkuchen, czyli ciasto maślane. Podczas gdy zamożne mieszczaństwo niemieckie zajadało się wypiekiem przypominającym koronę carską wysadzaną rubinami, w rodzinach rolniczych pieczono ciasto maślane. 
Tradycyjne ciasto maślane to prosty placek na drożdżach. Przed wstawieniem ciasta do pieca wciśnięto w nie kawałki masła i posypano cukrem. Dodatkowo ciasto można posypać płatkami migdałów, cynamonem lub orzechami. Przepisów na ciasto maślane jest bardzo dużo. Dzisiejszy przepis jest szczególny, ponieważ nie ma w nim drożdży. Ciasto maślane jest na proszku i jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Polecam Wam gdy chce się coś upiec, szukacie jakiegoś fajnego przepisu, a nie ma chęci na cudowanie z fondantem lub termometrem cukierniczym. Po prostu smaczne, mięciutkie ciasto do kawy, które można zjeść na śniadanie lub poczęstować nim gości. Składniki przeważnie mamy w domu i można je zawsze upiec. Bardzo polecam :-)



Butterkuchen, czyli ciasto maślane:

Składniki:

200 g maki
1 paczuszka proszku do pieczenia 8g
180 g cukru
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
3 jajka
200 g słodkiej śmietany

Polewa:
125 g masła
100 g cukru
5 łyżek mleka
200 g płatków migdałowych

Wykonanie:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę z proszkiem i szczyptę soli. Wymieszać na gładką masę i wlać słodką śmietankę.
2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Prostokatną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić rownomiernie na formie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. U mnie jest to 15 minut, bo po 10 minutach placek ledwo się podniesie, ale wszystko zależy od piecyka.
3. Przygotowanie polewy trwa dosłownie chwilę: masło rozpuścić w rondelku, wlać mleko, dodać cukier, zamieszać, rozpuscić i wsypać płatki migdałowe. Polewę rozprowadzić na podpieczonym cieście i wstawić do piekarnika na dalsze 10-15 minut, aż ciasto upiecze się na złoto. Można podawać z bitą śmietaną. Smacznego!





Miłego tygodnia, 
Edyta





7 komentarzy:

  1. przepysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy nie ma znaczenia, ile % tłuszczu będzie miała śmietanka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Slodka smietanka, czyli taka od 30% tluszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, dzisiaj zrobiłam :-) Ciasto jest bardzo smaczne, pomimo, że piekarnik tutaj ,,rządzi się swoimi prawami":-) Wyjęłam ciasto po 15 minutach, żeby wyłożyć na ciasto polewę migdałową to niestety przy tym piekarniku było to za wcześnie i część migdałów wpadła do środka:-) Następnym razem muszę jeszcze dłużej potrzymać w piecu. Pani Autorka ma rację należy uważać na piekarnik ! Ja jestem z przepisu bardzo zadowolona, bo w smaku jest super, a trening czyni mistrza! Teraz szukam tutaj dobrego przepisu z rabarbarem. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z agrestem i pianka. Zamiast agrestu rabarbar. Te inne z rabarbarem na blogu tez sa bardzo smaczne np. kruche ciasto z kwasna smietana czyli schmandem- Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń