Jaglane kotleciki z miętą były tak smaczne, że muszę się z Wami
natychmiast podzielić przepisem.
Można
zrobić je na obiad, kolacje, podać z sosem jogurtowo-miętowym lub
pomidorowym. Zajadać bez zbędnych dodatków, za to z dużą ilością
surówki. Na zimno, na ciepło, są pyszne.
Pomysł
na kotleciki jaglane przyszedł spontanicznie. Bardzo lubię warzywne
kotleciki. Na blogu były już kulki z jarmużu i białej kapusty.
Zaczęło się od ugotowania
kaszy. Stwierdziłam, że za rzadko gości w mojej kuchni i z
rozmachu ugotowałam 6 woreczków kaszy. Jak gotować, to tyle, żeby
było co zjeść. Ale bez obaw, nie wszystko poszło na kotleciki. Z
czterech woreczków upiekłam jaglane ciasto. Przepisem chętnie się
z Wami podzielę w następnym poście. Dwa woreczki kaszy
przeznaczyłam na obiad. Jakoś nie mogę się przełamać do
gotowania w foliowych workach i wolę kaszę sypaną. Ciekawe, czy
też tak macie? Chociaż czasami trzeba brać to, co akurat jest.
Jak
ugotować kaszę? Potrafi pewnie każdy. Moja rada: na szklankę
kaszy bierzemy 2,5-3 szklanek wody. I gotujemy przynajmniej 5 minut
niż w przepisie na opakowaniu. Chyba nie ma nic gorszego niż
surowa, niedogotowana kasza. Ja lubię mięciutką i kleistą. Taka
kasza świetnie nadaje się i do deserów i do dań obiadowych.
Pozostaje ją tylko dobrze doprawić i gotowe. Dzisiaj naszym
głownym bohaterem jest mięta. Drobno posiekana bardzo wzbogaca smak
jaglanych kotlecików. I jest bardzo pyszna w jogurtowym sosie.
Czujesz miętę?
Jaglane kotleciki z miętą:
Składniki:
200
g kaszy jaglanej( suchej)
1-2
łyżeczki oleju kokosowego
ząbek
czosnku
1
szalotka
1
marchewka
kawałek
selera ( wielkości pudełka od zapałek)
malutki
kawałek świeżej kapusty
ok.
100 ml bulionu warzywnego
2
jajka
olej
do smażenia
bułka
tarta
ulubione
przyprawy: sól, pieprz, curry, majeranek, kumin lub/i kminek,
papryka
garść
mięty świeżej lub suszonej
Na sos:
3
gałązki swieżej mięty
150
jogurtu naturalnego
50
g słodkiej śmietany
2
ząbki czosnku
2
łyżki dobrej oliwy
sól,
pieprz
Wykonanie:
1.
Kaszę jaglaną dobrze wypłukać i ugotować według przepisu na
opakowaniu.
2.
Olej kokosowy, czosnek i cebulkę wrzucić do rondla i chwilę
poddusić. Marchewkę umyć, obrać, a następnie obrać na wstążki
przy pomocy obieraczki. Jeśli wstążki są za długie, pociąć na
krótkie kawałki. Wrzucić do garnka i podddusić z czosnkiem i
cebulą.
3.
Selera obrać, umyć i bardzo drobno pokroić. Dodać do marchewki.
Zamieszać i razem podusić przez chwilę. Mały kawałek kapusty
drobno poszatkować. Wrzucić do rondla, zamieszać, sekundę
poddusić i zalać bulionem warzywnym. Wsypać ulubione przyprawy.
Pogotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie powinny
być rozgotowane.
4.
Kaszę jaglaną przełożyć do miski, dodać warzywa i dwa jajka.
Świeżą miętę drobno posiekać i dodać do kaszy, dobrze
wymieszać.
5.
Formować małe owalne kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć
na rozgrzanym oleju na złoto.
Najlepiej
smakują z dipem jogurtowo-miętowym.
Sos
mietowo-jogurtowy:
1.
Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać rozciśnięty czosnak. Dodać
oliwę i wymieszać. Miętę drobno posiekać i dodać do jogurtu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis
na jaglane kotleciki z miętą bierze udział w czwartej edycji
miętowej akcji kulinarnej, ktorą na Durszlaku ogłosiła Angela.
Zapraszam Was do przyłączenia się do tej fajnej zabawy.
Wasza
Edyta
Dziękuję Edytko za przyłączenie się do mojej akcji pachnącej miętą! Twoje kotleciki jaglane wyglądają tak apetycznie, że skorzystam z Twojego pomysłu! Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie :-) Super, ze zorganizowalas mietowa akcje. Jeszcze mozna sie przylaczyc :-) Moj banerek sie nie wyswietla, jest tylko maly kwadracik, ale moze jeszcze bedzie. Pozdrawiam poniedzialkowo :-)
UsuńKotleciki wyglądaj przepysznie!
OdpowiedzUsuń