Smaczne kulki w sezamie |
Pieczone
kulki z jarmużu i gotowanych warzyw są bardzo fajnym przepisem na
wegetariański obiad. Smakują pysznie, można wziąć je ze sobą do
pracy i są dobrą okazją do wykorzystania gotowanych warzyw, które
zostały nam z poprzedniego dnia. Jeśli lubicie sosy, polecam do kulek ostry, turecki sosik. Jeśli nie jecie majonezu, możecie
wypróbować majonez z orzechów nerkowców. Przepisy podam niżej.
Oczywiście, że zamienniki warzywne smakują inaczej i nikt nie
bedzie oczekiwał, że majonez z nerkowców ma ten sam smak, co
tradycyjny. Jeśli jednak ktoś jest otwarty na nowe, inne smaki,
może być to ciekawa przygoda. A najlepiej wypróbujcie ten
tradycyjny, różowy sosik oraz wegański majonez z nerkowców i
zadecydujcie sami. Rozpisałam się o sosach, tak że prawie
zapomniałam o głównym bohaterze: warzywnych kulkach. Możecie
zrobić je dosłownie ze wszystkich warzyw: kalafiora, marchewki,
groszku, szpinaku, a nawet z pieczarek. Przepyszne są posmażone na
masełku pieczarki, zmielone z jarmużem i obtoczone w sezamie.
Bardzo lubię dodać do kulek parę zabków posiekanego czosnku.
Dzisiaj z tego zrezygnowałam. Dodałam trochę asafetydy,
która bardzo mi smakuje i daje niesamowity zapach podczas gotowania,
pieczenia. Wspomaga trawienie i dobrze się po niej czuję. Ciekawe,
czy znacie i też lubicie.
Warzywne
kulki są bardzo smaczne i gorąco polecam.
Pieczone kulki z jarmużu i gotowanych warzyw :
Składniki:
1
cebula średniej wielkości
2
łyżki oleju z oliwek
400
g jarmużu
200
g gotowanych warzyw: marchewka, groszek
1
jajko
2
łyżki mąki z cieciorki
2
łyżki tartej bułki
75
g żółtego sera( utartego)
przyprawy
jakie lubicie: kumin, tymianek, papryka, curry, asafetyda, sól,
pieprz
sezam i bułka do panierowania
olej
Wykonanie:
1.
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju z oliwek. Jarmuż umyć,
oczyścić, pokroić w paski. Dodać do cebuli i poddusić parę
minut, tak do 5 minut. Krótko, chodzi tylko o to, żeby odparowała
woda. Odstawić na chwilę do przestygnięcia i przełożyć do
miski. Dodać ugotowane warzywa i wszystko razem zmiksować.
2.
Do zmiksowanej masy dodać 1 jajko, 2 łyżki mąki z cieciorki, 2
łyżki tartej bułki, utarty żółty ser i przyprawy.
Dokładnie
wymieszać i miskę wstawić do lodówki na 15 minut.
3.
Prostokątną foremkę wyłożyć folią aluminiową, skropić
olejem.
4.
Schłodzoną masę warzywną w misce wyjąć z lodówki. Ręce
zwilżyć olejem i toczyć małe kulki, trochę większe od orzecha
włoskiego. Kulki obtaczać w sezamie i bułce tartej, kłaść na blaszkę wyłożoną
folią. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni, w
nagrzanym piekarniku.
Pieczone
kulki z jarmużu i gotowanych warzyw podajemy z różowym sosem i
surówką.
Różowy sos:
8
łyżek majonezu
2
łyżki przecieru z pomidorów
2
łyżki pasty paprykowej( przetartej papryki)
1
ostra papryczka* niekoniecznie
2
ząbki czosnku
paprika
w proszku, słodka( szczypta)
papryka
w proszku, ostra
sól
sok
z cytryny do smaku
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Gotowe :-)
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Gotowe :-)
Wegański majonez z nerkowców:
znaleziony na blogu: deliciouslyella
150
g orzechów nerkowców
1
łyżka drożdży odżywczych w płatkach
sok
z 1 cytryny
5
łyżek wody
Wszystkie
składniki zmiksować na gładką masę. Gotowe :-)
Pieczone kulki z jarmużu i gotowanych warzyw |
Smacznego :-)
Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDzieki Kasiu :-)
Usuń