Jednym
z moich postanowień noworocznych była publikacja na blogu przepisów
na tradycyjne ciasta niemieckie. Zwykłe klasyczne ciasta, znane i
lubiane tak jak u nas babka, czy mazurek. Pierwszy był przepis
na Wieniec z Frankurtu, a dzisiaj polecam Butterkuchen, czyli
ciasto maślane. Podczas gdy zamożne mieszczaństwo niemieckie
zajadało się wypiekiem przypominającym koronę carską wysadzaną
rubinami, w rodzinach rolniczych pieczono ciasto maślane.
Tradycyjne
ciasto maślane to prosty placek na drożdżach. Przed
wstawieniem ciasta do pieca wciśnięto w nie kawałki masła i
posypano cukrem. Dodatkowo ciasto można posypać płatkami migdałów, cynamonem lub orzechami. Przepisów na ciasto maślane jest bardzo dużo.
Dzisiejszy przepis jest szczególny, ponieważ nie ma w nim drożdży.
Ciasto maślane jest na proszku i jego przygotowanie jest bardzo
proste i szybkie. Polecam Wam gdy chce się coś upiec, szukacie
jakiegoś fajnego przepisu, a nie ma chęci na cudowanie z fondantem
lub termometrem cukierniczym. Po prostu smaczne, mięciutkie ciasto
do kawy, które można zjeść na śniadanie lub poczęstować nim
gości. Składniki przeważnie mamy w domu i można je zawsze upiec.
Bardzo polecam :-)
Butterkuchen, czyli ciasto maślane:
Składniki:
200 g maki
1 paczuszka proszku do pieczenia 8g
180 g cukru
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
3 jajka
200 g słodkiej śmietany
Polewa:
125
g masła
100
g cukru
5
łyżek mleka
200
g płatków migdałowych
Wykonanie:
1.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i
cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę z proszkiem i szczyptę
soli. Wymieszać na gładką masę i wlać słodką śmietankę.
2.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Prostokatną foremkę wyłożyć
papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić rownomiernie na formie i
wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. U mnie jest to 15
minut, bo po 10 minutach placek ledwo się podniesie, ale wszystko
zależy od piecyka.
3.
Przygotowanie polewy trwa dosłownie chwilę: masło rozpuścić w
rondelku, wlać mleko, dodać cukier, zamieszać, rozpuscić i wsypać
płatki migdałowe. Polewę rozprowadzić na podpieczonym cieście i
wstawić do piekarnika na dalsze 10-15 minut, aż ciasto upiecze się
na złoto. Można podawać z bitą śmietaną. Smacznego!
Miłego
tygodnia,
Edyta
Edyta
przepysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam :-)
UsuńCzy nie ma znaczenia, ile % tłuszczu będzie miała śmietanka?
OdpowiedzUsuńSlodka smietanka, czyli taka od 30% tluszczu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, takiej użyję. :)
Usuń