Zapraszam na kolejny przepis z rubryki znane i popularne ciasta w Niemczech. Przepyszny, niemiecki jabłecznik z lukrem z przepisu babci. Smaczne, zagniatane ciasto, duża ilość jabłek pachnących cynamonem i słodziutki lukier. Idealne ciasto na jesienne popołudnie. Niedawno opowiadała mi znajoma Helga, że taki nakryty jabłecznik( gedeckter Apfelkuchen) towarzyszył jej przez całe dzieciństwo. Nie było urodzin lub większej uroczystości rodzinnej bez jabłecznika z lukrem, tradycyjnie pieczonego z przepisu babci. Dzisiaj takie dawniejsze przepisy stały się niemode. A na stole coraz częściej królują proste do zrobienia amerykańskie pie lub brownies. A przecież taki nakryty jabłecznik nie tylko budzi nostalgię, a jeszcze jest naprawdę pyszny.
Niemiecki jabłecznik pieczemy z klasycznego ciasta 3: 2: 1. Czyli 300 g mąki na 200 g margaryny lub masła i 100 g cukru. Ciasto jest dość miękkie i jak zawsze polecam rozwałkować je między dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Mały lifehack, czyli trick dla ułatwienia sobie życia. A jak najłatwiej zrobić dekiel na ciasto?
Ciasto położyć( pomiędzy dwoma foliami) na dnie foremki do pieczenia i rozwałkować na jej wielkość. Tym sposobem dekiel będzie idealnie nakrywać nadzienie z jabłek. Jak widać na zdjęciach, zupełnie zapomniałam o tym tricku i mój dekielek był trochę za duży. W takim przypadku przyszczypujemy nadmiar ciasta w efektowny brzeżek. Wszystkie uszczerbki w urodzie pokryjemy później warstwą lukru. A domowe ciasto nie wyglądać być jak od cukiernika.
Jabłka na nadzienie dusimy przez parę minut na masełku do pożądanej konsystencji. Jeżeli weźmiemy jabłka jednego rodzaju masa będzie jednorodna. My lubimy gdy w nadzieniu są wyczuwalne kawałeczki owoców, dlatego biorę różne jabłka, jakie tylko znajdę w ogrodzie. Pamiętajmy, żeby dusząc jabłka bez wody, nie zapomnieć o częstym mieszaniu. W przeciwnym razie mus bardzo szybko się przypali. Dodatkowo można dodać rodzynki, jednak nie wszyscy są ich amatorami.
Niemiecki jabłecznik z lukrem z przepisu babci:
Składniki:
na foremkę 26 cm
ciasto:
300 g mąki200 g margaryny lub masla
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
1 jajko
nadzienie:
6- 7 jabłek30 g masła
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
ewentualnie rodzynki
lukier:
125 g cukru pudru2 łyżki letniej wody
można dodać parę kropli soku z cytryny
dodatkowo:
olej do posmarowania foremki
bułka tarta
Wykonanie:
1. Do miski wsypać mąkę, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jedno jajko. Zagnieść ciasto ręką lub mikserem. Ciasto jest dość miękkie. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki.
2. Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i włożyć do miski z wodą, żeby nie ciemniały.
3. W garnku rozpuścić masło. Wrzucic pokrojone jabłka, bez wody. Wsypać cukier i cynamon i poddusić 3-4 minuty, aż jabłka będą miękkie. Ostudzić i ewentualnie dodać umyte i odsączone rodzynki.
4. Foremkę posmarować olejem i posypać bułką tartą( albo wylożyć papierem do pieczenia). Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części: 2/3 na spód i 1/3 na wierzch.
5. Ciasto rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej i wyłożyć na dnie foremki tworząc brzeżek.
Ostudzoną masę jabłkową wyłożyć na spód i nakryć drugą częścią ciasta.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 45 minut na złoto.
7. Cukier puder i wodę wymieszać na gładki lukier. Dla smaku można dodać parę kropel soku z cytryny i ewentualnie dosypać trochę więcej cukru pudru. Jeszcze ciepły jabłecznik posmarować lukrem.
Życzę Wam miłego weekendu. Nawiasem mówiąc, obudziłam się dzisiaj o 5 rano i musiałam podjąć ważną decyzję. Spać dalej, gdy taki smaczny jabłecznik czeka na mnie samotnie, czy wstawać? Chyba sami rozumiecie jakie dylematy niesie z sobą nasze życie ;)
Szarlotka z orzechamiSoczysty jablecznik ze szmandem, czyli z gestą, kwasną smietaną
Jablecznik babci Helenki
Jablecznik z migdalowa skorupka
Zatopiony jablecznik
Pozdrawiam serdecznie
Edyta
Bez wątpienia taki jabłecznik kusi. Smakowicie prezentuje się z tym lukrem. :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo i pozdrawiam :) Spoznione zyczenia imieninowe :)))
UsuńWygląda przepysznie! Myślę, że warto kultywować tradycje i sięgać po tego typu babcinie przepisy. Ja też mam skoroszyt babci z różnymi przepisami i często z nich korzystam.
OdpowiedzUsuńCo prawda to przepis niemieckiej babci, ale tradycyjne przepisy nie wychodza z mody. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńO takiej wersji ciasta z jabłkami jeszcze nie słyszałam :) Dla nas idealna, bo córka uwielbia lukier. I pora jest mocno jabłkowa... Trudno o lepszy czas na pieczenie szarlotek i jabłeczników :)
OdpowiedzUsuńZestawienie kwaskowych jablek i slodkiego lukru jest uzalezniajace. A ten zapach pieczonego ciasta....mniam :)
Usuńfajny, przepis notuję
OdpowiedzUsuńDobre porady dajesz, żeby pięknie wyszło. Mój mąż uwielbia jabłecznik, może skuszę się dla niego taki wykonać. Babcine przepisy najlepsze <3
OdpowiedzUsuńStaram sie jak moge :) A pierwsza zasada przy pieczeniu brzmi: musi sie udac! Trzeba w siebie wierzyc. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPyszności z tym lukrem wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie :)
UsuńZ ciekawości, ciasto na zdjęciach jest na maśle czy margarynie? P.S. Polecam mój przepis na szarlotkę, dziś dodałam na bloga ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio przerzucilam sie na margaryne, maselko jest tabu :) Pozdrawiam i juz zagladam :)
UsuńBabcine przepisy zawsze są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, jest pyszny i na pewno do powtórki
OdpowiedzUsuń