Cookies

10 paź 2020

Jabłecznik babci Helenki


Milosc do kotow i dobrego jedzenia juz od najwczesniejszych lat ;)

Jabłecznik babci Helenki to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Kruchutkie, pyszne, wprost rozpływaj
ące się w ustach. Z prostych składników, bez wydziwiania i egzotycznych dodatków. Babcia piekła je bez cukru waniliowego i na margarynie. Ale jeśli lubicie, możecie zrobić kruche ciasto na masełku. I dodać pół łyżeczki cukru waniliowego. Gdy masa jabłeczna jest za rzadka, można dodać więcej bułki tartej lub kaszy manny. Moja mama wsypuje do gorących jabłek 1- 2 łyżeczki galaretki, ale to już trochę inny przepis. Jeśli zatęskniliście za dobrym ciastem z dawnych czasów- zapraszam!



Jabłecznik babci Helenki:


składniki:

4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia


250 g margaryny


3 jajka

szczypta soli


2 łyżki kwaśnej śmietany

1 szklanka cukru


masa jabłkowa:


2 kg jabłek np. szara reneta


3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki bułki tartej



dodatkowo:

mąka do podsypania


bułka tarta lub mielone orzechy do podsypania



Wykonanie:

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać margarynę pokrojoną na kawałki i szybko posiekać nożem do otrzymania kruszonki. Dodać jajka, szczyptę soli, kwaśną śmietanę, cukier i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

2. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier według uznania, u mnie 3/4 szklanki. wsypać cynamon i bułkę tartą. 

3. Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 stopni. Foremkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód formy. Kruche ciasto najlatwiej jest rozwałkować między dwoma arkuszami folii spożywczej. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku około 10 minut.

4. Ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Wyłożyć jabłka i łopatką wyrównać powierznię. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i przykryć nim jabłka. Delikatnie nakłuć widelcem.

5. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45- 60 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. 







o mnie
Wlasnorecznie obcieta grzywka :)

Zrobiło się już deszczowo i jesiennie. Najwyższy czas żeby zrobić sobie dobrej herbatki i wyjąć albumy z dzieciństwa. I nie zapomnij ukroić ciasta.

Miłego dnia

Edyta

8 komentarzy: