Szarlotka
z orzechami włoskimi to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych
ciast, jakie ostatnio jadłam. Kruche, maślane ciasto, a w środku
warstwa orzechów oraz duszonych jabłek z dodatkiem rumu i rodzynek.
Mięciutkie, pachnące, bardzo dobre. W oryginalnym przepisie ciasto
nazywa się ,, Orzechowo- jabłeczny tort z przepisu babci“ . W
moim wykonaniu wyszło bardziej ciasto niż tort, dlatego
zdecydowałam się zmienić nazwę. Ciasto wygląda może
niepozornie, ale już po przełknięciu pierwszego kęsa pojawia się
zaskoczenie. Mmm....to ciasto jest takie smaczne. I za każdym razem
kiedy koło niego przechodzę, muszę odkroić sobie mały
kawałeczek.
Szarlotkę
z orzechami włoskimi podaję do niedzielnej kawy i z
zainteresowaniem przygladam się gościom jak zareagują, czy ciasto
też im tak posmakuje. Na początku dość obojętnie. Jakie masz ciasto? Kruche z jabłkami? Może być, ale dla mnie tylko mały
kawałeczek. A po chwili zajadają z apetytem i proszą o dokładkę.
Bardzo, bardzo polecam Wam dzisiejszą szarlotkę z orzechami
włoskimi. Podaję przepis wiernie przetłumaczony z j.niemieckiego.
Piekąc ciasto tym razem zmieniłam parę rzeczy. Dosypałam
mielonych migdałów, ponieważ nie miałam dużo orzechów, wzięłam
surowe jabłka i już ich nie dusiłam, oraz zrezygnowałam z rumu.
Bardzo lubię takie przepisy, w których mamy bazę, ale sami możemy
pozmieniać niektóre rzeczy, według naszych upodobań lub
składników w domu. Polecam!
Szarlotka z orzechami włoskimi:
Składniki:
Ciasto:
300
g maki
200
g masła
100
g cukru pudru
2
żółtka
skórka
z cytryny
1
paczuszka cukru wanilinowego
Warstwa
orzechowa:
250
g orzechów włoskich mielonych
100
g cukru
20
g masła
90
g tartej bułki
1/8
l mleka( plus parę łyżek)
1
paczuszka cukru wanilinowego( lub jeśli mamy domowego z prawdziwą
wanilia)
szczypta
cynamonu
2
cl rumu
Warstwa
jabłeczna:
750
g jabłek
60
g cukru
20 g masła
odrobinę soku z cytryny
łyżeczka
cynamonu
2
cl rumu
50
g rodzynek
Wykonanie:
1.
Składniki na ciasto zagnieść dość szybko, zawinąć w folię
spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2.
Jabłka pociąć na płatki i poddusić w garnku z cukrem, rumem,
masłem, sokiem z cytryny i cynamonem. Poddusić aż jabłka będą
miękkie, odcedzić wodę, a na końcu dodać rodzynki. Odstawić,
aby trochę ostygło.
3.
Na masę orzechową: zagotować w garnku mleko, cukier waniliowy,
cukier, cynamon, rum, masło. Następnie wsypać orzechy i bułkę
tartą. Odstawić do wystygnięcia.
4.
Ciasto wyjąć z lodówki i 3/ 4 rozwałkować. Wyłożyć foremkę o
średnicy 26 cm i utworzyć brzeżek, ponakłuwać widelcem.
Najpierw wyłożyć warstwę orzechową, a następnie warstwę
jabłeczną. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec w
nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 50-60 minut. Ciasto
jest trochę pracochłonne, ale wysiłek naprawdę się opłaca.
Smacznego!
Edyta
Uwielbiam...porywam kawałek!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Prosze bardzo, czestuj sie. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńEdytko, tak zachęcająco opisałaś to ciasto, że po prostu nie mogłabym go nie upiec:) Zapisuję i wykorzystam niebawem. Dzięki!
OdpowiedzUsuńDziekuje i serdecznie polecam :-)
Usuń