Dzisiaj
przepis na klasyczne ciasto z jabłkami tzw. zatopiony jabłecznik(
Versunkener Apfelkuchen). Właśnie pod tą nazwą znajdziecie
niemieckie przepisy na jabłecznik z dużymi kawałkami owoców w
cieście. Zatopiony jabłecznik jest soczysty, poleży kilka dni,
chociaż u nas wszystkie ciasta wytrzymują góra dwa dni. Kawałki
jabłek nacinamy wzdłuż, albo robimy dekoracyjną kratkę.
Dodatkowo posypujemy ciasto drobnymi kawałkami migdałów lub
orzechów, a po upieczeniu cukrem pudrem. Idealne ciasto na środek
tygodnia :-)
Zatopiony jabłecznik:
Składniki:
4-
5 kwaskowych jabłek np. Elstar, Boskop
3
łyżki soku z cytryny
100
g miękkiego masła
100
g cukru
1
paczuszka cukru wanilinowego( lub domowy, waniliowy)
szczypta
soli
3
jajka
150
g mąki
1,
5 łyżeczki proszku do pieczenia
50
g mielonych migdałów
3-
4 łyzki mleka
*
migdały lub orzechy pocięte w kawałki( krokant) do posypania
Wykonanie:
1.
Formkę o średnicy 26 cm: np. taka wyłożyć papierem do pieczenia.
2.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiarki, wyjąć gniazda nasienne.
Ostrym nożem naciąć kratkę na wierzchu jabłek, a następnie
pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
3.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na pianę.
Następnie pojedynczo dodawać jajka, dalej ucierając.
4.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mielonymi
migdałami. Dodać razem z 3- 4 łyżkami mleka do utartej masy
jajeczno-maślanej.
Lekko
zamieszać, do połączenia się składników.
5.
Ciasto przełożyć do foremki do pieczenia i wyrównać. Jabłka
ułożyć na wierzchu i lekko wcisnąć w ciasto, posypać krokantem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut. Smacznego!
Ciasto
najlepiej smakuje z gorącą herbatą, na ławce w ogródku w
ciepłym, jesiennym słońcu.
Życzę
wszystkim dużo pogody życia i samych dobrych chwil!
Edyta
Ależ on pięknie wygląda:D mniammm...porywam kawałek;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dziekuje i zapraszam serdecznie. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTrafiony, zatopiony! PYCHA
OdpowiedzUsuńI jaki smaczny :)
OdpowiedzUsuń