|
Pierniczki z Norynbergii... |
Elisenlebkuchen- to
przepyszne pierniczki z Norymbergii, bardzo popularne w Niemczech w
okresie Bożego Narodzenia. Legenda opowiada, że po raz pierwszy
pierniczki miał upiec pewien aptekarz norymberski, który po śmierci
żony, sam wychowywał jedyną corkę. Gdy ta zachorowała,
zrozpaczony ojciec szukał lekarstwa, które pomogłoby chorej córce.
W ówczesnym czasie bardzo wysoko ceniono egzotyczne przyprawy, które
przywozili handlarze z odległych krajów i ponieważ były bardzo
drogie, głównie wykorzystywano ich wartości lecznicze, a dopiero
później używano w kuchni podczas gotowania. Norymberga była wtedy
znaczącym miastem handlowym i można było tutaj dostać wszystko,
czego tylko dusza zapragnie. Ojciec Elżbiety zaopatrzył się więc
obficie w goździki, cynamon, anyżek, gałkę muszkatałową, imbir
i postanowił upiec pierniczki, w których nie będzie mąki, a za to
dużo egzotycznych przypraw, orzechy i migdały, czyli same dobre
rzeczy, które miały ozdrowić jego córkę. I tak się stało.
Dziewczyna wyzdrowiała, a na jej cześć okrągłe pierniki z
Norymbergii, pieczone na opłatkach, nazwano jej imieniem. Pierniczki
Elżbiety.
W sklepach dostaniemy
różne opakowania Nürnberger Elisenlebkuchen. Pierniczki polane są
ciemną czekoladą, lukrem lub nie mają żadnej polewy i te smakują
mi najbardziej, dlatego przygotowałam dzisiejsze domowe pierniczki
bez polewy, a Wy wypróbujcie oczywiście takie, które lubicie
najbardziej :-)
|
Norymberskie pierniczki. |
Norymberskie pierniczki Elżbiety Nuernberger Elisenlebkuchen:
Składniki:
5 jajek
40 dkg cukru
1 cukier waniliowy
10 dkg kandyzowanej skórki cytrynowej
10 dkg pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
szczypta mielonych goździków, anyżku, imbiru
20 dkg mielonych orzechów laskowych
20 dkg mielonych migdałów
30 opłatkow ∅ 70 mm
* ewentualnie kuwertura czekoladowa, lukier
Przygotowanie:
1. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Kandyzowane skórki pokroić bardzo drobno i dodać razem z przyprawami do jaj. Zamieszać i ostrożnie dodać migdały i orzechy. Zostawić na dobrą godzinę w spokoju, orzechy napęcznieją i masa zrobi się bardziej zwarta.
2. Prostokatną foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć oplatki i masę kłaść na każdy oplatek starając się nakładać jednakową ilość.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni i piec pierniczki około 20 minut.
4. Po upieczeniu pierniczki można polukrować, albo polać czekoladą. Smacznego :-)
|
Bardzo smaczne pierniczki :-) |
|
Zamiast opłatka: wafle |
|
Najlepsze- domowe :-) |
Wasza Edyta
MerkenMerken