Jeśli
zapytamy mieszkanca północnych Niemiec o jego ulubione ciasteczka
adwentowe, to będą to niewątpliwie płatki śniegu.
Schneeflöckchen, czyli płatki śniegu to małe, okrągłe ciasteczka z wzorkiem zrobionym widelcem i posypane cukrem pudrem.
Ciasteczka są niezwykle delikatne i dosłownie rozpływają się w
ustach. Podobnie jak płatki śniegu, które topnieją natychmiast po
dotknięciu. Przepisów na płatki śniegu jest wiele i każda
rodzina ma swój ulubiony. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić
naszym tradycyjnym przepisem, z którego raz w roku piekę te
ciasteczka i bardzo nam smakują. Ciasteczka nie są może bardzo
zdecydowne w smaku, bardzo słodkie lub cytrynowe. Sa delikatne,
kruche i piaskowe. I bardzo smakują z herbatką.
Ciasteczka ,, Płatki śniegu“:
Składniki:
na
45 ciasteczek
250
g miękkiego masła
100
g cukru pudru
100
g mąki pszennej
250
g mąki ziemniaczanej
szczypta
soli
1
łyżeczka cukru waniliowego( prawdziwego)
łyżeczka
startej skórki z ekologicznej cytryny
cukier
puder do posypania
Wykonanie:,
1.
Masło, cukier puder i waniliowy, obie mąki, szczyptę soli i startą
skórkę cytrynową szybko zagnieść na kruche ciasto. Uformować
wałeczki o średnicy około 3 cm, zawinąć w pergamin i wstawić do
lodówki na dobrą godzinę.
2.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 160 stopni. Foremkę wyłożyć
papierem do pieczenia.
Z
wałeczka odcinać małe plasterki i formować kulki wielkości
orzecha laskowego i układać na blaszce z około 2 cm odstępem.
Widelec lekko zanurzyć w mące, otrzepać i odciskać na każdym
ciasteczku wzorek, lekko je przy tym spłaszczając. Piec w nagrzanym
piekarniku 10- 15 minut. Ciasteczka powinny pozostać jasnego
koloru.Po wystygnięciu ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Wasza
Edyta
![Ceneo.pl](http://app.ceneostatic.pl/common/image/logo/ap-logo-transparent-small.png)
Jak pięknie się te ciasteczka nazywają:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie tak zimowo :-)
UsuńBardzo ładne zdjęcia robisz
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie, staram sie :)
UsuńDziękuje Upiekłam ,są pyszne
UsuńPolecam :)
Usuń