Cookies

22 lut 2023

Koreańska sałatka z cukinii

koreanska-salatka-z-cukinii-do-sloikow

Chrupiąca, przepyszna, uzależniająca. Od pierwszego kęsa. Koreańska sałatka z cukinii, marchewki, papryki i cebuli. Pełna aromatu i całej gamy smaków. Od lekko słodkiego, po kwaśny, aż do pikantnego. Obiecaj mi, że TEN przepis wypróbujesz.
Może nie teraz w lutym, bo teraz można jedynie zamarynować kapustę. Ale o smacznej, marynowanej kapuście, tak marynowanej, nie kiszonej, może innym razem. Chociaż warto. Naprawdę warto.

Wróćmy do naszej sałatki warzywnej. Właściwie to ten przepis powinien brzmieć tak: Wczesnym rankiem, zanim zacznie palić mocne słońce, weź koszyk do ręki i ostry noż. Pojdź do ogródka i przejrzyj krzaki cukinii. Wybierz najdorodniejsze okazy i zetnij, zanim zrobią się ciepłe od słońca. Do koreańskiej sałatki najlepiej nadają się młode osobniki o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać.

Cukinie pokrój siedząc na ławce w ogródku. Plecy wygodnie oprzyj o jabłonkę, bose stopy zanurz w trawie. Pokrojoną cukinię wrzuć do miski. Podobnie postępuj z pozostałymi warzywami. Na chwilę przerwij i napij się zimnego kompotu. Gdy warzywa są przygotowane, wejdź do przyjemnie chłodnego domu, żeby zrobić zalewę. Chłodnego domu...???

I akurat w tym momencie pryska czar nocy letniej. A o przetworach i warzywach prosto z grzadki pozostaje pomarzyć. A dlaczego wyskoczyłam tak w środku zimy z tą salatką? Bo w ostatnim wpisie zaprosiłam Cię na bardzo smaczne kotlety z marchewki. A sałatka z cukinii jest do nich idealnym zestawieniem. To jak będzie? Przepis zapisany?
cukinia-na-zime-do-sloikow

Przepis na koreańską sałatkę z cukinii:

Składniki:
2, 5 kg cukinii
500 g marchewki
200 g czerwonej papryki ok. 2 szt
300 g cebuli
100 g zieleniny: świeżej pietruszki, kopru
dodatkowo przed samym podaniem: 2 łyżki sezamu uprażonego na patelni
Zalewa:
200 ml oleju
10 łyżek octu 9%
2 łyżki soli 
0, 5 łyżeczki pieprzu
4 łyżki cukru
2 łyżki przyprawy koreańskiej( zobacz niżej jak zrobić przyprawę)
8 ząbków czosnku

Wykonanie:
1. Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać. Starą cukinię obieramy ze skórki. Gniazda nasienne usuwamy. Kroimy w słomkę, a jeszcze lepiej, ścieramy na koreańskiej tarce.
2. Marchewkę i paprykę również koimy w słomkę lub ścieramy na koreańskiej tarce.
3. Cebulę kroimy w pióra. Zieleninę typu koperek siekamy. Wszystko mieszamy w dużej misce.

Zalewa do cukinii po koreańsku:

Do oleju wlewamy 10 łyżek octu 9 %. Jeśli ocet jest za mocny dodajemy wodę( np. przy occcie 10% na 9 łyżek 1 łyżkę wody). Wsypujemy 2 łyżki soli, pół lyżeczki zmielonego pieprzu, 4 łyżki cukru i około 2 łyżek przyprawy koreańskiej. Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i polewamy po warzywach. Całość mieszamy i zostawiamy na około 3 godzin, żeby wszystko dobrze się przegryzło.
4. Następnie sałatkę wkładamy do wysterylizowanych słoików. Nie muszą sięgać do nakrętki. Zostawiamy trochę wolnego miejsca, tak około 2 cm. Nakładamy pokrywki na słoiki, ale jeszcze nie dokręcamy. 
5. Wstawiamy słoiki do garnka. Słoiki nie powinny dotykać ścianek garnka i innych słoików.
Wlewamy zimną wodę do 3/4 ich wysokości. Ja zazwyczaj nalewam wodę, aż cała sałatka jest pod woda, ale nie nakrętka.
6. Przykrywamy garnek i doprowadzamy wodę do wrzenia. Małe słoiczki gotuję jeszcze ok. 30- 35. Większe, półlitrowe 20- 25 minut. Dokręcam i odwracam do góry dnem. Ciepło nakrywam i zostawiam do ostygnięcia.
* Przed podaniem sałatkę posypuje prażonym sezamem. 

Przepis na przyprawę koreańska
Można kupić,, Przyprawę koreańska do marchewki po koreańsku“ o różnych odcieniach ostrości od mocno pikantej po łagodną. Albo zrobić ją samemu tak jak lubisz.
Składniki:
1,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
czerwona mielona papryka według upodobania. 
Można jeszcze dodać imbir, gałkę muszkatołową, ewentualnie bazylię.
Składniki zmielić w młynku elektrycznym na najwyższych obrotach przez około 3 minut. Ostrożnie przy otwieraniu, nie wdychaj tylko tej ostrej przyprawy!
cukinia-po-koreansku

przyprawa-koreanska-do-marchewki-przepis


A mnie jest szkoda lata....Ta...da...da...dada...da...dam!
Edyta

15 lut 2023

Marchewkowe kotlety lepsze niż fast food

marchewkowe-kotlety-lepsze-niz-fast-food

Twoje dziecko nie lubi warzyw? Kręci nosem na widok marchewki? Moja pierwsza myśl: to jeszcze nie jadło moich marchewkowych kotletów lepszych niż fast food. Soczyste, z chrupiącą skórką, tanie i smaczne. Zupelnie nie wyczuwasz w nich marchewki. Sama przepadam za warzywami, ale gotowana marchew chyba nikogo nie pociąga. A takie smażone kotleciki warzywne są naprawdę lepsze niż burgery ze znanej sieci restauracji. 
I niektórzy nie wierzą, że nie ma w nich grama mięsa. 

Na blogu znajdziesz więcej propozycji na bezmięsny obiad. Kotlety z kapusty, cukinii, kaszy jaglanej, jarmużu, kalafiora i brokułów. Można je podać z ryżem, ziemniakami, dowolnym sosem i salata. Lub z dowolnym warzywnym daniem jednogarnkowym.
Kotleciki mają bardzo ciekawy smak. I chociaż sama przepadam za intensywnymi smakami, do kotletów z marchewką nie daję zbyt wiele przypraw. Szczegolnie dzieci preferują łagodne smaki. Uważajmy na ostrą paprykę, kurkumę albo curry. Nie przesadzajmy tutaj z dodatkami. Lepsze bywa wrogiem dobrego. 

Przepis na kotlety marchewkowe:

Składniki:
700 g surowej marchewki
dobra szczyta soli( pól łyżeczki)
0, 5 łyżeczki cukru
3- 4 łyżki kaszy manny
1 jajko
1- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Marchewkę umyć, obrać, odciąć końcówki i ugotować w całości, aż marchewka zmięknie.
Czas gotowania zależy od marchewki. Czasami jest do 20 minut, czasem dłużej. Jak tylko marchew będzie miękka, odcedzić i ostudzić. 
2. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o dowolnych oczkach. Doprawić sola i cukrem. Można też dodać inne przyprawy typu curry, mieloną paprykę lub kminek.
3. Do masy marchewkowej wbić jajko i dodać gęstą, kwaśną śmietanę. Zostawić na 10- 15 minut.
4. Dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formować owalne kotleciki. Każdy kotlecik obtoczyć dokładnie w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem, zieloną sałatą, sosem z jogurtu lub tzatzikami. 
obiad-bez-miesa-kotlety

warzywne-kotlety-marchewka

Do marchewkowych kotlecików bardzo pasuje cukinia po koreańsku. I własnie zorientowałam się, że przepisu nie ma jeszcze na blogu. Może spróbuj chutney z jablek. A przepis na sałatkę z cukinii podam już w następnym wpisie. Luty, co prawda nie jest miesiącem na przetwory. Za to będzie jak znalazł na lato :)

Pozdrawiam,

Edyta

7 lut 2023

Krajanka z cynamonem lub makiem

krucha-krajanka-z-cynamonem-lub-makiem
Chrupiąca krajanka z cynamonem lub makiem. Delikatne, listkujące się ciasto, średnio słodkie. Wciąga od pierwszego kęsa. Nie wiem, które ciasteczka bardziej mi posmakowało. Makowe, czy cynamonowe? Miękki środek, a z wierzchu cieniutka skórka cukrowo-cynamonowa. Czy przepyszna makowa? A jest jeszcze przecież tyle innych możliwości. Posypka z siekanych orzechów włoskich, laskowych, pistacji, sezamu lub cukru z prawdziwą wanilią. A może tak upiec krajankę na slono. Z kminkiem, czarnuszką i szczyptą grubej soli?

Ciasteczka nie są trudne do wykonania. Rozwałkowane na prostokąt ciasto posypujemy, tak od połowy cukrem zmieszanym z cynamonem lub makiem. Składamy, rozwałkowujemy i znowu posypujemy tylko połówkę. Znowu składamy i rozwałkowujemy. Prawie gotowe. Teraz posypujemy już całą powierzchnię mieszanką cukrową. I kroimy na dowolne kształty. U mnie są to paseczki. Somplikowane? Wcale nie. Zobacz na zdjęciach niżej jak zrobić krajankę z makiem i cynamonem. A jeśli masz pytania, śmiało pisz!
kruche-ciastka-z-cynamonem-i-makiem

Przepis na krajankę z makiem lub cynamonem:

Składniki:
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jogurtu lub gęstej śmietany
dodatkowo:
2- 3 łyżki cukru i łyżka maku
lub
2- 3 łyżki cukru i łyżka cynamonu
ewentualnie trochę więcej mąki do podsypania
Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać zimne masło i posiekać szybko nożem na kruszonkę. Dodać jajko, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i jogurt lub gęstą śmietanę. Szybko zagnieść lub użyć miksera.
2. Uformować na kształt kuli, lekko spłaszczyć i przeciąć na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.


jak-zrobic-kruche-ciastka-z-cynamonem
3. Pierwszy kawałek wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt dość cienko. Można rozwałkować na stolnicy lub między dwoma kawałkami folii spożywczej. Ewentualnie użyć trochę mąki do podsypania.

przepis-na-kruche-ciastka
4. Połowę ciasta posypać cynamonem lub makiem wymieszanym z cukrem. Nakryć ,, pustą połówką ciasta i lekko docisnąć dłonią lub wałkiem. Tak, aby mieszanka nie wysypywała się z ciasta.
5. Ciasto znowu rozwałkować i połowę posypać cynamonem lub makiem wymieszanym z cukrem. Docisnąć i rozwałkować.
ciastka-z-cynamonem-przepis


6. Teraz całą powierzchnie ciasta posypać mieszanką cukru z cynamonem lub makiem i pociąć na małe kawałki.
7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 12- 15 minut na złoto. Tak samo przygotować drugą część ciasta.
przepisy-na-makowe-ciastka

A jeśli masz chęć na inne ,, pochrupajki“ to zapraszam na chrupiące rybki, warzywne krakersy lub świerszczyki.
Edyta