Curry z ciecierzycą i mlekiem kokosowym.Edyta Guhl. |
Zapraszam na curry z ciecierzycą, moje
ulubione danie, gdy na dworze zimno i wieje, a dusza marzy o dalekich
podrożach np. do Indii. Egzotyczne przyprawy, kawałek imbira,
czosnek, mleko kokosowe i przepyszny ryż Basmati i już krew zaczyna
krążyć szybciej i robi nam się ciepło. Po takiej sycącej kolacji
zdobędę się nawet na wieczorny spacer i nie straszne mi
przeziębienie. Macie chęć na wyprawę w nieznane? Zapraszam :-)
Wegańskie curry z ciecierzycą i kokosowym mlekiem:
Składniki:
1 mała cebula
1 łyżka świeżego imbiru( mały
kawałek)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju z oliwek
1 łyżeczka curry, przyprawy Garam
Masala i szczypta ostrej papryki
szpinak mrożony, cały kubek
2 marchewki
poł świeżej czerwonej papryki
słoik ciecierzycy( najlepiej ugotować samemu)
puszka mleka kokosowego
łyżka czerwonej pasty curry
sok z jednej limonki
szczypta soli
nitek chili użyłam do dekoracji, są przepiękne
Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i
drobno kroimy. W garnku z grubym dnem rozrzewamy olej z oliwek i
wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, dusimy na średnim
ogniu. Dodajemy curry, garam masala i paprykę.
2. Szpinak, ja używam mrożonego,
oczywiście można wziąć świeży, wrzucamy do garnka i chwilę
dusimy. Marchewkę obieramy i kroimy w krążki, paprykę w drobną
kostkę, dodajemy do szpinaku i dusimy około 5 minut, aż warzywa
zmiękną. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę, mleko kokosowe, czerwoną pastę
curry, sól i dusimy około 5 minut. Na końcu dodajemy sok z
limetki.
3. Serwujemy z ryżem Basmati lub
chlebkami czapati. Namaste!
Wegańskie curry z ciecierzycą. Edyta Guhl. |
Smaczne curry ze szpinakiem i ciecierzycą. |
Wegańskie przepisy.Edyta Guhl. |
Przepisy z indyjskiej kuchni.Edyta Guhl. |
Curry z ciecierzycą, najmaczniejsze z ryżem. |
Egzotyczne potrawy z Indii. Edyta Guhl. |
Pozdrawiam,
Edyta
Bardzo lubię ciecierzycę, ostatnio unikam potraw mięsnych, więc znalazłam coś dla siebie:)
OdpowiedzUsuńCiesze sie Asiu, czasami tez lubie bardziej egzotyczne potrawy :-)
OdpowiedzUsuńTo danie jest pod kazdym wzgledem idealne. Skladniki, lacznie z przyprawami gwarantuja niezwykle doznania smakowe. Orientalna kuchnia jest doskonala i zdrowa, warto ja czesto stosowac, albo przynajmniej inspirowac sie nia w tworzeniu wlasnych potraw.
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
Usuń