Serowe ciasteczka posypane cukrem. Edyta Guhl. |
Dzisiejsze
ciasteczka piekę albo z chudym, niemieckim Quarkiem, albo z polskim
twarogiem. W obu wersjach są przepyszne. Smakują do popołudniowej
herbaty, jak i na śniadanie. A posypane cukrem blyszczą jak śnieg
na zewnątrz. Zapraszam :-)
Przepyszne ciasteczka. |
Serowe ciasteczka posypane cukrem:
Składniki:
150
g chudego twarogu
4
łyżek mleka
6
łyżek oleju roslinnego, neutralnego w smaku
1
jajo
75
g cukru
1
cukier wanilinowy
1
szczypta soli
300
g maki
1
proszek do pieczenia
Dodatkowo:
75
g masła
75
g cukru
1
cukier wanilinowy
Wykonanie:
1.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
2,
Twaróg, olej, mleko, szczypte soli i jajko wymieszać w misce.
3.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać do twarogu.
4.
Wszystko zamieszać mikserem do połączenia się składników, a
następnie przełożyć na stolnicę lekko posypana mąką i jeszcze
raz zagnieść. Nie trzeba jednak długo zagniatać, bo ciasto zrobi
się klejące.
5
. Ciasto rozwałkować dość cienko i wycinać Waszymi ulubionymi
foremkami małe ciasteczka.
6.
Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy
ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż
się przyrumienią.
7.
Po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy i przygotowujemy posypkę. Masło
rozpuszczamy w garnuszku lub mikrofalówce. Cukier mieszamy z cukrem
wanilinowym. Gorące ciasteczka smarujemy rozpuszczonym masłem i
przyciskamy do cukru.
8.Ciasteczka
powinny zostać spożyte tego samego dnia. Następnego dnia ciasto
twarogowe wysycha i robi się lekko twarde. Aby temu zapobiec
ciasteczka zamrażamy lub przechowujemy w puszce.
Smacznego
:-)
Wasza Edyta
Cukrowe ciasteczka błyszczą jak śnieg. |
Ciastka na bazie twarogu. |
Miękkie ciasto twarogowe. |
Przerwa na kawę i ciasteczka. |
* Z
podanej porcji wychodza 2 blachy ciastek.
Wasza Edyta
Pysznie wyglądają i tak pewnie smakują :-)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie sa bardzo smaczne. Dziekuje i pozdrawiam :-)
UsuńWyglądają bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :-) No i szybko zniknely :-)
Usuń